Snap
  • Mama
  • eenzaam
  • Momlife
  • momfriend
  • socialmedia

Het missen van momfriends

Toen ik van de week mijn dagelijkste rondje instagram deed kwam ik een post tegen van @loiskruidenier. Mocht je haar nog niet kennen, neem zeker een kijkje want ze schrijft de meest mooie teksten. Ook deze keer weer. Deze post ging over het hebben van mom friends en dat elke moeder er in ieder geval een nodig heeft. Zo als altijd beschreef ze het zo goed. Maar waar ik mij normaal gesproken vaak herken in haar teksten schreef ze dit keer juist over iets wat ik heel erg mis. Mom friends. Ik heb helemaal geen mom friends. En dat kan soms best eenzaam zijn.

Surround yourself with people who get it

Voordat ik moeder werd had ik eigenlijk helemaal niks met baby’s. Ik had ze niet in mijn omgeving en wist er dus ook vrij weinig van af. Het moederschap is allemaal ontzettend nieuw voor mij en daar komen onzekerheden en veel vragen bij kijken. Ik merk dat ik vaak de behoefte heb om met iemand te praten. Om mijn gedachtes en onzekerheden te delen. Om advies te vragen. Of om gewoon even lekker te klagen. Nou is het natuurlijk niet zo dat ik niemand heb om mee te praten want dat kan ik heel goed met mijn vriend, mijn moeder, zusje en met mijn beste vriendin. Maar dat is toch anders, want hun zien het niet vanuit ‘het moeder’ zijn. Ik merk dan toch dat ze het niet altijd even goed begrijpen wat ik probeer te zeggen, ook al doen ze nog zo goed hun best. Want dat doen ze echt! En het is ook volkomen logisch! Mijn moeder ziet het misschien nog het beste vanuit mijn kant en logisch want zij is ook moeder. Maar ook daar merk ik dat ze soms zo anders denkt. Het is zo’n andere tijd nu en voor haar ook zo lang geleden. Zelfs ik weet nu al niet meer precies hoe mijn kraamweek precies ging, dus laat staan over 28 jaar. Naast dat ik voor mijzelf heel graag momfriends zou willen hebben omdat het af en toe gewoon zo fijn is om te horen dat je iets goed doet en dat bepaalde dingen er echt bij horen en andere moeder het net zo ervaren lijkt het mij ook gewoon heel erg leuk voor Jasmijn. Dat ze kan opgroeien met andere kindjes. Want hoe leuk zou dat zijn? Dat ik gezellig kan bijkletsen met een vriendin en de kids samen kunnen spelen. 

Maar gelukkig bestaan er platforms zoals Instagram en Mamaplaats. Waar zo ontzettend veel lieve moeders zitten en waar ik zo veel leuke en fijne gesprekken gevoerd heb. Ook deze week, toen ik op Instagram een soort gelijk bericht plaatste. Ik kreeg zulke lieve berichtjes. Van moeders die het herkende maar ook van moeders die gewoon even wouden laten weten dat ik hun altijd een berichtje mocht sturen. Dat is toch mooi! De mom friends in real life gaan er vast komen, maar tot die tijd ben ik hier al heel erg blij mee!

Heb jij mom friends?

Liefs Kim

4 jaar geleden

Ik heb helaas geen momfriends. Ook tijdens mijn zwangerschap ( de 2de) had ik niemand om vragen te stellen of dingen mee te delen. Heb me tijdens mijn zwangerschap ook best alleen gevoeld. Nu dat onze kleine meid geboren had ik graag momfriends gehad om lekker mee te kletsen en mijn meisje te laten zien.

4 jaar geleden

Via zwangerschapspagina.nl heb ik een aantal moeders leren kennen die rond dezelfde tijd uitgetekend waren. Met een aantal van hun heb ik nog steeds contact en kunnen we vragen bij elkaar kwijt, ideaal. Ook worden er op meerdere plaatsen mama cafés gehouden voor moeders met kinderen tot en jaar of 4. Misschien leuk om te kijken of ze dat bij jou in de buurt ook hebben? En veel moeders heb ik leren kennen toen mijn zoon naar school ging, dat is nog steeds een leuke groep onderling ?

4 jaar geleden

Ik had al vanaf de zwangerschap een groepje dames die allemaal rond dezelfde tijd uitgerekend waren. Nu dat mijn dochter 4 is heb ik met vele van hen nog steeds contact, weliswaar grotendeels online. 1x jaar spreken we met z’n allen af. Dus de real life momfriends miste ik ook. Ik ben met mijn dochtertje van toen net 1 op ouder-kind gym gegaan. En zo heb ik moeders in mijn omgeving leren kennen. Dat vond ik echt ideaal.

4 jaar geleden

Moeilijk is dat hé! Ik ben gezegend met zowel momfriends als singlefriends, da's een mooie combinatie! Want ik heb ook weer niet altijd zin om te praten alleen over de kinderen. Maar momfriends zijn ook niet alles. Zo heb ik wat de opvoeding van de kinderen een hele andere visie dan die van mijn vriendinnen en kan ik eigenlijk soms alleen maar denken: "zo wil ik het níet". Maar dat zijn zulke gevoelige onderwerpen dat je het daar eigenlijk niet over kan hebben, zonder die vriendschap op het spel te zetten. Wat kritiek leveren op elkaars opvoedstijl is nog altijd not done. Stiekem krijg ik de beste adviezen altijd van een hele nuchtere vriendin zonder kinderen. Zij is zo lekker praktisch dat ze in oplossingen kan denken, waar ik soms alleen maar beren op de weg zie.