{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het lievelingskind..

Zo zei ze laatst “Ik haat je mama” Dat vond ik heel erg om te horen, maar ik weet ook dat zij niet echt weet wat HATEN is.

Afbeelding blog 'Het lievelingskind..' Achtergrond blur afbeelding

Mijn oudste dochter werd huilend wakker. Toen ik beneden kwam zei ze dat ze een nachtmerrie had gehad. Ze droomde dat ze van een berg viel. Ik stond onderaan die berg met haar zusje in mijn armen. Ik kon haar niet vangen omdat ik mijn jongste al vast had zei ze me.

Moet ik hier een boodschap uit halen? Misschien vindt mijn oudste wel dat ik minder met haar bezig ben, dan met haar jongere zusje. Nu is het ook wel zo dat ik meer achter mijn bijna 2 jaar oude meisje moet rennen, dan achter mijn meid van bijna 6. Mijn oudste doet en kan ook veel meer zelf.

Nu wil dat niet zeggen dat ik dan minder van haar hou. Zij zelf ziet dit soms wel zo. Ze vindt het dan niet eerlijk dat ik meer met haar zusje bezig ben dan met haar. Ja, mijn oudste eet goed zelf, kleed zich zelf aan en plast zelf op de wc. Tekenen, knutselen & spelen doet ze ook zelf. Ze heeft gewoon minder hulp nodig en is een stuk zelfstandiger dan haar zusje van 2. Mijn jongste moet ik aankleden, luiers van verschonen en af en toe wat sturen betreffende eten, maar spelen doe met ik allebei. Soms samen, soms apart van elkaar.

Met mijn jongste ben ik 1 op 1 als mijn oudste op school zit en met mijn oudste probeer ik spelletjes te spelen als haar zusje haar middagdutje doet. Of we liggen lekker relaxed op de bank tegen elkaar aan film te kijken. Ik probeer altijd zoveel mogelijk te zorgen dat ik het eerlijk verdeel. Exacte verdeling van mijn aandacht gaat niet, maar ik probeer het wel zo te doen dat ik met beide even Quality tijd heb.

Het is ook echt niet dat ik mijn jongste leuker vindt dan mijn oudste of dat ik meer van haar hou. Zeker niet. Ik hou wel van beide op een ander manier merk ik. Ik denk ook zeker dat dat te maken heeft met de leeftijden van mijn kinderen. Tuurlijk vindt ik mijn meiden allebei even lief en mooi en geweldig, maar bepaalde fases vindt ik leuker dan anderen. 

Mijn oudste van 6 is vaak opstandig, brutaal en kan ook echt kwetsende dingen zeggen. Ze weet dan uiteraard niet altijd wat het inhoudt wat ze zegt of wat voor een effect dat kan hebben. Zo zei ze laatst “Ik haat je mama” toen ze van mij niet haar Spaanse schoentjes ( met hak) aan mocht naar school. Dat vond ik heel erg om te horen, maar ik weet ook dat zij niet echt weet wat HATEN is. Ik relativeer het en leg haar uit dat het gemeen is wat ze zegt en dat ze dat niet mag zeggen, maar ik probeer het niet al te letterlijk te nemen.

Mijn jongste is 2. Zij is ook wel eens boos, maar uit dat door haar armen over elkaar te doen en hard “NOU!” te zeggen. Dat is het. Ik vind het ook wel wat aandoenlijks hebben. Mijn jongste wil ook vaak knuffelen. Ze is schattig. Deze leeftijd is schattig. Ook al hoor ik veel ouders om mij heen praten over de “Teribble Two”, ik vindt niks 'Terrible” aan mijn two year old.

Dus ja, eerlijk gezegd vindt ik mijn jongste qua fase nu leuker dat mijn oudste qua fase. Maar zoals ik al aangeef gaat het hier om een fase en niet om het feit dat ik mijn ene kind leuker vindt dan mijn andere kind. Want natuurlijk hou ik van allebei mijn kinderen evenveel.

Ik vind het dan ook heerlijk als ik hoor wat mijn oudste nu weer geleerd heeft. Dat ze al kan lezen en schrijven. Dat ze zelf met haar poppen hele verhalen bij elkaar aan het verzinnen is of dat ze haar knuffel poes en hond aan een riempje vastmaakt en ze gaat uitlaten. Ik hou van de groei die ik mijn meiden zie doormaken elke dag weer, maar ik hou ook van hoe ze zijn als persoon. Leuke fase of minder leuke fase dat doet niks af aan mijn liefde voor hun. Dat is er gewoon altijd.

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je