{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het leed dat 'overdag-niet-slapen' heet.

"Pak goed je rust hoor, ga lekker slapen als de baby overdag ook slaapt.". Heel lief bedoeld en ik ben het ermee eens. Maar mijn zoontje denkt daar anders over. Slapen? Daar heeft hij geen tijd voor!

Afbeelding blog 'Het leed dat 'overdag-niet-slapen' heet. '

Ons zoontje slaapt overdag dus niet. Hij wordt in de ochtend rond 08:00/09:00 uur wakker en slaapt pas weer in tussen 23:00/24:00 uur. In die tussentijd slaapt hij, met wat geluk, 45 tot 60 minuten. Dit kan aan een zijn, maar ook in delen. 's Nachts komt hij nog zo'n 1 tot 3 keer voor een voeding, waarna hij (gelukkig!) weer in slaap valt. Maar meer dan dat zit er niet in. Dit ritme heeft al sinds hij 1 a 2 maanden oud is, hij nu 7 maanden.

Veel mensen denken vaak dat ik overdrijf. Zelfs mijn ouders zeiden "Iedere baby slaapt overdag, kom maar hier met hem, dan gaat opa lekker met hem wandelen en dan valt hij vanzelf wel in slaap". En daar hebben ze gelijk in, zodra je met hem gaan wandelen, valt hij in slaap. Maar je mag vooral niet stilstaan en je moet een lekker tempo hebben. Met wat geluk slaapt hij dan even, maar langer dan 60 minuten zal het nooit zijn. En mocht je onderweg stil moeten staan, is hij gelijk wakker.
Daarnaast slaapt hij dus niet. Het is niet dat hij niet vermoeid is, want dat is hij zeer zeker wel. Maar hij wil niks missen en doet er alles aan om zichzelf wakker te houden. Vallen zijn ogen op een gegeven moment dicht, gaat hij zelf gekke geluiden maken om zichzelf weer wakker te krijgen. Soms kan hij verdrietig zijn van vermoeidheid, en kan hij daar niet van slapen. Maar soms kletst hij gewoon of gaat hij hard schreeuwen en weet hij zichzelf wakker te houden. Hij neuriet ook heel wat af.
Mijn ouders waren na een dag oppassen dus voornamelijk verbaasd en kwamen tot de conclusie: je kunt van alles doen, maar hij slaapt niet.

's Nachts slaapt hij goed in zijn cosleeper. Hij valt bij mij aan de borst in slaap, waarna we hem over leggen. Hij is dan zo ontzettend moe van de dag, dat hij overal doorheen slaapt. Maar zolang hij dat punt van ontzettende vermoeidheid nog niet heeft bereikt, of hij kan zichzelf nog wakker schreeuwen, zal hij er alles aan doen om niet in slaap te vallen.

Nog meer moeders die dit herkennen? Mijn zoontje lijkt er verder geen problemen mee te hebben. Die lacht het hardst zodra hij na zijn powernap weer wakker wordt en kijkt met een blik: 'heb ik wat gemist?!'. Maar zijn moeder wel; ik heb wallen tot aan m'n knieën. Wat zou ik graag een tukkie willen doen!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je