Snap
  • Mama

Het Gevaar Van Baby's.

Baby's hebben is GEVAARLIJK, zoals je hier kunt lezen. Wees je ervan bewust!

Zoals elk verhaal, heeft ook dit verhaal twee kanten.

Er is de ene kant. Ik, de kersverse mama met de lieve baby. Die schattige, mooie, grappige baby. De baby waarvan iedereen keuvelt, “Oooohhhh wat een mopje, nou dat is wel een hele makkelijke baby, hé? Daar heb je mazzel mee!” De baby die vrijwel altijd lacht. Die niet gilt als ik hem bij vreemden in de armen hang. Die netjes op schoot in slaap valt in het vliegtuig. De baby die – hoera voor fӧhn koorden – zich rustig een uur op mijn knieën vermaakt terwijl de kapper mijn overleden puntjes bijknipt.

En dan ramt de andere kant van het verhaal op je achterhoofd. Hallo! Heeft iemand jullie wel eens verteld dat het hebben van kindjes ook erg gevaarlijk is? Want waar is het meisje-voordat-baby-arriveerde gebleven? Als je niet uit kijkt, verdwijnt ze samen met de grijze haren die je er opeens dagelijks uitplukt en met bevende vingers door de gootsteen spoelt.

Ik ren en vlieg de hele dag van hot naar her. Twee trappen op, één naar beneden, volle wasmand onder de ene arm, krioelende baby onder de andere. Gister gleed ik uit over een plastic cowboy die zich met paard en al onder het speelkleed had verstopt. Baby kruipt nog niet eens officieel, maar trekt wel al laden open. Het wordt alleen nog maar erger.

Haastig race ik langs de glazen servieskast want de vaatwasser heeft honger en moet gevuld worden. Huh? Wie is dat? Ik zie een gezicht in de weerspiegeling die wel 101 jaar oud lijkt. Kreukels, diepe groeven, en vlassig haar wat nodig gewassen moet worden. Kleine oogjes van de slaap. Ik hol naar de spiegel en een geest van de Oude Jonge Ik staart weemoedig terug. Mijn nagels zijn te lang. Manicure is een taal die ik niet meer spreek. Tijd om ze zelf bij te snoeien moet ik echt zoeken. Met het haar op mijn benen kan ik een deken breien. Gelukkig brei ik niet.

Afgelopen nacht was baby lang aan het huilen. Kon niet kiezen waar hij wilde slapen. Met mama-mammoth-power zette ik met anderhalve hand, en in het donker, in minder dan twee minuten het camping bedje in elkaar (dat moet een persoonlijk record zijn), zodat baby dichter bij mama kon slapen, en nog weigerde mijn snot-kip te slapen. Baby draait zichzelf graag in slaap. Het leek even alsof hij wilde zeggen, “Mama ik stoot steeds mijn kop als ik me omdraai. Ik eis een tweepersoons-ledikant!” En het huilen ging ontroostbaar door. Ik moest me inhouden om niet, gehurkt onder de vlinderstruik, in de tuin uit te huilen. Van de moeheid, en de dagelijkse paniekaanvallen. Doorgaan. Altijd maar doorgaan. Zonder enige consideratie voor mijn eigen wallen.

Vanmiddag heb ik dan EINDELIJK – na een bak schuldgevoel bij het grof vuil te hebben gezet - baby naar het gastgezin gebracht. Snot of geen snot.

En nu zit ik even op de bank. Met een DVD. Die DVD heb ik nog in de DVD-speler weten te stoppen en wat nu? Ik zie een man een ijzeren trappetje aflopen, ZONDER TASSEN OF WAGENS OF VOLLE ARMEN en er knapt een snaar. Ik huil zachtjes. Ik liep vroeger ook op spannende ijzeren trappetjes. In New York. In Dubai. In Overal. Tegenwoordig loop ik bijna nergens meer, en al helemaal niet meer ‘vrij’. Ik ben te druk, en mijn armen zijn te zwaar.. Mijn oogleden trouwens ook.

Wat is er in vredesnaam met mij gebeurd?

8 jaar geleden

Ha ha ha! Jij hebt dus twee kids in huis, eigenlijk. Ik bel morgen de klusjesman, de huis-aan-huis masseuse (nee: masseur!!!!!! tenzij overgewicht en snor, baard en moddernagels), laat de AH voor een maand vers eten brengen en het hermetisch (en bijna Duits-achtig) geordend in de koelkast opbergen. Dan boek ik een vakantie naar Hawaii en.... Zucht....

8 jaar geleden

Ben het helemaal eens met Annemiek2! Mijn vriend is echt een stresskip als het gaat om de kids. Bij elk geluidje is het van 'wat is dat!' *paniekerige blik. En ik van 'Relax.. Hij schuift de poef naar het aanrecht.. Zal zo even kijken' (word nog zenuwachtiger van mijn vriend dan van de kids zelf.) Ik ben vanaf de geboorte iedere dag samen met m'n zoontje en herken nu echt in elk geluidje of huiltje wat hij uitspookt (vooral wanneer het ineens zo verdacht stil is..) of wat er met hem aan de hand kan zijn. En ja, ik moest wel een beetje lachen om het stukje 'uithuilen onder de vlinderstruik in de tuin'. Heeeeeel herkenbaar! (Bij mij was het de toilet, vanwege sensatie-zoekerige buren..) Het eerste jaar is inderdaad heel zwaar. Vooral omdat je zo weinig en onregelmatig slaapt en alsof dat al niet erg genoeg is worden die kleintjes ook nog zo vaak ziek. Ja dan raak je helemaal op en ik heb vaak gedacht.. 'Shoot me now please!' Op een gegeven zal hij langer doorslapen van 19.00 tot 7.00 ongeveer en dan heeft hij per dag een middagdutje van ongeveer 1,5/2 uurtjes.. Dan zul je ook meer regelmaat krijgen. Believe me, it's heaven. Laat de klusjes even zitten en pak zo nu en dan lekker de middag dutjes!

8 jaar geleden

Als ze hier niet lekker zijn mogen ze bij mama in bed. Papa schuift dan maar een stukje door. Niet in het midden want papa kan niet zo goed slapen met een draaiend kind in het midden. Dus mama mag tissen de matrassen in de spleet liggen dan. Ik leg ze eerst terug maar als ze blijven komen denk ik aan mijn eigen nachtrust. Laatjes, kastjes kun je kinderslot op doen ( al heb ik dat zelf nooit gedaan) Baby kan in een box. Middagslaapje niet altijd gebruiken om je huis schoon te maken, maar af en toe even niks, tv kijken, op de ipad of laptop. Na het koken de keuken even mee afdoen, na het douchen badkamer uitboenen scheeld al een hoop extra goed poetstijd, hoef je maar 1 x in de maand. Wassen als de kleine s avonds op bed ligt.nals de was draait zelf ontspannen in een lekker warm bad. Voor je gaat slapen de was ophangen en die strijk komt wel bij een middagslaapje of een andere avond. En soms gewoon als baby zichzelf moet vermaken, desnoots in een box. Ik werk nog een paar dagen in de week en dan ben je even gewoon jezelf. Dat scheeld natuurlijk ook. Zodra ze op school zitten en je ze niet op allerlei clubjes laat gaan maar gewoon 1 per keer heb je stukken meer tijd over Hopelijk heb je hier iets aan. Want aan jezelf voorbij lopen heb je niet zoveel. Misschien een nachtje bij opa en oma laten logeren zodat je wallen kunnen slinken door een goede nachtrust

8 jaar geleden

Hello YouAreCurly (dat zie ik er in, correct?) Heel erg bedankt voor je aanmoediging, en wat je schrijft geeft HOOP. Op Hoop Van Zegen!