{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het feest dat ontzwangeren heet

Dan heb je de zwangerschap doorstaan, een meloen eruit geperst en dan is het moment daar! Met een half matras tussen je benen mag je een prachtig kindje (of kindjes) mee naar huis nemen. Maar dan ben je nog niet van alle ongemakken af, lees je mee?

Afbeelding blog 'Het feest dat ontzwangeren heet' Achtergrond blur afbeelding

Je lichaam heeft door dat je lieve kleintje je lichaam verlaten heeft. En daarom gaat deze gelijk door naar de volgende stap: melkproductie! Ook als je geen borstvoeding geeft wordt er vrolijk gelekt. Bij mijn dochter kon ik haar niet zelf voeden dus moest ik direct kolven. Daar ging mijn lichaam zo lekker op dat die ging overproduceren. Lag ik daar s nachts in een sport bh met daarin een handdoek gepropt.  En die moest ik snachts nog wisselen ook. Geen zoogcompres die mij de nacht door ging helpen ?. En zelfs met een handdoek heb ik regelmatig het bed mogen verschonen. 

Laten we het overigens nog even bij de nacht houden. Door al die hormonen is er een grote kans dat je snachts naast je bed wakker wordt. Nee, je bent er niet uitgevallen, maar je bent langzaam eruit gedreven door al dat gezweet. Ook een waar feestje. Waar al die hormonen al niet goed voor zijn. 

Gratis tip naar aanleiding van bovenstaande punten: zorg voor genoeg beddengoed. Eerst verschoont de kraamhulp je bed nog maar daarna ben je zelf aan de beurt. En als je, net als ik, al geen fan bent van de was doen dan ben je dat zeker niet direct na de bevalling. Met extra beddengoed hoef je niet elke keer gelijk naar de wasmachine te rennen (wat je waarschijnlijk sowieso al vaker moet: hallo spugende baby’s op je net schone kleren!).

Overigens moet je voor je bevalling ook maar gelijk beste vrienden worden met je stofzuiger. Voelde je je net prachtig met een volle bos haar, vallen al die haren massaal weer van je hoofd. In bed, op de bank en al helemaal in de douche, overal vind je bossen van je eigen haar terug. 

Ze zeggen dat je met kleintjes in huis nooit meer alleen naar de wc zult gaan. Maar dat plassen is gelijk na de bevalling  al niet meer hetzelfde. Of je nou bent ingescheurd, -geknipt of dat het alleen wat beurs daar beneden is: plassen wil nogal branden! Dus zorg voor wat lauwwarm water bij elk plasje. Zo houd je de evt wond goed schoon en verdun je de urine ook. Daardoor heb je minder last een branderig gevoel. Dat gaat gelukkig allemaal over maar voordat je het doorhebt heb je dan bij elke wc-bezoek gezelschap van een nieuwsgierig kleintje. Maar dat is weer een heel ander verhaal. 

Als laatste heeft je lichaam het over het algemeen flink te verduren gehad. Je buik mag dan wel een kind kwijt zijn maar al je organen zijn nogal verschoven om zo ruimte voor een kleintje te maken. Het moment dat alles weer op zn plek ligt en je evt extra vocht (oke oke en die extra koekjes) kwijt bent duurt wel eventjes. En zelfs dan zal mogelijk niet alles meer hetzelfde zijn. Daar mogen we af en toe best wel van balen. Laat die kraamtranen maar komen! Maar alsjeblieft laten we ook trots wezen. Hoe je lichaam er ook uitkomt: het heeft gewoon een kind op de wereld gezet. Hoe geweldig is dat?! Daar heb ik graag wat uitgezakte lichaamsonderdelen voor over! ?

Ontzwangeren duurt overigens 9 maanden tot een jaar. Dit terwijl je, zodra de baby eruit is, gelijk naar huis wordt gestuurd. Je na een paar maanden alweer aan het werk moet en iedereen op Instagram al na 2 weken weer helemaal afgetraind lijkt te zijn. Dus doe vooral rustig aan en laat je niet gek maken. Probeer de ongemakken te vergeten, schakel zoveel mogelijk hulp in en geniet van je kleintje! 


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je