{{ message.message }}
{{ button.text }}

Het Echo-effect

Afbeelding blog 'Het Echo-effect' Achtergrond blur afbeelding

Het echo-effect

“Heb je je huiswerk af?”, vraag ik semi-nonchalant aan Hidde terwijl we aan tafel gaan voor het avondeten. “Ja, heb je je huiswerk af?!, roept Milroy vanuit de keuken, nog voor Hidde kans heeft gehad antwoord te geven.

Ik geef Milroy een geïrriteerde blik. “Lekker nuttige toevoeging dit,” denk ik bij mijzelf.

Wat Hidde ervan denkt weet ik niet, maar we krijgen in elk geval geen antwoord op de vraag. Ik besluit het er even bij te laten en de aandacht te verleggen naar het eten.

Ik schep de couscous en groenten op de borden en negeer de geluiden van licht protest over de maaltijdkeuze. Er is voor Hidde (en ons), sinds de start in de brugklas, veel veranderd in het dagelijks ritme, maar mopperen over het avondeten blijft een vertrouwde constante😉.

Als de kinderen van tafel zijn, kom ik even terug op het moment aan het begin van het diner.

Nog niet zo lang geleden had ik een vader in de praktijk die aangaf dat hij en zijn vrouw soms -bedoeld als hulp/ondersteuning- proberen om lastige situaties met hun kind samen op te lossen. Al pratende kwamen we erachter dat dit misschien niet zo effectief is en het juist kan helpen om het even aan de ander over te laten.

Dat samen ‘bemoeien’ met de situatie noemde hij: “dubbel-teamen”.

Onze situatie nu, doet me direct denken aan dit ‘dubbel-teamen’ en ook nu heb ik sterk het gevoel dat dat -ook al is het goed bedoeld- niet zo handig is. Ik leg dit aan Milroy voor en we komen inderdaad beiden al snel tot de conclusie dat de dubbele betrokkenheid voor Hidde wellicht een beetje teveel van het goede was.

Ik ben de ouders uit mijn praktijk dankbaar voor het inzicht wat ook ik nu kreeg en voor het mooie woord waarmee we meteen aan elkaar kunnen aangeven wat er gebeurt. Het zal voor ons beiden af en toe lastig zijn om niet te ‘dubbel-teamen’, maar we hebben nu wel -letterlijk- aan één woord genoeg!

Wil jij ook inzichten en tips krijgen, die helpen om het (boze) gedrag van je kind liefdevol te begrenzen? Gewoontes en ‘standaard’ reacties van je kind (en jezelf😉) ombuigen naar positieve, liefdevolle communicatie en interactie met elkaar?

Klik hier om in de Mamaplaats-Academy de info over mijn (gratis!) lezing te zien. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je