Snap
  • Mama
  • loslaten
  • Momlife
  • motherhood
  • momblogger
  • photographer

''HELP HOE LAAT IK MIJN KIDS LOS''

'MAM mag ik een rondje fietsen''

Ik weet het nog maar al te goed, als jong meisje voor het eerst na school tijd langs een vriendinnetje om te gaan elastieken, of met barbies te gaan spelen. De eerste keer super spannend .. al weet ik daar als meisje van 6 jaar niet veel meer van, Vooral voor mijn ouders gok ik.

Als meisje van 12 jaar mocht ik voor het eerst naar Bussum stad met vriendinnetjes , 15 minuutjes fietsen vanaf Naarden. Super stoer natuurlijk!, En wat denk je van die puber fase .. avonden weg van huis, niet opnemen , later thuis komen dan afgesproken. Man wat moeten me ouders het af en toe lastig hebben gehad en ook wel in de stress hebben gezeten waar hun dochter uit hing. Voor het eerst stappen, Nou ik vergeet nooit meer dat mijn pa zij ''IK KAN NIET SLAPEN TOT DAT IK DE DEUR HOOR'' Ik kan het me nu weer voorstellen dat het aardig pittig is als ouders zijnde om je kids los te laten.

Nu ik zelf moeder ben  begrijp ik het maar al te goed! Vince die nu 5,5 is die nu al anderhalf jaar op school zit en sinds dien ook  vriendjes of vriendinnetjes krijgt, in onze zeer gezellige straat veel jonge gezinnen met veel kinderen die er zijn komen wonen. Waardoor er het een en ander veranderd.

Waarvan je kindjes eerst nog heerlijk thuis spelen veilig onder jou toezicht, veranderd er ineens een hoop als ze toch wat ouder worden, zoals bij Vince ook. zo weet ik nog goed dat Vince voor het eerst zij mama mag ik een rondje fietsen ( toen 5 jaar) Ik schoot lichtelijk in de stress, Oh nee we gaan beginnen dacht ik, Het is helaas ook de wereld en situaties die steeds erger worden in de wereld waardoor ik ook het vertrouwen kwijt raak in de mensheid. ''denk niet dat het heel gek is toch?'' filmpjes van kinderen die neer getrapt worden en niet geholpen worden, pedo's die soms hun vrije gang kunnen gaan, jongeren die beroven of zomaar neer gaan door een schot,  zinloos geweld. Het lijkt met de jaren steeds erger te worden ''OF SINDS IN ZELF OUDER EN MOEDER BEN '' dat het mij dus meer opvalt, en toch beschermend wil zijn naar mijn kindjes.

Zelf ben ik natuurlijk ook gepest geweest, ik zou dit nooit en te nimmer mijn kindjes willen toe wensen ''NIEMAND NIET'' dit is het vreselijk om mee te maken, maar ook dit gebeurd, op school, op straat...

Zo was dus die dag dat Vince graag een rondje wilde gaan fietsen , ik moest het toch gaan doen ''ik wil niet een moeder zijn die me kind zijn vrijheid ontneemt'' en dus ging ik er in mee , met uiteraard duidelijke afspraken, niet oversteken, alleen rond het blok huis van ons, niet met vreemde mee of praten etc etc, is het extreem? of juist normaal moederlijk gedrag. Ik dek zelf het laatste je wilt ten alle tijden je kindjes beschermen, Nu een half jaar later laat ik Vince rond het huis fietsen en speelt hij ook met vriendjes en vriendinnetjes uit de buurt (straat) dan speelt hij in hun tuin of een blokje om met zijn maatjes, ik kan het zelf ook steeds meer los laten.

En tuurlijk als hij soms 15min weg is nadat hij zegt ik ga een rondje doen en hij komt maar niet, dan stress ik hem wel even. Maar om dit gevoel iets los te kunnen laten ga ik wel een horloge aanschaffen met een tracker, dit puur omdat ik ook de buiten wereld niet altijd vertrouw, of hij moet maar net verdwalen. Ook komt de discussie wel eens naar boven wat is de juiste leeftijd om ze een rondje te laten fietsen of naar de speeltuin te laten gaan.. meningen zullen altijd verschillen, ik denk dat ieder dat voor zich zelf moet weten en vooral moet doen waar hij of zij zich goed bij voelt!

Er komen echt nog een hoop momenten aan waarbij ik het lastig ga krijgen en vaders ook, iedereen zegt nu al jullie gaan het pittig krijgen met Tess  wat betreft loop van kerels .. Er zit toch wel een knappe kop op .. en Vince zal over een paar jaar willen chillen met zijn ''MATTIES'' en Tess voor het eerst de kroeg in.. Gelukkig duurt dat nog wel even en geniet ik nu van het geluk van mijn kindjes en zie ik vooral hoe heerlijk Vince het vind dat hij wel lekker kan fietsen om het huis en de vrijheid die hij daarin krijgt!

hoe gaan jullie hier mee om?

liefs patricia

Snap