Snap
  • Mama
  • Gezond

Hardlopen... Goed of niet?

Ik dacht dat sporten zo goed voor je zou zijn? Waarom heb ik dan na 2 weken hardlopen opeens last van mijn enkels?

Een paar weken geleden ben ik weer eens begonnen met hardlopen. Ik heb het jaren terug ook wel gedaan, niet heel fanatiek, maar ik kon wel een klein rondje rennen (met daarna een rood hoofd haha).

Ik vond het wel weer eens tijd om te gaan sporten, goed voor de conditie en nog een klein beetje afvallen na de bevalling.
Omdat ik al een tijd niks gedaan had, was ik ook niet van plan om direct kilometers te gaan rennen (dat zou sowieso lastig worden met die conditie van mij). Dus ik begon rustig, eerst 5 minuten wandelen als warming-up, dan een minuut hardlopen en vervolgens weer een minuut wandelen en dat dan ongeveer 25 minuten lang.

De eerste week ging prima. Met een muziekje erbij vond ik het zelfs wel leuk. De tweede week begon ik het echter te voelen bij mijn enkels (net onder de "bobbel" iets aan de voorkant). Een beetje vreemd, want ik heb wel "hardloopschoenen". Maar goed, ik ging toch maar door, dacht dat het spierpijn was ofzo.
Daarna werd het steeds erger, het voelde niet prettig meer, dus toen ben ik nog een keer gaan "snelwandelen", dat leek me wat rustiger en beter voor mijn enkels. Tijdens het wandelen had ik ook nauwelijks last.
Daarna weer wat meer. Dus toen toch maar besloten om even niets te doen (ja ja, ik had al 2 weken wat gedaan...).
En terwijl ik niks deed, gingen mijn enkels steeds meer pijn doen. Maar niet meer aan de voorkant, maar meer naar achteren. Na een paar dagen werden ze zelfs dik... Vreemd toch, want ik liep al een week niet meer hard...

Nu gaat het gelukkig weer beter, ik heb 's nachts maar een kussen onder m'n voeten gelegd, en blijkbaar helpt dat... Mijn enkels doen nu al bijna geen pijn meer en worden niet heel erg dik meer.
Maar toch vind ik het vreemd.
Hebben jullie dit ook wel eens gehad of hebben jullie enig idee wat het kan zijn? Als ik straks helemaal geen last meer heb, wil ik toch weer gaan hardlopen, ik hoop alleen dat het dan niet weer terugkomt.

Ik dacht dat sporten zo goed voor je was....

10 jaar geleden

Hardlopen is idd best wel heftig voor je lichaam, alleen denk ik dat als je het goed opbouwt het echt wel mee valt. Je hebt er van die programma´s voor op je telefoon of mp3 spelers, is ook gelijk een stuk makkelijker lopen denk ik. Helaas kan ik zelf deze sport niet beoefenen, die fysio heeft gezegd dat de klap op mijn spieren (ivm fibromyalgie) veel te groot is, jammer :( Had me wel fijn geleken... Verder zou ik, als je weer begint en je toch weer last hebt, gewoon eens naar de fysio gaan, misschien kunnen die wat voor je doen ;) Succes!

10 jaar geleden

Ik ging 3 keer per week hardlopen, dus met rustdagen tussendoor. .. ik wil straks toch weer gaan beginnen want ik vind het reuze handig, je begint gelijk als je de deur uit stapt en als je klaar bent, ben je alweer thuis. Dus niet eerst ergens heen fietsen ofzo en lekker thuis douchen...

10 jaar geleden

Je enkels worden met hardlopen nu eenmaal meer belast. En wat meer belast wordt, heeft daarna meer aandacht nodig. Ook is het belangrijk dat je lichaam de kans krijgt om na het sporten weer goed te herstellen. Daarbij heeft je lichaam extra vocht, koolhydraten en eiwitten nodig. Je kan ook hersteldagen inlassen. Het ligt er een beetje aan hoevaak je per week/per maand sport, maar een keer een weekje niet sporten is geen schande: Kunnen al je spieren weer helemaal herstellen!

10 jaar geleden

Ik ben sinds een paar weken ook begonnen met hardlopen afgewisseld met snelwandelen. De eerste keer had ik vreselijke spierpijn maar nu gaat het al wat beter. Wel bouw ik het heel langzaam op! Succes!