{{ message.message }}
{{ button.text }}

Handleiding voor ouders: twijfel

​Handleiding voor ouders, deel 1, regel 1: Trek alles in twijfel en wees nergens zeker van.

Afbeelding blog 'Handleiding voor ouders: twijfel'

Handleiding voor ouders, deel 1, regel 1: Trek alles in twijfel en wees nergens zeker van.

Of het nu gaat om ontwikkelingen, eten, drinken, speelgoed, babyuitzet, kleertjes, wandelwagens, draagzakken en -doeken: Twijfel overal aan.

Ga er ook vooral niet vanuit dat mensen die er beroepshalve toch echt wel verstand van zouden moeten hebben, dat ook echt hebben. Dokters, verpleegkundigen van het consultatiebureau, ze weten eigenlijk allemaal niet wat ze doen.

Als ik vertel dat ik op het consultatiebureau de tip vul maar in heb gekregen, is er altijd iemand die roept dat ik daar niet naar hoef te luisteren. Tips over slaaphoudingen? Niet naar luisteren! Tips om bijvoeding te beginnen met groente? Prop er maar gewoon een liga in! Tips over slaap- en speelritme? Daar komt een kindje zelf wel mee!

Je mag ook nooit luisteren naar verkopers. Die hebben namelijk nergens verstand van en staan daar alleen om jou zoveel mogelijk geld uit je zak te kloppen.

Weet je waar je ook niet naar mag luisteren? Naar je eigen gezonde verstand.

Talloos zijn de voorbeelden die ik kan geven van familie, vrienden, kennissen, leden van internetfora die de meest onschuldige acties en vragen zo kunnen bekritiseren dat je je bijna gaat afvragen hoe je kind het al zo lang bij je heeft overleefd.

Eén moeder vertelde dat zij haar kindje van zes weken tijdens de tropische zomerdagen van juli een paar slokjes water had geven. Hoe ze dat toch in godsnaam had kunnen doen, wist ze niet hoe slecht wáter was voor baby’s?

Een ander vertelde dat zij haar baby graag in een Babybjorn wilde gaan dragen, en kreeg daar een shitstorm aan reacties op, hoe ze dat in haar hoofd haalde!

Dat de ene moeder haar kindje met vijf maanden in de buggy-inzet van de wandelwagen deed, was niet goed, maar dat de andere moeder wilde wachten totdat haar kindje minimaal zes maanden was, was ook niet goed want ze had moeten kijken naar waar het kind zelf behoefte aan had.

Speelgoed dat wordt uitgekozen is nooit goed, want teveel plastic, te veel hout of te veel stof en te veel of juist te weinig kleurtjes. Te veel muziekjes of juist helemaal geen muziek.

Je kindje meenemen naar een attractiepark of dierentuin is niet goed, want zielig en teveel prikkels en wat krijgen ze er nu helemaal van mee? Niet met je kind een dagje uit is ook niet goed, want dan wennen ze nergens aan en daar krijg je dan later last van.

Je kind op zijn/haar eigen kamertje laten slapen is absoluut slecht. Je krijgt er onthechte kinderen van en het is vooral heel zielig dat er niet bij het eerste kikje iemand naast het bedje staat. (Dat dochter als sinds haar geboorte helemaal zelf op haar eigen kamer slaapt en bijna vanaf het begin doorsliep, doet daar blijkbaar niets aan af. Slecht is het!) Anderzijds is het ook slecht om je kind bij je op de kamer te houden, want daar krijg je dan weer verwende kinderen van. En God verhoedde dat je het kind ooit bij je in bed neemt.

Ik heb in de afgelopen zes maanden de stroom commentaar zien aangroeien tot een flinke rivier. Uiteindelijk, toen ik zelfs commentaar kreeg op de Zeeman-kleertjes die ik mijn dochter aantrok, deed ik het in mijn ogen enige verstandige dat ik kon doen: ik deed een goede stap achteruit en liet alles heerlijk langs me heen gaan.

Ik raad het iedereen aan. De tijd die je wint kun je gebruiken om voor te lezen, of liedjes te zingen. Dat is veel leuker dan je te moeten verantwoorden voor het niet gebruiken van biologisch katoen. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je