Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg

Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas en Kerst

wat vieren we nou eigenlijk? En welke gebeurtenissen zullen onze kinderen jaarlijks gaan vieren?

De afgelopen weken en ook komende weken komen er een aantal feestdagen in ons land voorbij. Veelal hebben deze feesten een Christelijke achtergrond en zeker door de gebeurtenissen in Frankrijk is het wel even goed om hierbij stil te staan.

Ruim een maand geleden begonnen de winkels alweer in te spelen op het feest dat wij tegenwoordig ook in Nederland vieren: Halloween. Net als bij Sint Maarten, gaan de kinderen langs de deuren om snoepjes op te halen, alleen ditmaal (meestal griezelig) verkleed. 31 oktober was het dan zover: Halloween werd gevierd.

Ondanks dat het wat jaren geleden is dat ik echt op niveau gezwommen heb, werd ik gevraagd om deze avond een kleine show te geven in de sauna van Health City. Er werd een buffet geserveerd met daaromheen een showelement. Een paar dames in prachtige jurken, een nar en een aantal verklede obers stonden klaar voor het gezelschap. Aan het begin en aan het einde van de avond mocht ook ik meehelpen in een prachtige jurk. Gezien het karakter van het evenement, mochten ook een masker en een hoed niet ontbreken. Wat was dit leuk om te doen!





Tussendoor moest ik zwemmen op het nummer “Angels” van Within Temptation. Het zwemmen ging iets moeizamer dan normaal, omdat de jet stream nog aan stond in het bad, maar al met al ging het prima. Toch ben ik de afgelopen tijd wat meer na gaan denken over al die feestdagen. Want wat vieren we nou eigenlijk? 

Halloween komt oorspronkelijk bij de Kelten vandaan. Zij vierden op 31 oktober Allerheiligenavond, een soort oudejaarsavond omdat het nieuwe oogstseizoen begon op 1 november. Toch is het verhaal achter deze traditie niet alleen positief, de Kelten dachten namelijk kort gezegd dat de geesten deze avond terug zouden keren en een levend lichaam over zouden nemen. Om deze geesten af te weren droegen de Kelten maskers en werden er verschillende offers gebracht, waaronder vermoedelijk ook kinderen. Inmiddels is het voornamelijk een feest voor kinderen die verkleed langs de deuren gaan en ouders die goed los willen gaan in een kostuum.

Sint Maarten is een feest dat niet een eenduidige oorsprong heeft. Zo gaat het verhaal de ronde dat het gebruik samenhangt met een Germaans winterfeest en ook een Christelijke oorsprong is heel goed mogelijk. 11 november zou de naamdag zijn van de heilige Sint-Martinus, oftewel Martinus van Tours. Al jong kwam hij in dienst van het Romeinse leger en rond deze periode zijn de meeste verhalen van hem bekend. Voor de poorten van Amiens in Frankrijk kwam hij een oudere man tegen, een bedelaar. Deze vroeg hem om hulp. Martinus had geen geld, maar wel een rode cape die hij met de man wilde delen. Hij sneed de cape doormidden en gaf de helft aan de man. Om hem te eren, lopen we in delen van Nederland, België, Noord-Frankrijk, Duitsland, Hongarije en op Sint-Maarten met een lichtje langs de deuren.

Sinterklaas, een kinderfeest dat in Nederland op 5 december wordt gevierd. Dit is een feest dat al tijden onder de loep staat, dus ga ik er niet te diep op in. De oorsprong zou in ieder geval liggen bij de heilige Sint Nicolaas. Ook hier die Christelijke oorsprong van een heilige die wonderlijke dingen gedaan zou hebben. Het feest zelf wordt in grote delen van Europa gevierd, maar allemaal op een andere manier. In België wordt de traditie op een gelijkgestemde manier gevierd maar dan op 6 december. De vraag is alleen of dit feest nog wel blijft bestaan.

De laatste, maar niet de minste van de vier is het Kerstfeest. Dit laatste feest vindt zoals gezegd ook zijn oorsprong in de Christelijke religie. We vieren tijdens het feest de geboorte van Jezus Christus. Hoewel het niet helemaal zeker is dat Jezus rond 25 december is geboren, zijn er een hoop aanwijzingen en geschriften die dit verhaal bevestigen. Het gevoel van warmte en saamhorigheid staat tijdens Kerst voorop en wij hopen uiteraard dat dit zo zal blijven. Samen met Pasen en Pinksteren is dit een van de belangrijkste gedenkdagen binnen het Christendom. Over de gehele wereld wordt de geboorte uitbundig gevierd en zijn er verschillende rituelen die hier aan verbonden zijn. Welke momenten met de kleine jongen gaan wij uitbundig vieren en welke momenten ingetogen? Het zijn keuzes die voor jonge ouders niet gemakkelijk zijn en vaak worden ze gemaakt naar aanleiding van hun eigen opvoeding. 

De Nederlandse gebruiken en feestdagen zijn veelal gericht op het Christendom. Velen jaren geleden begon de migrantenstroom al in Europa en er komt geen einde aan. Wat zal onze kleine jongen gaan vieren met zijn kinderen? De ouders van nu hebben een grote verantwoordelijkheid over welke feesten, rituelen en andere momenten er worden gevierd. Ik hoop dat wij onze gebruiken op een juiste manier mee kunnen geven aan ons ventje. Wij gaan er een mooie tijd van maken en ik hoop jullie ook.

5 maanden geleden

Je informatie over het Sinterklaasfeest klopt niet. Het feest is niet van christelijke oorsprong maar was van origine een heidens feest. Het stamt uit de Germaanse godenwereld. De katholieken hebben er later een christelijke draai aan gegeven.

8 jaar geleden

Bedankt :)

8 jaar geleden

Interessant artikel!