{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hallo Fibromyalgie

Fibromyalgie... Wat is dat eigenlijk?? Is het besmettelijk?? Is het zichtbaar?? Laat ik het maar eens gaan uitleggen (misschien snap ik het zelf dan ook eindelijk)

Afbeelding blog 'Hallo Fibromyalgie' Achtergrond blur afbeelding

Bovenstaand plaatje heb ik expres gekozen vanwege zijn accuratie met hoe ik mij voel. Heel kort door de bocht is dit wat fibro voor mij is. (Het plaatje staat op internet met de tekst "Dit is hoe fibro eruit zou zien als het zichtbaar zou zijn")

Fibromyalgie is een chronische aandoening waarbij mensen heel veel onverklaarbare klachten hebben zonder dat de medische wetenschap hier een reden voor kan vinden. Persoonlijk noem ik het altijd het afvoerputje van onverklaarbare klachten en als je gaat zoeken naar een lijst met mogelijke symptomen word het al snel duidelijk waarom.

De hoofdklachten van fibro zijn redelijk duidelijk en rechtlijnig. Mensen hebben voornamelijk veel pijn en vermoeidheid waar geen enkele reden voor gevonden kan worden. Het stellen van de diagnose word vaak al door een huisarts gedaan aan de hand van een lijstje met "triggerpoints" dit zijn bepaalde plekken op je lichaam waar iemand met fibro gevoeliger is dan iemand zonder. Verder zie je veel slaapproblemen en vermoeidheidsklachten en uit bloedonderzoek komt niks. Momenteel valt het nog onder de reumagerelateerde aandoeningen maar er zijn steeds meer onderzoeken die aangeven dat het een neurologisch probleem kan zijn.

Mijn fibro klachten zijn: constante pijn in mijn onderrug, nek (wat weer hoofdpijn veroorzaakt), schouders en rechterbeen, constante vermoeidheid ondanks dat ik prima slaap en tot slot heb ik regelmatig dat mijn lichaam gewoon van pure uitputting stopt met werken. Het lijkt alsof ik flauwval en ik ben op dat moment ook echt compleet verlamd maar nog volledig bij bewustzijn.

Voor de zwangerschap had ik voornamelijk last van de vermoeidheid en het flauwvallen maar zoals al eerder aangegeven kwam de pijn tijdens de zwangerschap in volle heftigheid opzetten. Ik had daarvoor ook al last van mijn rug en nek maar wanneer je als kind opgroeid in een familie waarin iedereen daar last van heeft denk je dat dat heel normaal is als je hele dagen achter de computer zit (mooi niet dus deelde mijn fysio mij een beetje beledigt mee).

Met al deze klachten voor een kind zorgen is echt geen pretje. Er zijn dagen dat mijn vriend echt alles moet doen omdat ik oprecht niet van de bank af kan komen en zelfstandig naar de wc kan lopen, laat staan koken of voor mijn zoontje zorgen. Wat dit vervolgens met je hoofd doet is ook niet echt een pretje. Op dit moment ben ik behoorlijk depressief omdat ik me een super waardeloze moeder voel. Wat voor moeder ben je immers als je niet eens met je kind op de grond kan zitten om een huisje van duplo te bouwen. Om nog maar te zwijgen van met hem ergens naartoe gaan...

Op Facebook heb ik meerdere groepen gevonden over fibro en chronisch ziek zijn waar ik heel veel geleerd heb over hoe om te gaan met mijn ziekte en wat er in de "zorgwinkel" te koop is. Doordat ik nu al 2 maanden van de pijn en vermoeidheid alleen maar op de bank kan liggen heb ik vorige week besloten dat dit genoeg is en heb een afspraak met de huisarts gemaakt. Empatie is jammer genoeg niet zijn sterkste punt en hij komt nogal nors over maar godzijdank gelooft hij in fibro (het is pas sinds 1998 officieel erkent als aandoening en heel veel artsen beweren dat het tussen je oren zit want het is niet "testbaar") en was hij het er helemaal mee eens dat dit geen leven is. Vorig jaar ben ik begonnen met het slikken van diclovenac maar dit deed al een tijdje niks meer dus ben ik afgelopen november over gegaan op naproxen. Ook hiermee merk ik geen verschil in pijn of ik het nou wel of niet slik dus hiermee ben ik inmiddels gestopt. Mijn huisarts wilde dat ik bloed liet prikken om te kijken of daar mogelijke problemen inzitten. Ik slik al een tijdje een heel dieet aan voedingssuplementen onder het motto "baad het niet dan schaad het niet" en hij wilde zeker zijn dat deze waardes goed zaten. Verder zijn mijn klachten ook toe te schrijven aan andere problemen/ziektes dus die worden ook allemaal even nagelopen in de hoop dat daar iets uitkomt (dat betekend namelijk dat je er iets aan kan doen!!). Komende maandag heb ik weer een afspraak en ik ben heel benieuwd wat hier uit gaat komen!!


Ik hoop dat jullie nu een beetje een beeld hebben van wat fibro is en hoe dit zich vertaald naar mij als persoontje. Als er vragen zijn ben ik uiteraard bereid dit te beantwoorden en uiteraard zullen er nog posts volgen met concrete punten hoe het leven met fibro zich vertaald naar mijn leven ^_-

Voor nu ga ik proberen te slapen want het is al ver voorbij mij bedtijd maar ik had de dringende behoefte dit van me af te schrijven.

Weltrusten lieve lezers

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je