{{ message.message }}
{{ button.text }}

Hé, wanneer komt nummer 2?

Hé, wanneer komt nummer 2? Hoe vaak krijg jij die vraag gesteld en hoe reageer jij daar op?

Afbeelding blog 'Hé, wanneer komt nummer 2?'
Vaak hoor je moeders vertellen dat ronde de eerste verjaardag van hun eerste (of tweede/derde/vierde) kind ze de onvermijdelijke vraag krijgen wanneer er een broertje of zusje komt. Vind ik ook een irritante vraag die je als kersvers getrouwd stel krijgt: wanneer 'het beestje' komt.' Ik vind het persoonlijk een erg vervelende vraag. Van zeer nabij weet ik namelijk dat zwanger worden niet vanzelfsprekend is. Toen onze Peuter 1 jaar werd, was ik voorbereid op DE vraag. Maar die bleef uit. Wel zag ik in de maanden erna sommige vriendinnen vluchtig naar mijn buik kijken, stiekem hopende op een signaal van een zwangerschap. Enkele maanden na de eerste verjaardag van Peuter was ik zelf jarig EN 8 weken zwanger van onze tweede. Misselijk dat ik was en ik voelde me een zeekoe, vreselijk. Ik dacht dat iedereen wel meteen zou raden dat ik zwanger was (onze directe familie wist het overigens al wel, maar we hadden ze de opdracht gegeven hun mond te houden). Maar nee, het viel niet op. Drie weken later was de zwangerschap geen geheim meer. Ik vond het wel frappant dat (bijna) niemand ooit heeft gevraagd of en wanneer Peuter grote broer zou worden.

Hoe anders is dat nu. Onze Diva is bijna 1, maar ik heb al behoorlijk vaak de vraag gekregen of er een nummer drie komt. De eerste keer was al een paar weken na de zwangerschap. Vooral moeders met zelf twee kinderen en besloten hadden geen derde meer te willen, kwekten er op los: 'Twee is genoeg, drie is een oneven aantal en helemaal niet praktisch, je hebt nu een jongen en een meisje, het is druk zat zo'. De meest gekke redenen vlogen me om de oren. Ik krijg af en toe het gevoel dat het krijgen van een derde een misdaad is, iets wat absoluut niet kan. Alsof ze niet willen dat ik ooit een derde zou krijgen. Mijn standaard antwoord op DE vraag is: 'Ik zeg geen nee, ik zeg geen ja'. En dat is het meest vage en eerlijke antwoord dat ik kan geven. Want zo is het nu eenmaal. We weten het gewoon nog niet. Ik ben nu gefocust op de eerste verjaardag van mijn meisje en helemaal niet bezig met een eventuele derde. Ik merk ook dat mensen na mijn antwoord niet meer verder durven te vragen, op een enkele brutale aap na. Maar dan ben ik Oost-Indisch doof. Ik vind het namelijk een vraag waarop ik niet iedereen een antwoord verschuldigd ben. Recentelijk zijn wij op vakantie geweest naar een Grieks eiland. Daar raakten we met verschillende Nederlandse ouders in gesprek en zelfs toen was het krijgen van een volgdend kindje een veel besproken onderwerp. En ja, er is ons dus een paar keer door wildvreemden gevraagd of wij een derde willen en zo ja op welk termijn. Vind ik best brutaal, ik vind dat iets wat je niet zomaar aan vreemden vertelt.

Onlangs was ik met een vriendin in gesprek, of eigenlijk, mijn buik was met haar in gesprek. Ik weet dat ik na twee zwangerschappen niet meer de allerslankste ben en ik een buikje heb overgehouden. Maar tijdens het gesprek tussen vriendin en mij zag ik haar ogen geregeld naar mijn buik afdwalen, smachtend zoekend naar een teken van een zwangerschap. Helaas voor haar is het antwoord 'nee'. Kort daarna zat ik heerlijk genietend in de zon met een ijskoud biertje. Geen 0,0%, maar zo eentje met alcohol. Teleurgesteld keek vriendin me aan. En op dat moment betrapte ik mezelf erop dat ik stiekem even naar haar buik keek, zou het? Snel haalde zij me (bewust) uit mijn gemijmer, want ze vroeg zachtjes of ik misschien een tampon in mijn tas had, ze was die van haar vergeten. Een goede smoes op het juiste moment.... ; -)?

Hoe was dat bij jou? Heb jij de vraag of er een volgende kindje komt al eens gekregen en hoe reageer jij daar op?

?

Tags: #Mama, #Nieuws

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je