Snap
  • Mama
  • Relatie

Groot gezin, hoe is dat nou?

Een groot gezin, hoe is dat nou? Hoe is dat nou vanuit een moeder met veel kinderen gezien.

Ik ben Linda, moeder van 4 prachtige dochters. De oudste is 7 jaar, dan een tweeling van 5 en de jongste dochter is net 4 jaar geworden.

Als ik ergens met mijn 4 meisjes loop, dan ben ik net een kermisrariteit. Met open monden volgen de mensen ons. Dat is altijd zo geweest, ook toen ze in de kinderwagen zaten. Nou begrijp ik wel dat 4 kinderen best veel is, maar het is ons overkomen en we zijn heel trots op deze 4 meiden.

Thuis is er gewoon structuur zoals dat hoort in een gezin. We hebben vaste tijden voor eten, slapen en diverse activiteiten. We proberen onze tijd zoveel mogelijk te verdelen, zodat er ook nog individuele aandacht is. Helaas schiet er dat wel eens bij in. We hebben ook nog een eigen zaak en dat vergt ook veel tijd. Maar we doen wat we kunnen.

Ons huis is netjes en opgeruimd. De kinderen ruimen hun eigen rommel op en de schooltassen worden ook zelf opgeruimd. De kleding wordt netjes in de wasmand gedaan. Het is dus niet zo dat als je een groot gezin hebt, dat dan alles een chaos is. Absoluut niet. Toevallig was hier pas een moeder van een klasgenootje van de oudste. Haar mond viel open toen ze binnen kwam. Zo wat heb jij een net en schoon huis zei ze. Dat had ik niet verwacht. Ik vroeg wat ze dan wel verwacht had.

Ze zei: een heel rommelig huis wat niet overal even schoon is. Ik vroeg waarom dat ze dat dacht. Ze zei omdat we met zoveel personen zijn en dat ik als moeder dan zoveel moest doen.

Onze kinderen zijn best zelfstandig, ze kunnen zelf hun spullen opruimen na het spelen en een tas leeghalen kunnen ze ook heel goed zelf.

Die grote wasmanden bomvol met kleding,....tja dat is elke dag een worsteling. Maar ik was gewoon alles weg en in de avond als de kinderen slapen dan vouw ik alles op en strijk ik de dingen weg. Het hoort er eenmaal bij.

Oke, ik werk elke avond tot 23.00 uur door om alles klaar te krijgen, maar dat vind ik niet erg.

Ook kunnen wij overal met onze kinderen naar toe. Ze gedragen zich erg netjes.Ik kan met 4 meiden boodschappen doen zonder dat ze de hele winkel afbreken. Dat verwondert mensen ook altijd. Waarom??? Mensen doen met 2 kinderen toch ook hun boodschappen..

Dan heb je ook nog een financiele kant. Onze meiden krijgen wat ze nodig hebben zoals kleren en schoenen.Oke, we dragen geen merkkleding, maar wij vinden dat ook niet nodig. Ze krijgen allemaal schoenen en ook speelgoed en andere dingen hebben ze genoeg.

Ze zitten op sport en zwemles, dus alles loopt prima hier.

Nee, wij zijn niet rijk hoor, maar creatief.

Mijn vraag aan jullie??

HADDEN JULLIE OOK VOOROORDELEN OVER GROTE GEZINNEN ALS JE DIE SOMS ZIET LOPEN?

9 jaar geleden

Herkenbaar. Ik ben zelf ook moeder van 4 meiden in de leeftijd van 7-1 jaar. En ze moeten inderdaad veel zelf doen, maar ik denk dat het niet opweegt tegen alles wat ze van elkaar krijgen. Mijn vooroordeel is dat een groot gezin gezellig is. Ik kom zelf uit een gezin van 6 en heb nu zelf voor deze tijd ook een groot gezin. Ik geniet wel heel erg van alle mooie mensen die bij me horen, mijn kids, zussen, broers, ik zou ze niet willen missen!

9 jaar geleden

Nee, hier ook niet echt vooroordelen...maar wel een paar - punten....ik kom zelf uit een nest met 4 kinderen....maar ik heb zelf bewust gekozen voor 1 kind....alhoewel ik een leuke en mooie jeugd heb gehad zijn er toch dingen die ik heb gemist die ik zelf wel belangrijk vindt. Mijn eigen moeder (thuisblijfmoeder) is van nature wat lui, dus er was bij ons wel bende in huis vroeger (het tot 11 uur in de avond de was doen of poetsen dat was bij haar dus ook echt niet het geval)...dit kwam ook mede doordat iedereen altijd ook wel welkom was en het elke dag erg druk was... van nature ben ik een kind geweest die meer individuele aandacht nodig had en meer rust nodig had....dat heb ik door de drukte die er thuis heerste, en mijn moeder door de drukte, maar ook door haar eigen karakter ook niet zag dat ik een kind was die meer aandacht en rust nodig had. Het is dus, naar mijn mening, in hoeverre je de hoeveelheid kinderen als ouders aan kunt, of er wel/niet vooroordelen uit voort kunnen vloeien.

9 jaar geleden

Hier ook een mama van 4 kinderen. 3 jongen en 1 meisje in de leeftijd van 6,4,3 en 1 jaar. We zijn ook altijd een attractie, zeker toen we dit jaar aankwamen op vakantie. We zijn nog nooit zo bekeken geworden als daar hahaha Hier ook altijd een netjes schoon huis waar zelden was ligt of rommel( wel speelgoed) Vriendinnen die binnenkomen die vragen van hoe lukt je dit toch? Tja ff smorgens er een uurtje( en s avonds de was) tegenaan en klaar is Kees. Kon dat stukje van jou zelf wel geschreven hebben :-) Wij krijgen ook allemaal van die domme vragen maar wij hebben bewust voor 4 kinderen gekregen en dat het 3 jongens en 1 meisje is maakt ons rijkdom alleen nog maar specialer :-)

9 jaar geleden

ik stoor me er wel eens aan dat mensen zeggen dat mijn kids er netjes bijlopen. Ik vind dat dus normaal, net als alle andere dingen