{{ message.message }}
{{ button.text }}

Grenzen stellen en nee zeggen zonder schuldgevoel

Afbeelding blog 'Grenzen stellen en nee zeggen zonder schuldgevoel'

Vaak krijg ik de vraag; hoe doe jij dat toch, nee zeggen en grenzen aangeven zonder dat je je schuldig voelt.

Nou heel simpel, door gigantisch op mijn snufferd te zijn gegaan voor mijn depressie.

Iedereen liep altijd maar over mij heen want bij Samantha kon alles wel want die wrong zich in allerlei bochten om een ander te plezieren.

Die tijd is voorbij.

Sinds ik ruimte maak voor mijn eigen ik merk ik dat mijn gezin en vooral Jayden hierdoor veel rustiger is geworden.

Als ik over mijn eigen grens heen was gegaan was iedere druppel mij teveel, Jayden voelde dit feilloos aan en gooide er dan in mijn ogen nog altijd een schepje boven op waardoor ik nog geïrriteerder werd en het thuis uiteindelijk explodeerde.

Denk je nu bij jezelf poeh dat herken ik wel? Lees dan zeker deze blog!

Je loopt zelf al op je eind, je telt de dagen af dat het weekend is zodat je kan relaxen maar dan vraagt je baas of je zaterdag kan komen werken maar eigenlijk wil je dit helemaal niet want je verlangt zo naar je ontspannen weekend of als je op verjaardag moet maar je eigenlijk op bent van al die drukke dagen maar toch ga je omdat je niemand teleur wilt stellen.

Ik noem maar wat voorbeelden waarbij het zo belangrijk is waarin je je eigen grens aangeeft omdat jij uiteindelijk de gene bent die hier last van krijgt.

Eigenlijk hoeft nee zeggen niet zo moeilijk te zijn, het is een woord net als Ja zeggen.

Alleen wij voelen ons vaak schuldig omdat de ander nee veel lastiger zal accepteren dan een ja als antwoord.

Onbewust komen er allerlei gedachten op waarom nee zeggen zo lastig word.

Het is een stukje schuldgevoel om nee te zeggen want we willen allemaal graag aardig gevonden worden en de andere het graag naar de zin maken.

Misschien ben je wel bang bent dat er ruzie ontstaat en de relatie verbroken word.

Dit mag geen reden zijn om ja te zeggen ten koste van jezelf

Het is niet makkelijk om voor jezelf te kiezen en nee te zeggen omdat de ander zijn emotie weet invloed heeft op ons gevoel maar als je teveel voor een ander doet en jezelf hierdoor voorbij loopt dan kan dit zelfs leiden tot klachten, bij mij was dit het begin van mijn depressie maar denk bijvoorbeeld ook aan allerlei fysieke, emotionele en mentale klachten leiden zoals stress , vermoeidheid bijvoorbeeld een burn-out, een naar gevoel, boosheid, prikkelbaarheid en/of gepieker.

Zelf ben ik hoog gevoelig en dat maakt het voor mij soms lastig om nee te zeggen of mijn grenzen aan te geven omdat de emotie van een ander wel of niet zichtbaar vaak een werking heeft op mijn emotie.

Door mijn hoog gevoeligheid te leren beheersen bleef ik beter bij mijn eigen energie en ontstond er ruimte om mijn grenzen beter aan te voelen.

Het herkennen van jou eigen grenzen geeft duidelijkheid voor jezelf maar ook voor anderen.

Het maakt het in de toekomst makkelijker om je grenzen te herkennen, bewaken en trekken

Hoe beter jij je grens aangeeft hoe beter je de binnen komende prikkels kan verwerken waardoor je minder snel overprikkeld raakt en last krijgt van klachten.

Vraag je zelf dus af waarom jij het zo moeilijk vind om nee te zeggen.

Mensen die echt om jou geven nemen je zoals je bent ook als je niet altijd aan hun wensen of behoeftes kunt voldoen.

Zelf vind je het ook fijn als mensen eerlijk en oprecht tegen jou zijn en nee durven zeggen zonder dat ze op hun tenen hoeven te lopen omdat ze eigenlijk bang waren om nee te zeggen? 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je