{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gezond snacken is mijn doel

​In mijn tienerjaren had ik een obsessie met eten, afvallen en calorieën tellen. Koste wat het kost wilde ik slank zijn.

Afbeelding blog 'Gezond snacken is mijn doel'

In mijn tienerjaren had ik een obsessie met eten, afvallen en calorieën tellen. Koste wat het kost wilde ik slank zijn. Ik at alleen de schil van een appel als lunch en sportte minimaal zes keer per week. Echt gezond leven deed ik toen niet maar slank was ik wel! Toen ik na mijn middelbare school een half jaar naar Brighton vertrok gebeurde het tegenovergestelde. Het feest barstte los. Ik ging twee keer per dag uiteten voor lunch en diner en hing iedere avond de grote feestbeest uit. Er werd meer dan genoeg alcohol genuttigd en het oh zo gezonde Engelse eetpatroon had ik binnen een week aangeleerd. Dit was echt de tijd van mijn leven en hier heb ik dan ook volop van genoten. Jankend en moddervet kwam ik zes maanden later thuis.

Varkentje

72 kg wegend deed mijn humeur niet ten goede toen ik eenmaal weer in Nederland was. Ik voelde mij net een varkentje en als je 1.65 cm bent is het niet leuk om maat 40 aan te moeten dus al snel lukte het mij om er 5 kilo van af te krijgen. De volgende vier jaren heb ik dan ook structureel 67 kg gewogen. Gewoon lekker mollig, niet dik, niet dun, prima. Ik woonde inmiddels in Amsterdam en mijn levensstijl was nog steeds niet geheel gezond. Ik was na Brighton nog altijd de levensgenieter en dacht nooit aan mijn gezondheid. Ik ging vaak uiteten, naar de toko om de hoek, de snackbar tegen over ons huis of bestelde eten via thuisbezorgd. Koken deed ik immers bijna nooit. Daarnaast stond uiteraard feesten, drinken en after-partyen geregeld op het dagschema. Ik stond er dan ook om bekend om weer eens met een schorre stem en helemaal verrot op school te komen. Sporten?? Nee daar was ik na Brighton nog steeds helemaal mee gestopt.

Het roer om

Toen ik weer voor de zoveelste keer wakker werd met een enorme kater zodat ik kotsend boven het toilet hing met tranen in mijn ogen afvragend wat er precies allemaal was gebeurd die avond ervoor (door de wodka waren mijn herinneringen net als gatenkaas) dacht ik echt dit kan zo niet langer. Het was tijd om het roer om te gooien. Ik ben weer gaan hardlopen en gezond gaan eten. Hardlopen in het vondelpark werd op den duur een verslaving want niks is leuker dan dat en het resultaat mocht er zijn. Een keurige 58 kg en dit hield ik vol tot aan mijn zwangerschap.

Gezond voedingspatroon

Ik ben er nog steeds van overtuigd dat mijn zwangerschap goed is verlopen mede dankzij mijn gezonde voedingspatroon gedurende deze 9 maanden. Ik at heel weinig ongezond en liep vele kilometers. Het wierp zijn vruchten af want ik heb me altijd goed gevoelt en de bevalling verliep soepeltjes. Vanaf het eerste levensuur van Benthe geniet ze dan ook volop van mijn borstvoeding. Nog steeds eet ik heel gezond en heb ik in vier maanden tijd maar twee keer patat gegeten en één keer een halve pizza.ODE AAN MEZELF!! Oh nee niet helemaal. Eerlijkheid gebiedt mij te zeggen dat ik helaas een verslaving heb opgelopen aan chocola en koek. Als ik eenmaal begin kan ik er niet mee stoppen en een pak of reep is dan ook zo leeg. Niet helemaal gezond dus!

Powerfoods

Om de koek en chocola te vervangen voor iets gezonds heb ik het boek Powerfood van Rens Kroes aangeschaft. Laten we één ding nog even voorop stellen: Ik hou niet van koken, het mislukt regelmatig en het duurt mij vaak allemaal veel te lang. Met vriendinnen hebben we altijd etentjes en ik sta erom bekend de meest verschrikkelijke diners voor te schotelen en als ik 's avonds in de keuken sta roept Bart regelmatig dat ik met mijn high-speed cooking het avond eten verpest. Toen ik het boek van Rens opensloeg werd ik helemaal gelukkig. Allemaal gezonde en lekkere recepten die gemakkelijk en snel klaar te maken zijn. Voor de meeste gerechten pleur je alle ingrediënten in een blender, giet je het vervolgens in een bakvorm, zet je het in de oven en klaar is kees. Gemakkelijker kan niet! Wel is het een hele klus om alle powerfoods en andere gezonde ingrediënten in te kopen. Inmiddels ben ik bij de Action, Aldi, Dekamarkt, Deen, Jumbo en de Natuurvoedingswinkel geweest om (bijna) alle ingrediënten in huis te hebben. Ik leef al de hele week op bananenbrood als tussendoortje (op één koekje bij mijn schoonouders en de twee pakken koek die nog in huis lagen die eerst op moesten na). Mijn bananenbrood is enigszins nog wat droog en smaakloos maar dit komt ongetwijfeld door mijn kook- en bak kunsten gezien de instagram berichten bij Rens dat het brood te lekker voor woorden hoort te zijn. De volgende keer ga ik iets beter mijn best doen maar het begin is er. Daarnaast heb ik al meerdere diners geprobeerd en die waren heerlijk. Zo heb ik onder andere heerlijke verse tomatensaus gemaakt en de rest ingevroren (wauw, primeurtje voor mij! voor het eerst ligt er iets gezonds in mijn vriezer in plaats van pizza) en courgettebootjes. Vanavond gaan we aan de pompoensoep met een broodje met verse pesto.

GEEN BIOLOGISCHE MUTS!

Natuurlijk wordt ik niet zo'n muts die alleen maar biologisch en dingen uit de natuurwinkel eet. Want zeg nou zelf wat is nou precies biologisch? In die shit geloof ik allemaal niet. Waar ik wel in geloof is gewoon normaal en gezond eten. Dit blijf ik dan ook gewoon doen maar tegelijk probeer ik zoveel mogelijk de ongezonde snacks te vervangen door gezonde snacks die ook nog eens lekker zijn. Het boek Powerfood is daar een perfect hulpmiddel voor en een absolute aanrader voor mensen die ook hun eet- en levens stijl iets aan willen passen naar de gezondere kant maar daar niet uren voor in de keuken willen door brengen. Ik heb inmiddels geleerd zuinig te zijn op je lichaam en ik probeer daar iedere dag iets bewuster van te worden en ik hoop jullie ook.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je