{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gezinsopname, wat is het.

Afbeelding blog 'Gezinsopname, wat is het.' Achtergrond blur afbeelding

Bij een gezinsopname woon je niet thuis, je gaat met je gezin tijdelijk ergens anders wonen. In ons geval aan de andere kant van het land.
De meeste gezinnen die gaan voor een gezinsopname zijn “multiprobleemgezinnen” die lastig te helpen zijn. 9 van de 10 gezinnen daar, worden door de rechter veroordeelt tot gezinsopname of hun kind(eren) moeten uit huis. Hier is bij ons GEEN sprake van, wij doen deze opname volledig vrijwillig .

Het is voor ons belangrijk dat er minimaal contact is tussen ons gezin en dat van anderen met andere problematiek. We zitten hier om zelf als gezin beter te worden. Het is naar onze mening njet in het belang onze rakkers van 7, 5 en 2 om
met ernstig probleemgedrag van anderen geconfronteerd te worden, als dat niet hoeft.
We wonen in een eigen huis van de stichting en alles is van onszelf.

Hoe ziet de gezinsopname eruit?
De gezinsopname is verdeeld in drie fases. Observatiefase, veranderfase, consolidatiefase. Al die tijd krijg je een mentor. Onze mentors zijn J en N. J is een man van in de 40, N een vrouw ergens einde van de twintiger jaren.

De observatiefase duurt 2 weken . Het doel hiervan is om in kaart te brengen wat de problemen zijn en wie wij zijn. Er kijkt een medewerker mee op gezette momenten in ons gezin: denk dan aan het naar bed gaan, opstaan, avondeten. Ongeveer 4-6 uur per dag.

De veranderfase 1 duurt ongeveer 4 weken. je bepaalt adhv doelen wat je wilt veranderen. Wat wordt ingezet aan therapieën hangt af van de problematiek. Relatie therapie, emdr, psycho educatie, vaktherapie (muziek, creatief, pmt). Alles om ons als gezin sterkter te maken. Wat ik heel mooi vind is dat ze bijv manlief kunnen helpen met emotieregulatie (omgaan met boze buien oa) en Mik handvatten geven op sociaal vlak. Ik wil graag een mindfullness training volgen en voor Yurre mogelijk iets van emdr om van zijn angsten af te komen. Het gaat sneller als alles in één x wordt aangepakt.

Tussenevaluatie.
Hierin kijken we wat er gebeurd al is, wat goed goed en wat minder. Ook stellen we doelen voor de volgende 6 weken. En of de volgende 6 nodig zijn.

Veranderfase 2.
Je gaat weer aan de slag, net als in veranderfase 1. Ieder met een apart stuk, maar ook in combinatie met elkaar.

Afronding of verlening
Na ongeveer 12 weken neem je afscheid. Of als er nog dingen zijn kan er eenmalig verlengt worden met 4 of 6 weken.

Terug naar huis!
Daarna ga je terug naar huis, je bent er dan vaak nog niet helemaal. Er wordt gekeken wat we nog nodig is. De mentoren J en N komen nog twee maal op huisbezoek en houden nog contact met ons 3 maanden na de opname.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je