Snap
  • Mama
  • Vakantie dagje weg
  • post

Gezellig samen zijn met de kerst???

Familie, samen en kerst; Ik haat die stressvolle periode

Kerst heeft een beetje een negatieve lading voor mij. Daar komt nog bij dat we dit jaar eind september al zijn begonnen met plannen. Mijn man heeft wisseldiensten, net als mijn stiefbroertje (zoon van de vrouw van mijn vader, heeft 2 zusjes) en mijn schoonzus. Plannen is dan wel noodzakelijk.

Mijn man heeft beide kerstdagen een avonddienst. Dit wisten wij vorig jaar al en was dus geen verrassing, gelukkig heeft hij oud en nieuw vrij genomen, anders had hij nachtdiensten gehad.

Eerste kerstdag is al geregeld: Wij gaan naar mijn vader toe, waar we mijn echte zus en haar vriend treffen, samen met mijn twee stiefzusjes en stiefbroertje (allen met aanhang). We gaan op tijd weg, zodat mijn man op tijd naar zijn werk kan.

Nu komt het leuke: Kerst bij mijn moeder. Mijn stiefzus (dochter van de man van mijn moeder) en mijn echte zus willen graag een diner (lang tafelen en ieder een gang meenemen). Dat zie ik niet zitten zonder mijn man, terwijl ik weet dat er constant op mijn zoon gelet moet worden, anders gaat hij er met stekkers en stopcontacten zitten spelen. Betekent simpelweg dat ik niet eens voor 1 minuut de kamer uit kan omdat ik naar het toilet moet. Mijn moeder, zus en stiefzus (ook allen met aanhang), denken namelijk dat mijn zoon stil blijft zitten en niet de trap op klimt, de eendjes van dichtbij wil bekijken als ze zwemmen in de sloot, of iets van die strekking. Ik snap wel waar dat vandaan komt: het dochtertje van mijn stiefzus is 5 weken jonger dan mijn zoon en is veel minder nieuwsgierig en ondernemend. En die zien ze vaker.

Ik heb dus aangegeven dat ik best kerst wil vieren, maar wel met z'n allen en dus ook mijn man erbij wil. Dit komt dan neer op een lunch. Mijn zus en stiefzus zijn het hiermee niet eens. Jammer dan, ik wil best kerst vieren, maar alleen als mijn man er ook bij kan zijn, dus wat mij betreft geen diner. Mijn voorstel voor een lunch werd afgewezen, dus was mijn reactie: Ik vier geen kerst zonder mijn man. Als jullie perse een diner willen is dat zonder mijn gezin. Dit was ook geen oplossing volgens mijn zus.

Duidelijk is dat het laatste woord nog niet is gesproken over de kerst bij mijn moeder thuis.

Gelukkig is het een stuk makkelijker met mijn schoonouders en schoonzusje. Ik zeg: Zullen we kerstavond gaan steengrillen (hun traditie waarin ik inmiddels dit jaar 10 jaar aan mee doe). Mijn schoonzus zegt: Ik weet t nog niet zeker, maar ik had m al vrij gevraagd. Twee dagen later zegt ze: Kerstavond is prima, ik heb er zin in!!!

Echt als ik kon onderduiken tijdens de kerstvakantie zou ik dit zo doen. Nu voelt het meeste echt als een verplichting. Ohw ja en dan verwacht iedereen nog n cadeautje ook... Nou ik hoop dat ik werk heb anders kan dat feestje in ieder geval niet doorgaan.

10 jaar geleden

Er is een oplossing gekomen. Ik had zelf ook al voorgesteld dat mijn gezin en ik zouden brunchen en dit gaat door. De rest komt 's avonds voor het diner. Iedereen blij en wel zo gezellig. Ohw nee mijn zus niet. Nou ja jammer dan ;) Ik zie haar eerste kerstag al bij mijn vader. Budget voor 2 cadeautjes is ook gehalveerd. Komt mooi uit, want deze week is de laatste week bij mijn huidige werkgever. Hopen dat er snel weer iets op mijn pad komt. Wel eerst een week welverdiende vakantie.

10 jaar geleden

jeetje wat een gedoe zeg nou hier wel een klein beetje het zelfde alleen mijn man moet of eerste of tweede kerst dag de gehele dag werken dus voor mijn ook geen leuke dag die dag gewoon zoals normaal zonder de kerst of andere feest dagen. Maar al die verpligtingen ik kan er ook niet tegen word er gestrest van en dergelijken en vind het ook gewoon niet gezellig dan alles is dan zo gemaakt ik kan daar zo niet tegen van mijn mag het dan ook allemaal wel afgeschaft worden en hier ook zo'n leuk onderzoekertje die niet stil kan zitten al denken me schoonouders dat hij dat wel kan nou niet dus een halfuurtje max en dan heb je je avondje er wel opzitten want meneertje word dan zoooo gezellig maar niet heus dus met dit alles in me vooruitzicht voor mijn geen kerst hahaha en dan die cadeautjes die je moet kopen nou sorry ik heb daar ook geen geld voor dus hebben ze pech ze mogen blij zijn dat we komen.......

10 jaar geleden

Wat een leuke reacties. En zo herkenbaar. Ik wil inderdaad dat mijn man erbij is, omdat hij ook bij de familie hoort. We zijn nu aan het kijken naar het weekend na de feestdagen, maar dan moet mijn man mogelijk ook weer werken. Kerst weten we in ieder geval zeker qua tijden. Daarnaast is een diner zoals mijn zus en stiefzus het voorstellen geen doen met een jochie dat met moeite 15 minuten aan tafel blijft zitten. Als hij langer moet blijven zitten, is het niet meer gezellig. Zijn nichtje kan met gemak 2,5 uur aan tafel zitten en vind het allemaal wel best (naar wat ik hoor, wokrestaurant). Ik heb nu wel zoiets van ik blijf bij mijn standpunt dat ik mijn man erbij wil hebben. Als de anderen denken mij om te kunnen praten hebben ze het mooi mis! Heerlijk trouwens dat ik hier even mijn hart kan luchten. De mensen waarover het gaat zijn namelijk niet op mamaplaats.

10 jaar geleden

Pfff... zo te zien ben ik niet de enige die er zo tegenop ziet. En dan heeft mijn partner niet eens werk waarbij hij de feestdagen werkt. Bij ons wil de schoonfamilie ook een diner met alles erop en eraan. Onze dochter die dan net 2 wordt gaat dat natuurlijk nooit rustig uitzitten. Ik ben al blij als we thuis 20 minuutjes rustig aan tafel kunnen eten. Nee hoor, de familie wil meerdere gangen, het liefst met vooraf een borrel (dus rond 19.00 op zijn vroegst aan tafel, bedtijd van onze dochter) en dan allemaal gezellig en leuk doen. Los van elkaar is mijn schoonfamilie heel leuk, maar mijn schoonouders zijn sinds 2 jaar uit elkaar. Nu eindelijk officieel gescheiden, maar willen voor de kinderen de kerst nog met elkaar vieren. Zo doen leuk en aardig tegen elkaar, maar je voelt de spanning gewoon. En de eigenlijke reden om het met elkaar te vieren is omdat er maar 2 kerstdagen zijn. En de andere kerstdag gaan wij (en ook de andere kinderen) lekker bij de andere ouders vieren. Dus als zij het niet met elkaar doen dan moet er gekozen worden wie er alleen eet. Komt ook nog bij dat ik elk moment kan bevallen van onze 2e dochter en eigenlijk niet zit te wachten op een hele avond weg en het liefst de eerste paar maanden lekker thuis zit met de ukkies. Maarja, om de familie dan thuis te vragen. Die cadeautjes inderdaad. Gelukkig willen mijn eigen ouders alleen maar lekker eten. Mijn schoonzusje had bedacht dat het leuk was om 1 groot cadeau te doen en voor iedereen nog iets kleins. Klinkt leuk, maar komt er op neer dat we uiteindelijk voor ongeveer 250,- aan cadeaus mogen kopen. Daar zou ik nu liever babykleertjes voor kopen als ik dat geld uit mijn binnenzak kon toveren. Een tip van mij: doe wat voor jezelf het beste voelt. Als jij het liever alleen met je man wilt vieren en dus een lunch wilt en het diner echt niet ziet zitten. Ga daarvoor. Kerst moet leuk zijn en gezellig zijn. Jouw man hoort ook bij de familie toch!?