Snap
  • Mama

Gevoel en verstand botsen wat betreft een derde kindje

Ik lag nog lekker te kroelen in het kraambed met mijn jongste. Zei mijn man heel stellig: "zo, en dit was de laatste! Geniet er maar van!"

Pardon? Ze is amper opgedroogd en hij zegt dit nu al??? 

Hij zei het trouwens ook na de oudste. Niet gelijk in het kraambed, maar enkele weken daarna. Het ouderschap viel hem een beetje tegen. Hij heeft altijd vader willen worden. Hij zag zichzelf met drie kinderen voor zich. Dat zei hij meermaals, toen ik zelf nog in de fase zat dat ik misschien wel nooit kinderen zou willen.... Maar nu was hij enkele weken vader van één lief klein meisje en hij kwam er op terug: hij vond het zwaar. Hoezo zwaar? Hij hoefde tot nu toe niet veel te doen! Ik deed alles. Borstvoeding, verschonen, thuis blijven terwijl hij gewoon lekker zijn ding ging doen. Ik voelde me beledigd! Ik deed juist álles om het voor hem niet zwaar te maken, en hij 'zeurde' dat hij het zwaar vond!! Gelukkig trok dit na een tijdje wel bij. Onze dochter werd iets minder mama-afhankelijk en mijn man kreeg steeds beter contact met haar. Het werd leuker voor hem. Toen ik last kreeg van mijn spiraaltje, hebben we samen besloten hem eruit te laten halen en dan maar eens te zien wat er zou gebeuren. En zo kwam het dat we toch nog een tweede kregen.

Beide zwangerschappen heb ik het niet gemakkelijk gehad de ruime eerste helft. Ik was extreem moe en misselijk. Ik had gewoon 20 weken lang buikgriepverschijnselen. Ik was een dweil. Mijn man moest machteloos toezien hoe zijn vrouw leed. Rond de 24e, 25e zwangerschapsweek ging het pas langzaam beter met me. Gelukkig heb ik wel beide keren goede laatste loodjes gehad en 'makkelijke' bevallingen. Dat scheelt. Ikzelf vergeet snel. Maar mijn man niet. De zieke eerste maanden staan in mijn man's geheugen gegrift. Dat wil hij echt nooit meer.

En vlak na de geboorte van de tweede kwam wéér die eerste fase waarbij hij 'niks kon' met zo'n hulpeloos klein wormpje. Het slaapt, het poept, het drinkt bij mama. Verder doet het nog niks. Tja, daar moet je als vader doorheen. Maar kleine wurmpjes worden groot en onze jongste kreeg een speciale band met haar vader. Soulmates werden ze, naar eigen zeggen van mijn man.

En toch houdt hij keihard de deur voor een derde dicht. Tot groot verdriet van mijzelf. Ik was wel gaan wennen aan het idee van drie kinderen. Ik kom zelf ook uit een gezin van drie en ik weet uit ervaring hoe gezellig dat is. Ik had al twee meiden en ik zag al een derde meid voor me (ik kom zelf ook uit een drie-meidengezin). Maar stiekem had ik ook wel nieuwsgierigheid naar een jongen. Hoe zou het zijn om een zoon te hebben??? Hoe zou een jongensvariant van ons twee eruit zien?? Alleen door nog eens zwanger te worden, zouden we er misschien achter komen.... Maar in plaats daarvan moest ik helaas aan het idee gaan wennen dat er geen derde zou komen. Want hij was en bleef er heel stellig in. 

Ik heb er lange tijd veel moeite mee gehad.Telkens als ik iemand anders zwanger zag worden, kreeg ik een steekje in mijn hart: zij wel. Soort van jaloezie. Verlangen. Ik had echt nog een incompleet gevoel. Zijn standvastigheid deed me pijn. Ik voelde me weer zó beledigd als hij zeurde dat hij zich beperkt voelde sinds hij kinderen had. Ten eerste: ik voelde dat totáál niet. Ja, je hebt minder vrijheid om zomaar dit en dat te gaan doen. Ja, je leeft een beetje langs elkaar heen als er altijd één van de twee thuis moet blijven, als de ander moest werken of sporten ofzo. Maar ik deed dat allemaal zonder te veel erover na te denken. Ik had dat 100% over voor mijn bloedjes. Hij had er dus blijkbaar moeite mee. Ten tweede: ik deed zó mijn best om hem lekker zijn ding te laten doen. Ik liet véél meer dan hij! Ik vond het oneerlijk dat hij dan toch beweerde dat hij minder vrijheid had!! Faalde ik er dan in om hem te ontlasten? Ik betrok met op mezelf.

Toen onze jongste drie jaar oud werd, en zindelijk was, toen begon het knagende gevoel van die missende derde eindelijk een beetje af te zwakken. Onze twee meiden zijn steeds zelfstandiger. Gemakkelijker. We krijgen steeds meer vrijheid terug. En ik begin dat in te zien. Ik geniet ervan! Mijn verstand neemt het langzaam over van mijn gevoel en het gevoel van rust dat het goed zo is, keert in me terug. Ik begrijp zelfs zijn benauwende gevoel, dat kinderen je beperken in je vrijheid:

We hebben een gezamenlijke hobby, die absoluut niet goed te combineren is met kleine kinderen: motorrijden. De laatste jaren rijden we noodgedwongen apart van elkaar. We gaan om beurten weg voor een ritje, zodat er eentje bij de kinderen blijft. Dit is niet ideaal: we zouden zo graag vaker sámen rijden. Maar dat gaat niet. We hebben moeite met oppas regelen (zie een eerdere blog van mij). Voor verplichte dingen gaat het nog net. Maar voor plezier ritjes???!! Dat doen we dus maar héél zelden. Tot groot verdriet van onszelf. Er blijft er toch altijd eentje beteuterd achter als de ander lekker gaat rijden met wat gezamenlijke vrienden (dat zijn mensen zonder kinderen of met al grote kinderen die alleen thuis kunnen blijven)...

Als er een derde zou komen, zou oppas regelen nóg een groter struikelblok zijn. Drie kinderen is zwaarder voor de oppas dan twee. En met een kleintje stel je het moment dat ze lekker zelfstandig zijn en dat je weer meer vrijheid krijgt wéér een paar jaar uit. En.... zal ik wéér zo beroerd worden als ik zwanger ben? Ook geen onbelangrijke reden om nog eens kritisch te zijn. 

Mijn man heeft al zitten bekijken hoe het zit met kosten en verzekeringen wat betreft sterilisatie(....!!!) Zo ver is hij dus al. Ik zeg niks meer als hij daarover begint... Dit jaar laat hij het nog even zo, maar volgend jaar gaat hij er naar eigen zeggen een knoop in laten leggen. Dan zal ie ook moeten, want dan gaat mijn (Mirena)spiraaltje eruit, omdat het al weer vijf jaar in mijn lijf zit. Ik wil hierna niks meer qua kunstmatige hormonen in mijn lijf. Vieze stemmingswisselingen-veroorzakers.

***

In mijn hart is er dus een ruime lege plek voor een derde. Maar mijn verstand zegt noodgewongen: het is goed zo. Op momenten dat ik lekker met de kids bezig ben, spreekt mijn gevoel meer. Op het moment dat ik op de motor zit, of als onze vrienden over de volgende motorvakantie zitten te brainstormen, komt mijn verstand weer naar boven. Het zal voorlopig nog wel een tweestrijd blijven...

6 jaar geleden

Dit is zo herkenbaar! Voor mij voelt mijn prachtige gezin nog niet compleet, hoe hard mijn verstand ook alle voordelen van 2 ten opzichte van 3 kinderen schreeuwt. Mijn man heeft pas echt duidelijk gemaakt dat het klaar is. Het is goed zo en hoe moeilijk ook, ik kan niet anders dan dit accepteren. Voor mij allemaal nog heel vers dus hoop dat de echte acceptatie later nog komt,

8 jaar geleden

" dan zegt hij al snel nee mijn wensen doen er niet toe hé wat ik wil boeit niet" Oei, dat is best een beetje vals. Dat zou ik bij mijn man nooit durven zeggen ;-). In een meningsverschil dat twee duidelijke uitersten heeft, is er áltijd eentje die het onderspit delft... Jij hebt goed genoeg nagedacht dat je kunt zeggen dat het jou écht wèl boeit wat zijn mening is. Al houd je voet bij stuk...

8 jaar geleden

Hier is het juist andersom. Wij hebben een zoon van 9jaar, een tweeling van bijna 4 ook jongens. En mijn man wil heel graag voor de laatste gaan en ik niet! Zelfde wat jij eigelijk zegt mijn hart zegt ja maar mijn hoofd zegt nee. Ja een baby is leuk, en ja de jongens zouden het geweldig vinden en ja ik zou nog wel zwanger willen zijn en de bevalling maakt me ook niks uit. Maar nee we hebben het niet breed, de baby zou bij ons op de kamer moeten, ik wordt nu met de drie jongens waarvan de oudste adhd wordt ik soms helemaal gestoord en ben s'avonds kapot moe. Moet er niet aan denken nog een huilende baby bij te hebben, absoluut geen tijd meer met zijn tweeen terwijl dat juist nu een beeje terug komt nu de jongste 4 dagdelen psz hebben en binnenkort school. Mijn man wil het heel erg graag, altijd gedroomd van een groot gezin maar ik voel me echt een broedmachine... hihihi. Ik twijfel heel erg. Babytjes blijven leuk! Maar daarom hoef je er zelf niet om de 4 jaar een te hebben. Mijn hart smelt als ik aan de gedachte van een baby denk maar mijn hoofd moet er niet aan denken!! En dan komt mijn gezondheid er ook nog bij. Ik heb bijhoorlijk wat overgewicht dus ben zeer bang voor zwangerschapsdiabetes. Daarbij heb ik ruggenwervelschijven versleten dus een zwangerschap zal nog extra pijn doen en dan de angst om nog een tweeling te krijgen. Ik weet het gewoon niet. Als ik er met mijn man over praat dan zegt hij al snel nee mijn wensen doen er niet toe hé wat ik wil boeit niet. Nee maar hij hoeft het niet te doen. En dan overtuigd hij me toch weer van wel. En als ik dan weer alleen ben neemt mijn verstand het weer over. Ik ben 26 jaar hij 29 dan denk ik we hebben nog zoveel jaar. En dan denk ik weer nu zitten we er nog een beetje in. De tweeling komt ook nog nachten en zijn net uit de luiers. Heeeeel moeilijk.

8 jaar geleden

Mijn man heeft precies het omgekeerde. Die wil graag meer kinderen terwijl bij mij wel eens het verstand meer begon te spreken dan het gevoel. Ik heb altijd een groot gezin gewilt en mijn gevoel zegt nog steeds dat ik daarvoor moet gaan. Toch zijn er momenten geweest dat ik precies aan de redenen dacht als jij. Wij kunnen moeilijk oppas vinden, de kinderen zijn nu een heel stuk zelfstandiger, soms moeten we appart van elkaar dingen doen, noem maar op. Toch weerhoud het me niet om nog steeds voor een groot gezin te gaan. Ik weet niet of je mijn blogs wel eens hebt gelezen. Ik heb in december 2014 een miskraam gehad. Dat heeft me toch de doorslag gegeven om opnieuw te proberen om zwanger te raken. Helaas tot op heden nog zonder succes. Maar ik snap jou stukje wel. Het zal voorlopig vast nog in tweestrijd blijven.