{{ message.message }}
{{ button.text }}

Gedeelde kennis is dubbele kracht

Handigheidjes, tips en regelrechte life-savers die ik door de jaren heen heb geleerd, van Vanish tot fruit snijden!

Afbeelding blog 'Gedeelde kennis is dubbele kracht'

Al doende leert men, zeggen ze, en dat geld uiteraard ook voor het ouderschap! Nu heb ik door de jaren heen al wat handigheidjes opgepikt als pedagogisch medewerkster en als mama zijnde leer ik nu extra snel bij. Bij deze wil ik graag een paar tips, handigheidjes en regelrechte life-savers (wat mij betreft dan ;)) met jullie delen, waarvan ik zelf heel blij ben dat iemand het me verteld heeft!

1. Mijn antwoord op alle soorten vlekken; Vanish! 
Ik had niet verwacht zelf ooit een tellsell praatje te houden, maar Vanish is echt een life-saver! Ik heb zowel de poeder als de roze powergel en met name die laatste scheelt mij echt heel veel werk. Poep, wortel en allerlei andere soorten vlekken krijg ik er in een keer wassen uit, zónder voorspoelen/uitspoelen etc.! Het werkt heel simpel, wat gel op de vlek smeren en hoppa in de wastrommel. BIj de witte was doe ik daar voor de zekerheid ook wat vanish poeder bij het wasmiddel en wassen maar! Vanish poeder is best duur, maar bij de kruidvat vaak in de reclame. De powergel kost iets van 2 a 3 € en met het flesje van de foto doe ik op dit moment al vier maanden, dus dat is het zeker wel waard! Overigens.. mocht je een goedkopere manier zoeken om álle vlekken eruit te krijgen, kun je het natuurlijk ook gewoon in de zon hangen, dat geeft hetzelfde effect, duurt alleen ietsje langer; 1 a 2 dagen. Wel een stukje goedkoper en milieuvriendelijker..

2015-01-27 22.49.08.jpg

 

2. Luier onder de luier
Iets wat ik op het kinderdagverblijf geleerd heb en nu in de thuissituatie ook altijd gebruik; bij het verschonen de de schone luier al onder de luier leggen die je kindje al aan heeft. Dan de vieze luier uit en dan ligt de nieuwe luier al op zijn plek. Als de billetjes vies zijn, wel nog even omhoog houden voor je ze op de schone luier laat landen; maar het voordeel, mochten de vieze billetjes per ongeluk wel al landen, dan zit de viezigheid op de luier en niet op de tafel/bank/kleed. Ideaal vind ik zelf, je moet er wel even een beetje handigheid in krijgen.

2015-01-28%2010.38.34.jpg

 

3. Sudocréme op een doekje
Vreselijk spul, sudocrem..het is dik en plakkerig en het gaat onder je nagels zitten.. Tip; wikkel een tissue of een babydoekje om je vinger en smeer daarmee de sudocrem op de billetjes. Het doekje kan gelijk in de prullenbak en je hebt geen vieze vinger meer! Zelf gebruik ik het spul alleen als het echt nodig echt, dat is hier vrij weinig en mocht er een hardnekkig rood vlekje op de billen zitten gebruik ik bepanthen, dat smeert een stuk gemakkelijker en werkt als een tierelier! Maar dat spul is wel een stuk duurder, dus daar ben ik ook redelijk zuinig mee. 

2015-01-28%2009.18.27.jpg

 

4. Sudocrem bij vastgekoekt snot en rode neusjes
Wanneer kinderen eenmaal beginnen met snotteren, lijkt er wel geen eind meer aan te komen en vastgekoekt snot onder de neus ziet er niet alleen smerig uit.. het is ook nog eens heel vervelend als je het weg moet boenen. De tip; sudocrem of vaseline onder het neusje op het vastgekoekte snot smeren en een tijd in laten trekken (15 min. ofzo) en dan wegvegen met een tissue. Snot is zonder tranen weg en het huidje wordt niet extra gepijnigd met wrijven!

5. Gekoelde speen bij doorkomende tandjes
Een tip die eigenlijk niet veel meerwerk vraagt, maar wel zo fijn bij de doorkomende tandjes; een gekoelde speen. Bewaar de spenen in de koelkast; wanneer je kindje dan last van de tandjes heeft, kun je de gekoelde speen geven! Uiteraard is dat maar van korte duur, maar alle beetjes helpen! 

6. Berg uitkammen
Deze tip ben ik zelf al vaker tegen gekomen, maar wellicht hebben andere mama's hem nog niet gehoord. Wanneer je kindje last heeft van berg (schilfers op de hoofdhuid); 's avonds het hoofdje insmeren met babyolie en de volgende ochtend uitkammen. Ik heb het zelf nog niet hoeven uitproberen, maar het schijnt echt te werken!

7. Fruit en ander eten in de lengte doorsnijden
Wanneer je je kindje fruit geeft, snij deze dan niet in plakjes maar in de lengte door. Plakjes banaan (maar bijvoorbeeld ook frikandel) hebben hebben zo'n beetje de grootte van het keelgat van je kindje en als het stukje om wat voor reden dan ook verkeerd schiet, kan het gemakkelijk het keelgat blokkeren. Wanneer je de banaan in de lengte doorsnijd, is het veel smaller, kan je kindje het ook nog eens gemakkelijk zelf vasthouden en zo steeds stukjes afbijten. 

8. Geparfumeerde vuilniszakjes voor de luiers
Ik vind ze ideaal, de kleine geparfumeerde zakjes om de luiers in weg te gooien. Handig voor wanneer je bijvoorbeeld op pad bent en op een openbaar toilet je luier weg moet gooien, of wanneer je ergens op bezoek bent en wellicht ook wel gewoon thuis. Het scheelt een stuk in de stank! Je hebt ze bij de kruidvat maar bijvoorbeeld ook bij de action!

2015-01-28%2011.49.20.jpg

 

9. Dagboekkalender 
Nadat ik deze bij een vriendin gezien had, heb ik hem zelf ook aangeschaft. Een dagboekkalender; een kalender voor een jaar, welke je zelf in kunt vullen. Er zitten stickertjes bij voor alle mijlpalen die je op kunt plakken, maar er is ook genoeg ruimte om zelf kleine aantekeningen te maken. Omdat je er niet al te veel in kunt zetten is het gemakkelijk bij te houden, ik zelf gebruik het voornamelijk als geheugensteuntje om later haar boek van Ikke/dagboek van het eerste jaar in te kunnen vullen. Ik vind het een heel leuk concept! Deze die ik gekocht heb is van Kieo en kun je onder andere bij bol.com bestellen. Je kunt natuurlijk ook gewoon zelf een kalender maken, net wat je zelf wilt.

2015-01-28%2012.16.39.jpg

 

10. Loombandjes als elastiekjes
Mini tipje, maar ik gebruik loombandjes als elastiekjes voor mijn dochter haar haar; ze rekken vele malen beter en ze zijn redelijk goedkoop; een stuk of 100 voor een euro en je hebt ze in alle kleuren van de regenboog! Ze zijn gemakkelijk in de haren te doen, maar ook niet te gemakkelijk er uit te halen (mijn dochtertje is het in ieder geval nog niet gelukt!) 

Hopelijk hebben jullie iets aan de tips en anders toch leuk dat je het gelezen hebt :) Ik heb ook nog een aantal andere blogs geschreven met tips, wellicht dat je er iets aan hebt;

Shopadresjes
Welke fles
Mijn borstvoedingstips

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je