{{ message.message }}
{{ button.text }}

Fibromyalgie in jip en janneke taal

Afbeelding blog 'Fibromyalgie in jip en janneke taal' Achtergrond blur afbeelding

Fibromyalgie, wat is dat, hoe voelt het? Kijk naar het plaatje bovenaan deze post. Ja het is een heftige foto maar voor bijna alle fibromyalgie patienten de realiteit. 

Fibromyalgie is wat bekender dan bijvoorbeeld het hypermobiliteitsyndroom maar net zo naar en vervelend.

Wat is fibromyalgie? Fibromyalgie is eigenlijk simpel gezegd pijn aan je bindweefsel. Pijn aan de aanhechting van je gewrichten. 

En net zo vervelend en naar dat deze aandoening onzichtbaar is en amper wordt geaccepteert door sommige in je omgeving maar zelfs wordt het door artsen niet erkend. 

Bij fibromyalgie zijn veel patienten bijvoorbeeld heel gevoelig voor weersveranderingen bijv vochtigheid, kou en zelfs warmte, maar ook stress, spanning en vermoeidheid kunnen er invloed op hebben. Voor mij persoonlijk is weersveranderingen een drama. Vooral het nu kouder wordt doet alles maar dan ook alles pijn.

Maar hoe voelt het nou precies? 

Dat is denk ik lastig uit te leggen en verschilt per persoon maar wat ik bijvoorbeeld voel is extreme 'spierpijn' in mijn lijf, van mijn tenen tot aan mijn nek. Alsof je helemaal onder de kneuzingen en blauwe plekken zit. Daar komt bij dat ik bijv in pijnlijke periodes amper op mijn benen kan staan, en laat staan ver lopen of met de kinderen spelen in de speeltuin.

Mijn advies voor als je iemand tegenkomt die fibromyalgie of een andere chronische aandoening tegen komt? Zeg voor NIET: Oh maar je zit helemaal niks aan je en zit het niet gewoon tussen je oren? En vraag eerder wat het nou precies is en hoe je die persoon kan helpen.

Liefs van mij❤

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je