{{ message.message }}
{{ button.text }}

Expectations vs reality

verwachtingen van het ouderschap versus realiteit

Afbeelding blog 'Expectations vs reality'

Je kent het wel, je bent zelf een kind en je krijgt straf van je ouders. Je denkt bij jezelf ‘ik zou het zo nooit doen als ik een kindje mag krijgen’. Haha, what was i thinking?

Laten we even voorop stellen dat deze verwachtingen per moeder en per persoon verschillen, ik spreek hierbij over mezelf, en over mijn verwachtingen en realiteit. Of ik het erg vind dat ik niet aan mijn eigen verwachtingen voldoe? Nee, helemaal niet. Uiteindelijk maak je alle keuzes zelf, en daar sta je op dat moment achter.

Verwachting 1:
Mijn kind krijgt geen suiker zo lang hij hier niet om vraagt.
Realiteit:
Nou, een danoontje kon er na het eten al vroeg in hoor. En al begin ik met van die schattige suikervrije maisvingers, al snel kwamen de snoepjes de hoek om kijken. Snoep kan je ook prima gebruiken als omkoop-middel. ‘Als je .... doet dan krijg je daarna een snoepje’. Toch?

Verwachting 2:
Ik laat mijn kinderen niet te lang televisie kijken
Realiteit:
Peppa Pig, Chip en Pieper en Tip de muis zijn mijn bff’s op sommige dagen. Hun kijken naar hun kind-idolen, en ik kan rustig het huishouden doen en koken zonder dat er een kind aan mijn broekspijp/rok trekt.

Verwachting 3:
Mijn kinderen krijgen geen tablet.
Realiteit:
Typisch gevalletje ‘what was i thinking? De tablet is een uitkomst! Ik let er wel op dat er redelijk leerzame spelletjes op staan, Fedde vind het fan-tas-tisch. Ook dit geeft mij zo nu en dan me-time.

Verwachting 4:
Mijn kind slaapt alleen in zijn eigen bed.
Realiteit:
Nou geloof me, als er om 02:15uur een peuter in de gang huilt en mama roept dan ben ik er als de kippen bij. Als hij daarna absoluut niet meer ik zijn eigen bed wil neem ik hem met alle liefde mee naar boven. Ik heb dus écht geen zin om middenin de nacht een gevecht aan te gaan. Slaap is alles.

Verwachting 5:
Mijn kind ruimt zijn eigen speelgoed op.
Realiteit:
Ik geef toe: ze helpen (soms) een beetje mee. Maar aan het einde van de rit is het toch echt mama die speelgoed aan het ruimen is. En dat speelgoed vind ik vaak op de meest vreemde plekken in huis.

Verwachting 6:
Als mijn kind iets wil krijgt hij dat echt niet altijd hoor.
Realiteit:
Als ik in een speelgoedwinkel sta met mijn kind en hij zegt me ‘mama ik wil dit zoooooo graag’, (incl pruillip en hertenoogjes) heb ik echt een enórm zwak hart. Mits het qua bedrag de spuigaten uitloopt natuurlijk. Conclusie: kom niet in een speelgoedwinkel met je kind.

Verwachting 7:
Ik ga mezelf echt niet wegcijferen.
Realiteit:
Toen Fedde net geboren was cijferde ik mezelf misschien wel een beetje weg. Mijn maandsalaris ging op aan hem. Speelgoed, kleding, accessoires, noem het maar op. Álles voor mijn kind. Ik liep lekker in m’n oude kloffie rond en vond dit geen probleem. Make-up? Nee joh, geen tijd voor. Alleen een lijntje onder m’n ogen en mascara op en KLAAR.

Dit is de laatste paar maanden pas veranderd. Ik besteed eindelijk meer tijd aan mezelf en mijn kleding en schoenen verzameling word langzaamaan weer opgefleurd. Want ja: moeders mogen er ook zijn!

Verwachting 8:
Ik blijf sporten
Realiteit:
Moeder zijn is mijn sport at the moment.

Verwachting 9:
Manlief en ik gaan vaak samen leuke dingen doen.
Realiteit:
Aan t eind van de dag zijn we zo moe dat we op de bank in slaap vallen.

Verwachting 10:
Mijn kind is na zijn eerste jaar van zijn speen af.
Realiteit:
3,5 jaar oud and still going strong. De speen (ook wel Tutta genoemd) is zijn steun en toeverlaat en hij vind er echt rust in. Dus who cares? Ik niet.

Verwachting 11:
Ik ga een consequente moeder zijn.
Realiteit:
Nope, lukt niet. Soms is het nou eenmaal gemakkelijk om ze toch ‘hun zin’ te geven. Om de lieve vrede te bewaren in huis :-)

Ik vroeg aan mijn volgers op instagram (@fedde.en.siep) om hun (mislukte) verwachtingen van het ouderschap met me te delen. Een kleine greep uit de antwoorden:

1. ‘Mijn kind zal nooit bij ons liggen’, 4 jaar later ligt er nog steeds een matras naast ons bed.

2. ‘Ik blijf gewoon werken’, ik werk nu al 8 uur minder en ik vind het nog teveel.

3. ‘Ik ga iedere maand een oppas regelen zodat we iets leuks kunnen doen samen’. #doenwedusniet

4. ‘Ik zet mijn kind heus wel makkelijk af bij de opvang/oppas’. NOT

5. ‘Ik ga consequent zijn’. Lukt voor geen meter.

6. ‘Ik ga nooit tegen mijn kind schreeuwen’. En wat doe ik? Juist.

7. ‘Iedereen (familie) mag op mijn kinderen passen’ liever gewoon niemand, ik wil zelf weten en zien wat er gebeurt.

8. ‘Mijn kind krijgt alleen maar water’. Water is vies en ranja is lekker.

9. ‘Ik dacht dat ik het allemaal wel wist omdat ik SPW had gestudeerd’. Haha

10. ‘Bumba komt er hier niet in’. Juist

11. ‘Ik ga Disney films echt niet in het Nederlands afspelen’. Nederlandse Disney films it is.

Wat waren jouw verwachtingen van het ouderschap? En waar heb je niet aan kunnen voldoen? Ik ben stiekem wel benieuwd hoeveel van bovenstaande punten jij kan aanvinken!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #kids, #Momlife

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je