{{ message.message }}
{{ button.text }}

Er ging letterlijk een wereld voor haar open

-In samenwerking met Pearle Opticiens-

Afbeelding blog 'Er ging letterlijk een wereld voor haar open' Achtergrond blur afbeelding

Ik deed een tijdje terug de online oogtest van Pearle. Gewoon thuis aan de eettafel. Ik wist sinds de reis naar Florida dat hun biologische broers allemaal verminderd zicht hadden. River had het wel eens over hoofdpijn en kneep wel eens met haar ogen maar was verre van onhandig en kwam meer dan goed mee op school.

Ze vond het eigenlijk gewoon een leuk spelletje om te doen maar uit de test kwam naar voren dat haar ogen niet “happy” waren en dat een bezoekje aan de oogarts noodzakelijk was. Via de huisarts kregen we een verwijzing en toen begon het wachten. Er bleek namelijk een wekenlange wachtlijst te zijn voor de oogarts. Eindelijk was daar dan de oproep en een week later zaten we in de wachtkamer. Ze kreeg een testje, ze werd gedruppeld en kreeg weer een testje en toen was het meer dan duidelijk “Ze had een bril nodig”.

In haar geval is het gewoon pure pech. Erfelijk belast. Maar dat blijkt lang niet bij alle kinderen die slecht zien het geval te zijn, zei de oogarts en daar schrok ik van. Veel van de oogproblemen die zij zien komen door teveel beeldscherm gebruik en te weinig buiten zijn. Nu heb ik echte buitenkinderen dus stond ik niet echt stil bij het beeldschermgebruik. Ze mogen als ze dat willen best wel even op de Playstation of tablet. Zo vaak vragen ze daar niet om. Dat gaf ik ook als antwoord toen de oogarts mij vroeg hoeveel ik dacht dat mijn kinderen op een beeldscherm zitten per dag.

Ze vroeg daarna of de kinderen geen digi-board op school hebben en of ze daar soms met een laptop werken enz. En toen viel bij mij het kwartje. Ik heb geen flauw idee hoeveel mijn kinderen op een beeldscherm zitten per dag. Want bij veel van de dingen die ze op school doen wordt een digi-board, chromebook of laptop ingezet. Al die dingen bij elkaar opgeteld lopen flink op.

De oogarts gaf aan dat het inderdaad om heel veel verborgen gebruik gaat, wat wij als ouders heel normaal zijn gaan vinden. Wat gewoon een onderdeel van het onderwijs is geworden maar wat ook bij spelen bij een ander kindje is gaan horen. Alle kinderen zitten meer op een beeldscherm dan dat wij dat inschatten. Ook als je dus buitenspelers heb, zoals mij.

Het is niet zo dat je acuut naar school moet rennen met een krijtbord onder je arm maar bewust ervan zijn is wel heel belangrijk. De ogen van onze kinderen moeten harder werken dan onze ogen dat moesten toen wij kinderen waren. Het is dan ook echt een aanrader om naast je bewust te zijn ook een keer een online oogtest te doen. Het kost je niets, je kinderen vinden het vast niet erg en je weet dan direct of je kind alles goed ziet. River bleek -3,5 hebben ondanks dat we er vrijwel niets van gemerkt hebben. Er ging echt een wereld voor haar open. Zo verwonderde ze zich over het feit dat een boom allemaal blaadjes heeft, voor haar was dit één geheel geweest. Ook zag ze opeens dat de lampen bij de ALDI letters waren en niet gewoon lichten. De test was zo gedaan en heeft haar al zoveel gebracht. Een compleet nieuwe wereld. Een waarin mijn hoofd groter is, bijvoorbeeld ; )

Hoeveel tijd denk jij dat je kind per dag op een beeldscherm zit?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je