{{ message.message }}
{{ button.text }}

Energieniveau laag? Zoek een oplaadpunt

Afbeelding blog 'Energieniveau laag? Zoek een oplaadpunt'

Ken je dat gevoel dat het soms allemaal even teveel is? Als de peuter weer eens over de vloer rolt in de supermarkt, de dreumes “neeneeneeeee” uitroept en je zorgvuldig bereidde maaltje naar de grond werkt, er geen einde komt aan je werk en/of privé mail, het huishouden een bezoekje van storm Ciara én Dennis tegelijk lijkt te hebben gehad (je kunt daar ook de namen van je kinderen invullen) en jij wanhopig jongleert met de ballen die nog te redden zijn?

Een arts legde mij laatst het volgende voor terwijl hij een telefoon op tafel legde. “De accu is leeg. Van alleen neerleggen gebeurt er niks. Ik zal ‘m aan een lader moeten leggen als ik wil dat ‘ie weer iets gaat doen”.

Als ik van mijn maandenlange traject bij de psycholoog iets onthouden heb, dan is het wel dat je naast dingen die energie kosten (de welbekende “moetjes”) ook dingen moet (ha, goede woordkeuze) doen die energie opleveren. Dit zijn dingen die je leuk vindt om te doen en waar je geen verplichting toe voelt. Samengevat: als je het uitpakken van de vaatwasser hebt bestempeld tot ‘mama-me-time’, doe je iets verkeerd –los van het bedenken van een Nederlands/Engelse term-. Mijn me-time lijstje bestond tot op dat moment uit zo een beetje alles wat bij het huishouden komt kijken zonder dat er kinderen bij betrokken zijn. Inclusief die vaatwasser, die zelfs een naam gekregen heeft, waarschijnlijk om het toch nog een beetje sociaal verantwoord te laten lijken; “die date met Bertha gisteravond; bril-jant”.

De psych legde al vrij snel de vinger op de zere plek en gaf mij een opdracht mee. Mijn huiswerk bestond uit het bijhouden van een tabel met drie kolommen: “wat heb ik gedaan”, “moet of wil ik dit” en “hoe voelde ik mij tijdens het uitvoeren (1 = ik wil bungeejumpen zonder touw, 10 = zo gelukkig als het beertje in een Robijn reclame)?”. Best confronterend om te doen. Ook als er geen psych meekijkt is dit trouwens een aanrader om voor jezelf in beeld te krijgen.

Een week en een overzicht met vooral “moet” en cijfers tussen de 4 en de (bij uitzondering) 7 later, kreeg ik een volgende stapel papier mee. Een overzicht van alle dingen die mensen tot op dat moment hadden aangemerkt als ‘plezierige vrijetijdsbesteding’. 12 pagina’s. Meerdere kolommen per pagina. Een lange lijst met concurrenten voor Bertha. En een gigantische eye-opener. De opdracht was om per item aan te geven hoe leuk je dit vindt en hoe vaak je dit het afgelopen jaar (de ambities zijn in het begin niet erg hoog) gedaan hebt. Uiteindelijk blijft er een lijstje over van dingen die je schijnbaar super fantastisch vindt, maar “zeer weinig tot nooit” gedaan hebt. De oplossing voel je aankomen. Elke week een paar uur tijd claimen voor jezelf, verspreid over een aantal dagen (“ja maar, ik heb écht geen tijd!”; nope, je hebt tijd, maar je hebt nog geen tijd genómen) en die opvullen met wat van die super fantastische activiteiten. Activiteit klinkt misschien wat vermoeiend als je leeft op mama-slaap, maar een half uurtje met de voetjes omhoog een boek lezen of het plafond bestuderen telt ook. Als je maar niet gestoord wordt. Ondertussen ben je niet alleen aan het liggen, maar is de ongestoorde activiteit je oplader.

Zoals altijd wanneer iemand mij vertelt dat ik iets anders aan moet pakken, was ik in het begin vrij sceptisch. Als ik meer tijd voor mijzelf pak, kom ik toch ergens tijd tekort als ik al het andere ook blijf doen? Dat viel uiteindelijk heel erg mee. Want wat blijkt? Als je de “moetjes” met wat frisse energie oppakt, gaan ze een stuk sneller (en is die rollende peuter in de supermarkt naast lichtelijk irritant vooral vermakelijk). En dan hebben we het nog niet eens over de “moetjes” die eigenlijk geen “moetjes” zijn. Rompertjes strijken blijkt er bijvoorbeeld zo een te zijn. Dat geldt overigens voor het grootste deel van kinderkleding (als je geluk hebt dragen ze het net iets langer dan dat het strijken ervan geduurd zou hebben). Op die manier kan je meer tijd vrij maken dan je denkt én heb je dus tijd voor de ‘plezierige vrijetijdsbestedingen’.

Een goede mama is niet perse een mama die alles perfect doet. Een uitgeruste mama daarentegen, die kan de hele wereld (ook die van haar) aan. Ik duik vanavond het bad in met de deur op slot. Misschien mogen Tony of Ben en Jerry mee, maar verder niemand. Wat ga jij voor jezelf doen vandaag?


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je