{{ message.message }}
{{ button.text }}

Eindelijk een ander masker opzetten....

Doe jij aan carnaval?

Afbeelding blog 'Eindelijk een ander masker opzetten....' Achtergrond blur afbeelding

Carnaval is 50 tinten geel en 2 vingers schuim...

Carnaval!
Iedereen kent het wel.. Dat feestje met verkleedde mensen, ontzettend veel drank en natuurlijk niet te vergeten; vreemdgaan! Of, is dit helemaal niet waar carnaval om draait?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het duurt drie dagen, van zondag tot en met dinsdag. Ongeduldige feestvierders beginnen echter vaak al op vrijdag. Carnaval begint zeven weken voor Pasen. De datum van Pasen wisselt elk jaar, dus die van carnaval ook. Maar het valt altijd ergens tussen 1 februari en 7 maart. Carnaval was vroeger het laatste moment in de winter waarop je nog vlees mocht eten. Op het carnaval volgen veertig dagen vasten. De vastentijd duurt veertig dagen omdat Jezus zelf evenveel dagen door de woestijn zwierf zonder eten. Die vastendagen zijn verspreid over zes en een halve week; op zondagen tussen Aswoensdag en Pasen hoeft niet te worden gevast. Deze periode is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen.

Maar daar draait het tegenwoordig niet meer om.. 

Ik woon nu sinds ongeveer 5 jaar in Harderwijk. Hier wordt weinig aan carnaval gedaan. In de stad doen de cafés wel aan carnaval, de tent wordt versierd en je moet verkleed komen.. Maar eerlijk gezegd ben ik weinig te vinden in het café, dus ik merk hier niks van carnaval.. Dat vind ik op zich best jammer, want voor ik naar Harderwijk verhuisde, woonde ik in de Achterhoek.. Hier werd zeker carnaval gevierd. Op vrijdagavond gingen we verkleed naar het dorp, overal was wel iets te doen.. Na een avondje lallen, doken we ons bed in, om zaterdags ergens een optocht te kijken. Daarna? Weer lallen en ons bed in.. De zondagmiddag ook weer een optocht kijken, om 's avonds naar City Lido te gaan.. Voor wie er uit de achterhoek komt, weet waar ik het over heb. Daar is elk jaar HET carnavalsfeest te vieren in de discotheek.. De meesten hadden de maandag vrij, dus die konden lekker door.. De mensen die je normaal geen goedendag konden zeggen als je ze tegenkwam, had je ineens hele gesprekken mee.. Zo apart wat drank met mensen doet! Vreemdgaan, ook dat zagen we regelmatig gebeuren.. Wat is jullie ervaring hiermee?

Ik vind persoonlijk dat de kleding tegenwoordig wel heel anders is dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.. Ik weet nog dat het voor ons heel cool was om te gaan als bijvoorbeeld boef, je weet wel, zo'n zwart wit gestreept pak.. En kleding dat felle fluoriserende kleuren had, met het liefst nog een maffe pruik erop. Tegenwoordig schrik ik soms wel een beetje, soms lijkt het alsof je op de wallen loopt, als je begrijpt wat ik bedoel.. Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om zelf te bepalen wat hij of zij aandoet.. Ik ben daar met mijn kind wel een beetje voorzichtig mee, zij gelukkig zelf ook.. Hoe doen jullie dat? Hoe gaat jullie kind verkleed?


Mijn dochter zit sinds een tijdje op een school waar ze dus WEL aan carnaval doen.. En zo ontzettend leuk! Het is een katholieke school, dus ook leert ze waar het nou allemaal vandaan komt.. Hoe ziet zo'n carnavalsweek er nou eigenlijk uit?

Maandag; Heftige hoedendag. 
Dinsdag: Speciale schoenendag.
Woensdag: Gekke brillendag.
Donderdag: Hippe harendag.
Vrijdag: Helemaal verkleed.

Het is zo leuk om te zien hoe de kinderen hier een geweldig feest van maken. Veel kinderen hadden hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk op te vallen, sommige vonden het niet zo leuk dus hadden ze er weinig aan gedaan. Maar de kinderen lieten elkaar allemaal in hun waarde, want het maakt immers niet uit hoe je eruit ziet. Zo ontzettend mooi om te zien!

Nou is mijn vraag aan jullie, wat vinden jullie nou van carnaval? Halen jullie alles uit de kast, of ga jij aankomend weekend net als ik, lekker met een kop thee op de bank zitten en laat je carnaval aan je voorbij gaan? Ik ben heel benieuwd!

Lief, Denice

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je