Snap
  • Mama
  • Babyspullen
  • Vakantie dagje weg
  • DIY
  • alcohol
  • carnaval
  • #verkleed

Eindelijk een ander masker opzetten....

Doe jij aan carnaval?

Carnaval is 50 tinten geel en 2 vingers schuim...

Carnaval!Iedereen kent het wel.. Dat feestje met verkleedde mensen, ontzettend veel drank en natuurlijk niet te vergeten; vreemdgaan! Of, is dit helemaal niet waar carnaval om draait?

Carnaval is van oorsprong een katholiek feest. Het duurt drie dagen, van zondag tot en met dinsdag. Ongeduldige feestvierders beginnen echter vaak al op vrijdag. Carnaval begint zeven weken voor Pasen. De datum van Pasen wisselt elk jaar, dus die van carnaval ook. Maar het valt altijd ergens tussen 1 februari en 7 maart. Carnaval was vroeger het laatste moment in de winter waarop je nog vlees mocht eten. Op het carnaval volgen veertig dagen vasten. De vastentijd duurt veertig dagen omdat Jezus zelf evenveel dagen door de woestijn zwierf zonder eten. Die vastendagen zijn verspreid over zes en een halve week; op zondagen tussen Aswoensdag en Pasen hoeft niet te worden gevast. Deze periode is van oudsher een tijd van inkeer, bezinning en gebed ter voorbereiding op Pasen.

Maar daar draait het tegenwoordig niet meer om.. 

Ik woon nu sinds ongeveer 5 jaar in Harderwijk. Hier wordt weinig aan carnaval gedaan. In de stad doen de cafés wel aan carnaval, de tent wordt versierd en je moet verkleed komen.. Maar eerlijk gezegd ben ik weinig te vinden in het café, dus ik merk hier niks van carnaval.. Dat vind ik op zich best jammer, want voor ik naar Harderwijk verhuisde, woonde ik in de Achterhoek.. Hier werd zeker carnaval gevierd. Op vrijdagavond gingen we verkleed naar het dorp, overal was wel iets te doen.. Na een avondje lallen, doken we ons bed in, om zaterdags ergens een optocht te kijken. Daarna? Weer lallen en ons bed in.. De zondagmiddag ook weer een optocht kijken, om 's avonds naar City Lido te gaan.. Voor wie er uit de achterhoek komt, weet waar ik het over heb. Daar is elk jaar HET carnavalsfeest te vieren in de discotheek.. De meesten hadden de maandag vrij, dus die konden lekker door.. De mensen die je normaal geen goedendag konden zeggen als je ze tegenkwam, had je ineens hele gesprekken mee.. Zo apart wat drank met mensen doet! Vreemdgaan, ook dat zagen we regelmatig gebeuren.. Wat is jullie ervaring hiermee?

Ik vind persoonlijk dat de kleding tegenwoordig wel heel anders is dan bijvoorbeeld tien jaar geleden.. Ik weet nog dat het voor ons heel cool was om te gaan als bijvoorbeeld boef, je weet wel, zo'n zwart wit gestreept pak.. En kleding dat felle fluoriserende kleuren had, met het liefst nog een maffe pruik erop. Tegenwoordig schrik ik soms wel een beetje, soms lijkt het alsof je op de wallen loopt, als je begrijpt wat ik bedoel.. Natuurlijk heeft iedereen de vrijheid om zelf te bepalen wat hij of zij aandoet.. Ik ben daar met mijn kind wel een beetje voorzichtig mee, zij gelukkig zelf ook.. Hoe doen jullie dat? Hoe gaat jullie kind verkleed?

Mijn dochter zit sinds een tijdje op een school waar ze dus WEL aan carnaval doen.. En zo ontzettend leuk! Het is een katholieke school, dus ook leert ze waar het nou allemaal vandaan komt.. Hoe ziet zo'n carnavalsweek er nou eigenlijk uit?

Maandag; Heftige hoedendag. Dinsdag: Speciale schoenendag.Woensdag: Gekke brillendag.Donderdag: Hippe harendag.Vrijdag: Helemaal verkleed.

Het is zo leuk om te zien hoe de kinderen hier een geweldig feest van maken. Veel kinderen hadden hun uiterste best gedaan om zoveel mogelijk op te vallen, sommige vonden het niet zo leuk dus hadden ze er weinig aan gedaan. Maar de kinderen lieten elkaar allemaal in hun waarde, want het maakt immers niet uit hoe je eruit ziet. Zo ontzettend mooi om te zien!

Nou is mijn vraag aan jullie, wat vinden jullie nou van carnaval? Halen jullie alles uit de kast, of ga jij aankomend weekend net als ik, lekker met een kop thee op de bank zitten en laat je carnaval aan je voorbij gaan? Ik ben heel benieuwd!

Lief, Denice

6 jaar geleden

Ik woon in je buurdorp en hier doen ze er dus ook niks aan. Ik vind het niet erg, maar leuk dat het bestaat voor de mensen die het wel leuk vinden. Ik heb alleen nooit de achterliggende gedachte geweten. Dus ben weer wat wijzer ?

6 jaar geleden

Ben 1keer geweest, nooit weer! Al die lallende dronken mensen die vaak een stap te ver gaan, verschrikkelijk. Mocht het op de school van mijn kind gevierd worden, prima mag hij zelf kiezen wat hij aan wil. Maar ga er niet speciaal naartoe. Gelukkig doen ze er hier niets aan. Als hij ouder is en graag een keer erheen wil mag hij best met mijn zusje mee, die gaat ieder jaar. Maar ik persoonlijk vind het het stomste feest dat er bestaat. Maar iedereen zo zijn ding toch

6 jaar geleden

Bij ons op school en in de buurt doen ze er niets mee maar ze gaan wel eens verkleed en dan deel ik jouw mening wel. Vroeger zelf idd naar CITY LIDO haha waar is dat feestje? Daar was dat feestje! En die kleding is precies wat ik ook tegen mijn man gezegd heb? ieder zijn ding denk ik maar

6 jaar geleden

Hier hebben wij ook nog bloemencorso. Dus je hebt mensen die een heel jaar bouwen in het ene dorp met de carnavalswagen en zodra dat afgebroken word schieten hier in het dorp de tenten weer in De stijgers voor bloemencorso.