{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een stoplicht...of gewoon licht ontvlambaar?

Afbeelding blog 'Een stoplicht...of gewoon licht ontvlambaar? '

Het kan zo snel gaan. Mijn hoofd vult zich met kleine bezigheden, welke ik allemaal tegelijk wil doen. En dan opeens, is het vol! Stoom uit mijn oren, suizend hoofd en niet meer voor rede vatbaar. Mijn man, mijn lieve zoontje en zelfs de hond zijn er helaas regelmatig getuigen van. Voor mijn gevoel kan ik van een top humeur regelrecht omslaan in een uitbarstende vulkaan, en wat baal ik er achteraf weer van zeg.

Sinds een aantal maanden ga ik naar een psycholoog. We stellen doelen waaraan ik werk, en bij de volgende afspraak bespreken we de knelpunten en de punten die juist heel goed gaan. Voor mijn gevoel ben ik al heel wat aan het overwinnen. Eindelijk stel ik dingen niet meer eindeloos uit, terwijl de stress van het moeten doen wel aanwezig blijft. Ik pak die telefoon en regel het, of ik trek de stoute schoenen aan en doe het. Wat een overwinningen zijn dit voor mij! Ik merk dat ik hierdoor beter in mijn vel ga zitten, maar ondanks dat kan ik het niet voorkomen dat ik regelmatig op de dag een kookpunt bereik welke ik niet kan onderdrukken waardoor ik uitraas tegen de mensen die mij juist zo lief zijn.

Ik bespreek dit knelpunt met mijn psycholoog. Heel gek, ik had duidelijke punten waar ik met haar aan wilde werken, maar deze stond er niet tussen. Plotseling staat hij reuzengroot in de weg en zorgt het voor een nare sfeer bij ons in huis.
We kijken naar een mogelijke oorzaak. Waarom kunnen hele kleine 'stoorzenders' mij zo vreselijk opjutten en ervoor zorgen dat ik niet meer voor rede vatbaar ben? Lastig, want ik heb eigenlijk geen idee. We bespreken bepaalde situaties waarin ik regelmatig mezelf even kwijt raak en zien dat dit momenten zijn waarop ik moe ben, en mezelf toch heel veel taken op leg die ik klaar wil hebben binnen een bepaalde tijd. Ik leg de lat voor mezelf veel te hoog. Als er dan te vaak gejengeld word door mijn zoontje, of te veel aandacht geëist word door mijn man kan het er even niet meer bij in mijn hoofd en word het te veel.
Terwijl we dit bespreken word ik boos op mezelf, waarom kan ik niet gewoon zoals elke andere mama alle ballen hoog houden en de normale dagelijkse dingen uitvoeren! Maar ook hierin leg ik de lat te hoog voor mezelf zegt de psycholoog, en wie zegt dat elke andere mama met gemak al deze ballen hoog houd?

Mijn psycholoog tekent graag in voorbeelden. Iets wat ik zelf ook erg prettig vind. Ik maak er een foto van en zo onthoud ik veel beter wat we besproken hebben! Deze keer komt ze met het voorbeeld van een stoplicht. Groen staat voor een super goed humeur. Oranje voor kleine irritaties en rood voor de uitbarstingen die ik heb. Ik zeg direct tegen haar dat ik altijd van groen naar rood ga zonder dat ik het door heb en dat ik geen idee heb wanneer ik een rem er op moet gooien. Samen bespreken we elke detail, en langzaam kom ik er achter dat ik wel degelijk in het oranje vlak zit. Misschien wel veel vaker dan ik denk! Het gaat dus de kunst worden dat ik even ga bijkomen als ik in oranje zit om te voorkomen dat ik door sla naar rood. En dat zal vast nog een hele kluif worden! Ontdekken wanneer ik in de praktijk in oranje zit, terwijl ik er net in theorie achter ben gekomen dat ik daar regelmatig in zit!

Éen ding weet ik wel, langdurige stress doet veel meer met je lichaam en geest dan je in eerste instantie door hebt. Je ontwikkeld vervelende patronen welke bij je dagelijkse routine gaan horen en het is vreselijk moeilijk om hier achter te komen en ze aan te pakken. Ik ben de strijd aangegaan, ik heb al overwinningen geboekt! Deze zal ik ook gaan halen, toch?!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je