{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een spreekbeurt voor volwassenen

BHV cursus: deel 1

Afbeelding blog 'Een spreekbeurt voor volwassenen' Achtergrond blur afbeelding

Mijn naam is Isaura en mijn spreekbeurt gaat over EHBO.

Zo voelde het een beetje toen ik de eerste cursusdag had tijdens mijn BHV opleiding. Herinner je dat nog van vroeger? Dat je een boekje moest kiezen met een thema om een spreekbeurt over te geven en dan ineens voor het eerst een groep moest toespreken?

Nadat mijn zoontje kort na zijn geboorte bijna stikte trok ik aan de bel en schreef mij gelijk in voor EHBO voor baby’s en kinderen. Met zin én tegenzin kreeg ik in één dag ontzettend veel informatie over wat te doen en juist niet bij levensbedreigende situaties.

Enerzijds wil ik weten hoe te handelen, maar tegelijk wil ik liever helemaal niet weten wat er allemaal fout kan gaan. Toen bij ons op het werk dus een tekort aan BHV’ers ontstond, gaf ik mij vrijwillig op maar wel als een boer met kiespijn.

Daar stonden we dan, ik had de locatie godzijdank gevonden en stond met toenemende zenuwen te kijken hoe de instructeur een ‘slachtoffer’ uit de groep liet worstelen met een oefenpop.

Schaapachtig keken we allemaal toe en ik betrapte mijzelf erop dat ik hoopte om niet uitgekozen te worden voor een oefening. 

Afbeelding blog 'Een spreekbeurt voor volwassenen'

Stabiele zijligging

Gek is dat eigenlijk, zodra je onder toeziend oog van een groep iets moet oefenen ookal is het nieuw en op fouten gewezen wordt dan ontstaat er een soort extra drempel.

Ik zie mijzelf als assertief, rustig en niet verlegen maar toch stond het zweet me op mijn voorhoofd toen ik de oefenpop zijn ribben hoorde breken en ik dus overduidelijk iets fout deed (zucht). 

Afbeelding blog 'Een spreekbeurt voor volwassenen'

Borstcompressie

Toen ook nog gemeld werd dat we aan het einde van de dag een examen moesten afleggen, wat niemand vooraf bekend was gemaakt, stond ik op het punt om de deelnemers een ‘echt’ slachtoffer te geven wat buiten bewustzijn was. Als perfectionist wil ik alles goed voorbereiden, maar in zulke situaties kan dit natuurlijk niet.

De knop moest ik voor mijzelf echt even omzetten, want door pure drang het perfect te doen kan ik juist een black-out krijgen tijdens een examen.

Ik had mijn zenuwen om de locatie te vinden overwonnen én ik had heel veel belangrijke punten geleerd om als het nodig is iemand op de juiste manier te helpen.

De uitslag op het examen laat helaas nog even op zich wachten. Als extra handvat heb ik de EHBO app van het Rode Kruis op mijn telefoon gezet, iets wat ik nooit nodig hoop te hebben maar wél heel handig is. 

Afbeelding blog 'Een spreekbeurt voor volwassenen'

App van Rode Kruis

Welke stap heb jij durven nemen, wel als een boer met kiespijn maar toch iets waar je blij mee bent? 

Isaura

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je