{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een mama met lipoedeem

Mag ik een paar nieuwe benen?

Afbeelding blog 'Een mama met lipoedeem' Achtergrond blur afbeelding

Lipoedeem, iets waar ik al jaren lang mee leef en ik pas sinds ruim een jaar actief mee bezig ben. Na mn zwangerschap ben ik in kilo’s aangekomen maar ook de lipoedeem is toegenomen al heeft dit te maken met de hormonale toestanden. Nu zijn de dikkere benen niet het grootste probleem maar de pijn en vermoeide benen wel.

Wat is lipoedeem?

Ik ben familiair belast met lipoedeem wat letterlijk betekend vet- en vochtophoping. Dit is een chronische “ziekte” wat erg pijnlijk kan zijn. Er is tot op de dag van vandaag nog geen medicijn voor gevonden. Bij lipoedeem is er een stoornis in de aanmaak van vetweefsel en daarbij is de afvoer van vocht via de lymfevaten niet optimaal met als gevolg onderhuidse ophopingen van vet en vocht.

Lipoedeem komt voornamelijk voor op heupen, bovenbenen en knieën. Je kunt afvallen wat je wilt maar de benen zullen dik blijven. Soms hoopt het vetweefsel zich op rond de enkels en ook de armen kunnen aangedaan zijn. Bij mij is helaas dit alles het geval. Over het ontstaan van lipoedeem is vrij weinig bekend, wel dat het zich uitsluitend voordoet bij vrouwen en dat erfelijke factoren een grote rol spelen. Mijn oma en moeder hebben zo bijvoorbeeld ook lipoedeem. 

Wat is er aan lipoedeem te doen?

Heel gemakkelijk en vaak terecht wordt er gevraagd of het volgen van een dieet niet helpt maar overgewicht is niet de oorzaak van het probleem en helpt dus niet tegen lipoedeem.

Een gezond en gevarieerd voedingspatroon kan de klachten wel verminderen evenals afvallen maar verdwijnen doet het niet. Ook kun je naar een huidtherapeut voor compressietherapie of manuele lymfedrainage maar dit alles geeft alleen maar tijdelijke verlichting van de klachten.

Een permanente oplossing kan zijn lipoedeemliposuctie. Hierbij worden onder plaatselijke verdoving vetcellen weggezogen. Voor het beste resultaat zijn meerdere behandelingen nodig. 

Welke klachten heb ik en wat doe ik nu aan de klachten?

Ik heb erg snel last van vermoeid benen, blauwe plekken en de minste aanrakingen zijn al pijnlijk. Daarbij houd ik snel vocht vast in mijn enkels en schuren mijn benen enorm tegen mekaar aan. Naast dat het pijnlijk is, is het enorm vervelend.

Op dit moment volg ik een koolhydraatarm dieet wat de klachten toch wel iets lijkt te verminderen en daarnaast krijg ik nu sinds een jaar LPG endermologie behandelingen bij een huidtherapeut. Endermologie is een intensieve mechanische massage techniek waarbij de huid en het onderliggende bindweefsel wordt losgemaakt. Ook worden hierbij de bloedsomloop en het lymfevatenstelsel gestimuleerd wat de afvoer van afvalstoffen bevordert.

En nu?

Ik vind het vooral erg lelijk en de bijkomende klachten zijn enorm vervelend. Ik merk dat wanneer Mason even gek wilt doen ik al snel pijn of last heb van mijn benen en ook lange stukken wandelen zijn voor mij erg vermoeiend. Een klein stukje rennen gaat me prima af maar al snel worden mn benen enorm zwaar en erg vermoeid. Ik hoop dat dit in de toekomst beter aan zal voelen en ik wanneer Mason klaar is om naar sportclubjes te gaan en actieve dingen wilt gaan ondernemen ik met hem mee kan doen. 

Als behandeling is liposuctie mogelijk maar helaas wordt dit tot op heden nog niet vergoed door de zorgverzekeraar en dit kost aardig wat centen. Toch heb ik besloten dat dit voor mij de toekomst is en ben ik me aan het oriënteren welke artsen dit in Nederland uitvoeren en ga ik intakegesprekken inplannen. Daarmee hoop ik dit jaar, dus 2021 mijn behandelingen te kunnen krijgen en daarmee een nieuw paar benen.

Duimen jullie met me mee dat dit alles door gaat?

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je