{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een leugentje om bestwil?

Afbeelding blog 'Een leugentje om bestwil?' Achtergrond blur afbeelding

Als ik ergens een hekel aan heb, dan is het wel aan liegen. Behalve de basisnormen en waarden als ''dank je wel'' en ''alsjeblieft'' zeggen, leerde ik mijn meiden al heel vroeg dat liegen echt niet kan en mag. Hoe apart is het dan om te ontdekken dat ik in de rol als moeder ( en daarin zal ik echt niet de enige zijn in mijn soort ) best af en toe tegen de kinderen 'lieg'. Natuurlijk zijn het allemaal leugentjes om bestwil. In het belang van mijn kinderen en soms heel stiekem ook wel een beetje in het belang van mama en papa. ( pssstt...maar dat blijft tussen ons,ok? )

Wat denk je van de Sinterklaas legende? Als ouders verspreiden wij van november tot en met 5 december een grote brij van leugens in en rondom onze kinderrijke huizen. Tja, deze traditie moet natuurlijk simpelweg in ere gehouden worden. Benieuwd hoe mijn oudste over 1 a 2 jaar reageert....

Daarnaast zijn er nog veel meer dingen die ik liever nog even verzwijg of verdraai. Op televisie was laatst iets te zien over de jongetjes die door hun papa zijn omgebracht. Alhoewel ze hier wel vroegen hoe en wat, is er geen haar op mijn hoofd die er maar over nadenkt om hier de afschuwelijke waarheid uit de doeken te doen. Mijn meiden zijn 4 en 6, dus laat ze nog maar even genieten van hun onschuld en die van een ander. Begrijp me niet verkeerd: natuurlijk waarschuw ik ze wel voor 'kinderlokkers' ( al gebruik ik dat woord dan weer niet ) en ook hebben we ze 2 jaar geleden uitgebreid verteld dat hun overgrootoma overleden was.

Af en toe mag een leugentjes om bestwil toch wel? Mijn jongste van 4 heeft het nu in haar hoofd gehaald dat mama en papa altijd tegelijk met haar naar bed moeten. Nadat wij dit natuurlijk diverse malen hebben tegengesproken hield ze voet bij stuk. Hoe moeilijk is de keuze dan tussen jokken of de waarheid vertellen om in het laatste geval vervolgens de halve avond met een eigenwijze kleuter te zitten die 'in staat van absolute slaapweigering' is? Geen moeilijke keuze dus!

Maar soms, soms is het moeilijk om eerlijk tegen je kind te zijn. Wat denk je van een dochter van 6 die niet erg leergierig is, maar thuis af en toe toch vol trots een rij woordjes schrijft? Ze doet het niet slecht, maar vraagt om bevestiging. Ze is perfectionistisch en onzeker, vandaar dat ze zeker wil weten of ALLES goed is...Nee, dat is het dus niet. Natuurlijk moeten we dan eerlijk zijn, maar leuk is anders....

 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #post

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je