{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een kind die jou spiegelen kan, daar leer je zelf het meeste van

Je kind als jouw wake up call

Afbeelding blog 'Een kind die jou spiegelen kan, daar leer je zelf het meeste van'

Oktober 2015 werd ik voor het eerst moeder. De start van de transformatie van mijn leven. Het werd mij heel duidelijk dat mijn kind en 2 jaar later, kinderen, mij spiegelden in alles. Ze deden wat ik deed en zeiden wat ik zei. En daar kwam ook gelijk de confrontatie. Ik merkte dat mijn kinderen gedrag lieten zien die ik zelf heel erg lastig vond. Ik wist me geen raad met hun boosheid, hun verdriet, hun machteloosheid etc. Ik zag steeds meer mezelf in hun waardoor ik nog meer gedreven werd om hun te begeleiden bij hoe ze met deze emoties konden leren omgaan. En daar kwam ook het grootste besef. Ik wist niet eens hoe ik zelf met mijn emoties om moest gaan, laat staan dat deze er mochten zijn van mezelf. Doordat mijn kinderen mij na gingen doen realiseerde ik dat ik degene was die wat te veranderen had. En in dat proces zit ik nog steeds elke dag. Ik zie het alleen nu (meestal) als een prachtig leermoment ipv het gevoel dat ik faal.

Toen onze zoon de zogeheten peuterpubertijd inging wist ik mij vaak geen raad. De figuurlijke spiegel begon naar buiten te komen. Hij werd mijn spiegel. Hij deed wat ik deed en begon te zeggen wat ik zei. Ik wou dat hij naar mijn luisterde, ik was zijn moeder en wou hem leren hoe het allemaal ‘moest’ in het leven maar ondertussen schudde hij mij wakker. Ik werd snel boos, geïrriteerd, waarom luistert dat kind nou niet naar mij, ben ik dan zo’n slechte moeder? Waarom huilt hij alleen maar zo uitgesproken bij mij en is hij zo zoet op de opvang en bij opa’s en oma’s. Altijd kreeg ik te horen hoe lief hij was en hoe leuk hij had gespeeld maar zodra hij mij zag begon hij ander gedrag te vertonen. Hij werd sneller boos, had huilbuien, driftbuien noem maar op. Wat deed ik verkeerd? Was ik zo’n slechte moeder? Al die uren borstvoeding, al die uren in de draagzak, al die uren troosten. Ik begon er bijna echt in te geloven dat het aan mij lag. Hoe deden andere moeders dit? Waarom zag ik alleen al die leuke kindjes die luisterden naar hun mama’s in de speeltuin. Frustrerend was het en ik werd gewoon jaloers en nog onzekerder.

Ik begon adviezen te lezen via het internet, want om advies vragen in mijn omgeving vond ik een te grote stap en niemand mocht zien dat ik ‘faalde’. Wat een informatie overload vond ik online. Je typt 1 woord in bij een zoekmachine en je vindt wel honderden pagina’s over het onderwerp met allemaal verschillende verhalen, ideeen, inzichten en daarbij komende adviezen. Oke, nou, uuuh, laat ik maar wat proberen dan. Ik weet het ook niet. Ergens voelde het veelal niet goed wat ik deed. Het voelde alsof ik mijn kind soms verder van mij afduwde dan in plaats van dichterbij te komen. Ik las ook wel herkenbare artikelen waar bijvoorbeeld in stond dat kinderen zich vaak ergens anders als ‘voorbeeld kindjes’ gedragen om vervolgens thuis eens flink te ontladen door de emoties er flink te laten zijn (boosheid, verdriet, vermoeidheid etc.) Dit was juist iets positiefs. Het kind voelde zich het meest op zijn gemak bij zijn moeder en veilig thuis. Daar kon hij helemaal zichzelf zijn. Hmmm, oke, deed ik dan toch wel iets goed?

Ik besloot niet alle pagina’s meer te ‘geloven’ en artikelen te lezen van sites die voor mij het fijnste aan voelden. Want de zin: Volg je moedergevoel kwam wel vaak naar voren dus ben ik meer gaan kijken welke informatie voor mij goed en prettig voelde. Zo kwam ik bij Kiind Magazine en begon ik de blogs te lezen van psychogoed.nl en boeken die aansloten bij mijn idee over opvoeden. De boekenkast is inmiddels flink gegroeid met onder anderen temperamentvolle kinderen van Eva Bronsveld, mild ouderschap van Nina Mouton, aware parenting, luisteren naar kinderen van Thomas Gordon en nog veel meer...

Overal kwam terug dat de basis ligt bij de ouder die zijn grenzen moet aangeven en genoeg voor zichzelf zorgt. Zit jij als ouder niet lekker in je vel dan neemt je kind dat over. Ben jij snel boos en ga je dan bijvoorbeeld met de deuren slaan of sla je jezelf voor je kop dan zal je kind dit ook gaan doen. Zo doet mama het toch ook en voor hen ben je hun grootste voorbeeld. Daarnaast zijn je kinderen natuurlijk genetisch ook jou en als je zelf een temperamentvol karakter hebt (en de papa ook) dan mag je er bijna wel vanuit gaan dat je kinderen ook wat temperament meenemen.

Elke dag leren mijn kleine spiegeltjes mij naar mezelf te kijken. Dus als ik bijvoorbeeld boos ben dan heb ik hen te leren hoe daarmee om te gaan. Door te ontdekken waar die boosheid vandaan komt en tot de conclusie komen dat het bijvoorbeeld oude pijntjes zijn of dat ik te weinig voor mezelf heb gezorgd de laatste dagen. Dit ook te benoemen en vooral ook oprecht mijn excuses te maken als ik iets heb gedaan of gezegd waar ik later spijt van heb. Op deze manier leer ik van hen en zij daardoor ook van mij. 

Dus aan alle ouders en verzorgers; Kijk eens wat vaker zelf letterlijk in de spiegel en bekijk jezelf eens even goed. Sta stil bij wie jij bent en hoe jij je voelt en realiseer je dat je kind die weerspiegeling ook ziet en dat ze daarop zullen reageren.

Ik vind het confronterend maar waar: 'Een fijn huis start bij de ouder(s)/verzorgers'.

Instagram @kind_als_generatiespiegel

FB kind als generatiespiegel

Een kind die jou spiegelen kan, daar leer je zelf het meeste van. De transformatie dat ouderschap heet, zorgt er voor dat jij jezelf wel eens vergeet. Je doet ongelofelijk je best, en daardoor vergeet je soms de rest. Ben je niet goed in staat voor jezelf te zorgen, bedenk dan dat je dit ook niet voor je kind kunt waarborgen. Als je dit graag zou willen veranderen, sta dan in je kracht en vraag om hulp van anderen. Je bent niet de enige die het ouderschap een uitdaging vind, kies bewust wat het beste is voor jezelf en jouw unieke kind.

generatiespiegel

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je