{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een brief van Sara, mijn oudste dochter

Op de laatste dag van het jaar kreeg ik een brief van Sara, mijn 2-jarige dochter. Ik deel deze graag met jullie.

Afbeelding blog 'Een brief van Sara, mijn oudste dochter'

Lieve mama,

Inmiddels ben ik 2 jaar, 3 maanden en 27 dagen in jouw leven. Maar wat vind ik eigenlijk van jou?

Ik denk dat ik van je hou. Ik weet nog niet zo goed wat 'houden van' betekent, maar ik vind je zo nu en dan best een tof mens. Ik vind je met name tof als je toegeeft. Toegeven in alles wat eetbaar is en waar dan met een beetje geluk wat suiker in zit. Met een wortel of stuk komkommer ben ik ook best tevreden, maar het is beter dat ik dat niet te vaak zeg. Stel je voor dat je het gaat onthouden. Ik vind je ook tof als blijkt dat een driftbui zin heeft gehad, als ik toch weer op de bank zit met een iPad. Of als ik midden in de nacht wakker word en je mij dan komt ophalen zodat ik in het 'grote bed' mag. Je bent de leukste moeder ter wereld als we weer 'pakkertje' doen, dan rennen we door het hele huis heen en dan hebben wij lol voor 10! Of als we samen dansen op allerhande muziek.

Natuurlijk zijn er ook genoeg momenten dat ik mijzelf te vondeling wil leggen bij een moeder die wel doet wat ik wil. Ik vind het namelijk behoorlijk stom dat de voorraadkast (bijna) altijd op slot zit. Geen ongelimiteerde toegang tot de koekjes, snoepjes, chocolaatjes en chippies. Geen toegang tot de koekjes voor Boef, die arme hond verhongerd bijna. Ook vind ik het heel vervelend dat bepaalde deurklinken omhoog staan en dat de keukenkastjes en laatjes zijn beveiligd met een kinderslot. Alsof ik anders de hele dag alle deuren zou opendoen en de inhoud eruit zou halen. Dat zou ik toch nooit doen? Ik vind je ook niet lief als je mij 's avonds huilend in bed legt. Ik wil eigenlijk graag nog een paar uur beneden blijven, bij jou. En ik weet ook wel dat ik moe ben en moet slapen, maar nog even rellen voordat jij uitgeput op de bank kan ploffen is mooi meegenomen. 

Over rellen gesproken... Dat hoort toch ook op mijn lijstje met toffe dingen. Als ik weer eens krijsend op de grond lig, en bij voorkeur in de modder, dan hou ik jou wel in de gaten hoor! Je zegt altijd wel dat je doorloopt of mij negeert maar ik zie heus wel dat je zo nu en dan omkijkt of ik er al aankom. En het voelt als een overwinning als je toch terugkomt om mij op te halen. Dat je dat vervolgens onder de arm en horizontaal doet is dan weer een minder strak plan. Maar ik blijf het voorlopig nog wel doen, zeker als ik zo nu en dan succes heb. 

Wat ik ook leuk vind om te doen is jullie 's nachts pesten. Ik doe het niet zo vaak omdat ik vaak zo moe ben dat ik de hele nacht wel slaap, maar zo nu en dan heb ik zin in een pesterijtje. Ik ben dan niet van plan om tussen jullie in te gaan slapen hoor, maar ik beweeg zoveel dat jullie mij al snel zat zijn en niet kunnen slapen. Ik lig dan het liefst overdwars. Of bovenop jou. Als het maar irritant is. 

Ik ben ook erg blij met mijn zusje. Ook kan ik soms wat lomp zijn, ik bedoel het goed. Ik vind haar best lief. En ik weet inmiddels hoe ze heet. Ik hoop dat we straks samen veel gaan spelen en misschien maakt papa dan wel een stapelbed voor ons.

Als laatste nog even over mij. Er moet toch iemand mij de hemel in prijzen? 

Ik hou van eten, er zijn maar weinig dingen die ik minder lekker vind. Als het maar enigszins maagvullend is ben ik ervoor te porren. Mijn lievelingseten is pasta, maakt niet uit in welke vorm. En ja, inclusief groente. Ook ben ik in omgang heel makkelijk, op een enkele driftbui na. Ik kan heel goed alleen spelen zodat jij elke dag wel een uurtje kan Netflixen. Ter compensatie omdat ik geen middagslaapjes meer doe. Ik ben een sloper, geen knutselaar. Of nou ja, misschien met draadjes en auto's, net als papa. Slapen doe ik ook heel erg goed, al vanaf dat ik ben geboren. Je hebt maar mazzel gehad met de weinige onderbroken nachten. Ik hou van klimmen, klauteren en vies worden en daarom ben ik blij dat jij dat niet erg vind. Verder ben ik vaak vrolijk, grappig en bijdehand. Ik heb leuke uitspraken op het juiste moment en heb het idee dat jij sommige woorden niet goed verbeterd. Ookal ben ik best wel een einzelganger, ik vind het toch ook heerlijk om even te komen kroelen. En als ik mij ergens pijn heb gedaan wil ik dat je er een kus op geeft. 

Lieve mama, blijf alsjeblieft zo goed voor mij zorgen dat je nu doet. Ik vind het niet erg om een dag niet te douchen. Of om een boterham te eten als avondeten. Ik hou gewoon van je. Denk ik dan. Vraag het mij over een paar jaar nog maar een keer. Als ik wel weet wat het betekent. Verder blijven we gewoon een goed werkend team samen. Een geoliede machine. En ik beloof je dat mijn gedrag een fase is. Het is een fase. Het is een fase. Dus word gerust nog een keer boos als ik (letterlijk) dwars lig. Of kom er gezellig bij liggen. Ook in de modder. 

Liefs,

S.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je