{{ message.message }}
{{ button.text }}

Een bijzonder mooie vraag van mijn theezakje

Mijn theezakje stelde me deze vraag al weken geleden. Wauw, wat een mooie vraag. Ik hoefde absoluut niet lang na te denken.

Afbeelding blog 'Een bijzonder mooie vraag van mijn theezakje' Achtergrond blur afbeelding

Want wat zou ik graag mijn oma willen ontmoeten. De moeder van mijn vader. Ik ken haar niet, behalve uit verhalen. Ze overleed toen mijn oudste broer zes weken was.

Ondanks dat ik haar nooit heb gekend, zou ik haar dolgraag willen ontmoeten. Ze lijkt me een geweldige vrouw. Ik heb mijn vader geregeld gevraagd naar oma. Wie was ze? Hoe was ze? Was ze lief? Wat herinner je je van haar? Wat deed ze graag? Wat vond ze leuk om te doen? Lijk ik misschien op haar? Op de weinige foto's die ik van haar heb gezien, zie ik een mooie sterkte vrouw. Een vrouw waarin ik mijn eigen vader herken. En een stukje van mezelf. Dezelfde kin. Die hebben we allemaal. Zelfs mijn Kleuter en Diva hebben die kin.

Mijn oma was creatief. Mijn moeder heeft vaak gezegd dat ik dat creatieve van mijn oma heb. Mijn oma kon ook met eindeloos veel geduld iets maken. Ze maakte graag kleding of knutselde iets in elkaar. Ik maak dan weliswaar geen kleding, maar creatief ben ik zeker wel. Haken en schilderen. Ik werk graag met mijn handen, iets wat zij ook deed. En dat eindeloze geduld, dat heb ik ook niet van een vreemde.

Als ik mijn oma zou mogen ontmoeten, zou ik haar heel veel willen vragen. Over haarzelf, wie zij is. Maar ook op creatief vlak. En over mijn vader. Hoe hij als kleine jongen was. Ik zou gezellig samen met haar een kopje thee drinken en een koekje eten. Ik zou haar aandachtig bekijken. De gelijkenissen tussen haar, mijn vader en mij opzoeken. En de verschillen ontdekken. Ik zou veel van haar kunnen leren. Ze is vast en zeker een geweldige en inspirerende vrouw.

Hoewel ik haar nooit heb gekend, mis ik haar toch wel. Mijn oma. Ik weet zeker dat ze trots is. Trots op mijn vader en zijn broer en zus. Trots op mij en al haar andere kleinkinderen. Trots op hoe wij het allemaal doen. Ooit zal ik haar ontmoeten. Al mag dat wat mij betreft nog heel, heel lang duren. Eén ding weet ik zeker. Mijn broer, haar eerste kleinkind, die ze maar zes weken mocht kennen, is nu bij haar. Hoe erg ik mijn broer ook mis, ik weet dat hij bij onze oma is.

Door het overlijden van mijn broer stond ik na de uitvaart oog in oog met de zus van mijn oma. Zij hield me vast en zei: “Ik ben de tante van je vader, de zus van je overleden oma.” Ik keek deze vrouw diep in de ogen en voelde toch een soort herkenning. Ik vertelde haar over de vraag van mijn theezakje. En gaf haar mijn antwoord. Haar ogen glinsterden. En ze nodigde me uit om eens bij haar langs te komen. Om met haar een kopje thee te drinken. Met een koekje. En dan kon ik al mijn vragen stellen. En dat ga ik ook zeker doen!

 

1

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je