Snap
  • Mama
  • klachten
  • urineverlies
  • Bekkeninstabilieit
  • bekkenfysiotherapie

Een bezoek aan de bekkenfysiotherapeut. Dit zou eigenlijk standaard moeten zijn na de bevalling.

Je bent bevallen. Wat een topprestatie heb jij geleverd als vrouw. Je herstelt en ziet je kindje goed groeien, maar dan merk je dat je zelf kleine ongemakken krijgt. Het lijkt erop dat je lichaam nog niet helemaal herstelt is wat betreft je bekken. Lees hier waarom ik een afspraak maakte bij de therapeut, en hoe mijn eerste afspraak gegaan is en ik het ervaren heb.

Inmiddels is Boyd alweer bijna een half jaar oud. Wat gaat de tijd snel. Hij doet het super goed en dat is natuurlijk heel belangrijk, maar hoe is het eigenlijk met mij als moeder? Je kind is nu belangrijk en daar kijk je vooral naar, daar let je op en doe je alles voor. Hierdoor vergeet je al snel jezelf. Alleen als moeder ben je net zo belangrijk. Je hebt een aardige prestatie moeten leveren tijdens de zwangerschap en bevalling. Moet je dan wachten tot je klachten krijgt met het gaan naar een bekkenbodemfysiotherapeut. Ik denk van niet. Lees hier waarom ik een afspraak maakte bij de therapeut, en hoe mijn eerste afspraak gegaan is en ik het ervaren heb.

De afgelopen maand merkte ik dat ik steeds meer last kreeg van mijn bekken. Dit viel steeds meer op tijdens dagelijkse bezigheden waardoor ik dacht... dit is niet zoals het hoort te zijn. Ik besloot een afspraak te maken bij een bekkenbodemfysiotherapeut om eens te kijken waar de pijn vandaan kwam en hoopte op tips om met de klachten aan de slag te gaan. Zo gezegd zo gedaan. Ik maakte een afspraak en twee weken later was het zover. Nu in corona tijd kan je gelukkig nog naar de fysiotherapeut, met de nodige maatregelen. Dus hup mondkapje op en daar zat ik in de wachtkamer. 

De afspraak duurde in totaal een uur. Best lang zou je denken, maar er is zoveel gedaan. Als eerste nam ze een hele checklist met mij door. Van mijn medische achtergrond, wat ik in het dagelijks leven doe, tot aan de bevalling, de periode waarin ik nu zit, en wat precies de klachten zijn. Terwijl ze verschillende vragen stelde over de klachten die kunnen voorkomen stond ik versteld van wat er allemaal bij je bekkenbodem komt kijken. Dit is zoveel meer dan ik dacht. Zo werden mij vragen gesteld als.

-Heb je urineverlies? En ja die heb ik ook. Op welke momenten is dat? Hoeveel verlies je? Is dit met een volle of lege blaas? Kan je goed uit plassen?

-Heb je last van het doen van een grote boodschap? Of verlies van ontlasting.? Heb je moeite met het ophouden van windjes?

-Hoe gaat de seks? Voelt dit vervelend? Doet het pijn? Word je goed opgewonden?

-Voel je soms een zwaar gevoel in je buik? Of heb je het gevoel dat je baarmoeder naar beneden zakt?

-En dan de vraag waar ik pijn had. In mijn billen? Onderrug? Lies? Uitstraling naar de benen? En wanneer is dit dan? Bij bepaalde bewegingen? Of ook in een ontspannen houding? Met sporten? 

Snap

Zoveel dingen waarvan ik niet had verwacht dat dit er allemaal bij kwam kijken. Er waren toch wel herkenningspunten. Ja ik heb urineverlies, maar dit hoort er gewoon bij dacht ik. Ja seks voelt nog niet prettig. Niet gek nadat er een kindje uit is gekomen. Daarnaast is er ook bij mij een knip gezet en het gehecht. Dus eigenlijk niet zo raar dat het allemaal nog anders dan anders voelt down there. En ja ik heb ook pijn in mijn bekken. Alleen dat al deze klachten konden samenhangen met mijn bekkenbodem, daar had ik niet aan gedacht. 

Na alle vragen beantwoord te hebben moest ik in mijn ondergoed gaan staan. Ze ging alles even bij langs om te kijken hoe het eruit zag wat betreft mijn bekken. Ik moest mijn lichaam verschillende kanten op buigen. Op 1 been staan. Bukken. En daarna moest ik op de behandeltafel komen liggen. Hier controleerde ze weer door mijn benen te buigen hoe het met mijn bekken gesteld was. Uit deze check ups kwam naar voren dat inderdaad mijn rechterkant wat zwakker was.

Toen kwam het volgende. Ze ging een echo maken. Dan zou je denken waar moet ze een echo van maken? Zwanger ben ik nog niet. Nee ze maakte een echo van mijn buikspieren. Op drie verschillende plekken bekeek ze de spieren en mat ze de lengte van de spier. Hier bleek alles mooi binnen de norm te zitten. Ook bekeek ze hoe de spier reageerde wanneer ik mijn buikspieren aanspande. En dit zag er allemaal goed uit. Alles werkte zoals het hoort. Fijn om te horen, want die spieren worden natuurlijk helemaal uitgerekt tijdens de zwangerschap.

Dan kwam de laatste check. Dit hoef je niet te doen, maar zelf was ik hier wel nieuwsgierig naar. Ze ging kijken naar mijn bekkenbodemspieren. Dit betekent dat ze onder andere in je vagina gaan voelen. Sinds de zwangerschap en bevalling heb ik geen schaamte meer voor het moment wanneer een dokter naar je vagina moet kijken. En ik was wel benieuwd hoe het er daaronder aan toe was. Of het litteken er goed uit ziet bijvoorbeeld, en hoe het met de spieren is daarbinnen. Ze controleerde of ik mijn spieren goed kon aanspannen en ontspannen. Ook dit heeft allemaal samenhang met elkaar. Zoals het urineverlies. Dit onderzoek was prima te doen en doet geen zeer. 

Na de controles kwam eruit dat ik lichte bekkeninstabiliteit heb. Hier moet ik mee aan de slag. Zo heb ik oefeningen gekregen om mijn bilspieren, wat samenhangt met je bekken te trainen. Oefeningen voor mijn onderrug en een ademhalingsoefening om mij te ontspannen. Tijdens het inwendig onderzoek merkten wij dat ik mijn spieren wel goed kon aanspannen, maar het ontspannen duurde langer. Dus nu eerst alles leren te ontspannen, en hierna kunnen wij ons richten op het nog meer aansterken van de spieren. Maar al met al stond mijn lichaam er best goed voor na een bevalling. Dit betekent aan de slag met de oefeningen en over twee weken moet ik weer heen voor controle. Ik ben blij dat ik dit heb laten controleren. Was ik zo door gaan lopen, dan waren mijn klachten misschien wel erger geworden. Nu ik er op tijd bij ben kan ik het met wat simpele oefeningen makkelijker behandelen. 

Ik ben van mening dat het heel goed zou zijn als elke bevallen vrouw na een bepaalde periode deze check laat doen bij een bekkenbodem fysiotherapeut. Gewoon om te bekijken hoe alles eruit ziet in je lichaam, en om eventuele klachten voor te zijn. En mocht het nodig zijn dat je dan op tijd oefeningen mee krijgt om het herstel van je lichaam te helpen. 

Zijn jullie naar een bekkenfysiotherapeut geweest? En zo ja, preventief of echt pas wanneer je klachten kreeg? En hoe kijken jullie hier tegenaan. Lijkt het je wat of vindt je het allemaal maar onzin?

Snap
3 jaar geleden

Oh echt wat vervelend. Vooral als het ook je dagelijkse bezigheden verstoort. Lijkt me erg lastig elke dag zoveel pijn. Wel bijzonder dat ze bij jou nog nooit een echo gemaakt hebben. Dat anders maar eens aangeven. Het kan nooit kwaad.

3 jaar geleden

Wat super goed dat je er achteraan bent gegaan. Ik heb sinds 2016 eerste zwangerschap en bevallen nog steeds pijn, non stop. Zo erg dat ik niet eens kan werken. Ik heb verschillende bekken therapeuten gehad, zelfs in het ziekenhuis maar is NOOIT een echo gemaakt van mijn buikspieren. Ze werden wel gevoeld met de vingers. Dit verbaasd mij wel. Ik hoop dat je snel van je klachten af komt. Want het is echt vreselijk als je zo moet leven.