Snap
  • Mama
  • oppas
  • peuter
  • kinderopvang
  • aupair
  • zuidafrika

Een au pair in huis? Wat kost dat wel niet?

Vorige week zondag hebben wij met pijn in ons hart afscheid genomen van onze Zuid Afrikaanse au pair Marune. Het jaar zat er alweer op. Graag vertel ik jullie de voor en nadelen van een aupair in huis en wat de kosten zijn.

Ik denk dat ik niet de enige ben die bij het woord ‘au pair’ altijd direct aan Tippi Wan uit Gooische Vrouwen moet denken, toch? Dé au pair from hell ...

En, sowieso, een vreemde in huis? Echt niet!

Voor diegenen die mijn situatie niet kennen: Ik brak mijn rug tijdens de zwangerschap van de tweeling. Na de bevalling zou er iets aan gedaan worden, maar Florian, mijn tweelingzoontje, was echter ernstig ziek. Vier maanden later overleed hij en was ik in de rouw. Mijn ruggenwervel was nog maar een driehoekje en daardoor was mijn rug ondertussen scheefgegroeid. Ik moest geopereerd worden, tenzij ik met een dwarslaesie wilde eindigen … Maar een operatie betekende ook dat ik een jaar lang zou moeten revalideren. Een jaar waarin ik Celeste niet mocht tillen, niet zou mogen fietsen en sporten etc.

Hoe gingen wij dit aanpakken? Mijn man heeft een zware baan en we hebben drie kinderen. Kinderopvang kwam uiteraard als eerste ter sprake, maar ook het woord ‘au pair’ viel. ‘Nee joh, dat is veel te duur en ik moet er niet aandenken,’ zei ik minachtend. Maar langzaam begon het idee te landen. Eigenlijk was het in ons geval nog niet eens zo’n slecht idee. Een extra paar handen in huis, iemand die wel met de kinderen naar buiten kon en, belangrijker nog, iemand die Celeste kon tillen, want zij probeert altijd weg te lopen.

Wij nodigden een au pair bureau uit en bespraken alle voor- en nadelen. De mevrouw van het bureau bekeek de kamer die wij over hadden en vertelde ook dat het bureau een heel programma had voor de au pairs gedurende het jaar. In de weekenden zou de au pair met andere au pairs erop uitgaan, doordeweeks zou zij voor ons werken.

Mijn grootste zorg betrof onze privacy. Ook die zorg kon de mevrouw wegnemen. ‘Zie de au pair het als een ouder nichtje dat bij jullie in huis woont. Natuurlijk is het even wennen en aanpassen, maar het komt echt goed.’

Na haar woorden wilden wij ervoor gaan. Wij kozen voor een Zuid-Afrikaanse au pair, puur omdat de Zuid-Afrikaanse taal erg op het Nederlands lijkt. De au pair zou gelijk een taalcursus gaan volgen in Nederland. Wij spraken via Skype een paar meisjes en kwamen al snel uit bij Marune. Een lief en zorgzaam meisje van 19. Ze had zelf ook te maken gehad met een groot verlies, net als ons gezin.

Het bureau regelde het visum, het vliegticket en alle andere papieren en nog geen maand later stonden wij op Schiphol te wachten. Ik vond het superspannend, want stel dat er toch geen klik was? Of stel dat ze heel anders was dan ze zich had voorgedaan?

Gelukkig zag ik met één blik dat het goed zat. Ze was verlegen, maar erg beleefd. De kinderen waren vanaf dag één helemaal weg van haar, met name Celeste. Zij hadden een fantastische klik.

Snap

Wij hebben echt een heel leuk jaar gehad. Nu is het zo dat een au pair maar één jaar mag blijven in Nederland en de einddatum kwam steeds dichterbij. Het liefste had ik haar voor altijd bij ons gehouden.

Het afscheid was vorige week zondag en dat deed dan ook heel erg pijn ... Marune is doorgereisd naar België om daar een jaar te werken als au pair en komt gelukkig dit jaar nog een paar keer bij ons langs.

Marune, ik weet dat je dit leest. Je bent en blijft geweldig. Blijf wie je bent❤️

Marune had in het begin een beetje pech, ze kreeg waterpokken net als de kinderen en was hier erg ziek van. En toen zij opknapte, kwam de eerste lockdown … Hierdoor konden de activiteiten van het au pair programma niet doorgaan. Dit vonden wij zo sneu voor haar en daarom bedachten wij een oplossing. Twee lammetjes van vrienden van ons kregen geen melk van de moeder en moesten daardoor een paar keer per dag handmatig gevoed worden. Marune was gek op dieren en zo hadden wij bedacht dat de lammetjes voor een aantal maanden bij ons in de tuin konden komen wonen en door Marune konden worden gevoed. Ze vond het geweldig!

Ondanks Corona lukte het Marune toch een leven op te bouwen in Nederland. Zij kwam in contact met andere au pairs en we hadden dan ook geregeld een au pair te logeren. Ook ging Marune hockeyles geven aan kinderen bij de hockeyvelden achter ons huis en ze deed daar ook weer wat contacten op.

Snap
Snap

Even wat praktische informatie, mocht je ook willen nadenken over een au pair. 

Een au pair mag niet meer dan 8 uur per dag werken. Een au pair mag niet meer dan 30 uur per week werken.

Nadelen:

⛔️Na aankomst moet je een visum ophalen bij de IND, inschrijven bij de gemeente, naar de bank, een taalcursus regelen, OV-chipkaart aanvragen, museumkaart aanvragen, tbc-controle, een zorgverzekering afsluiten plus zorgtoeslag aanvragen, etc. etc.

⛔️Bij vertrek moet alles weer worden opgezegd.

⛔️Privacy: hoe je het ook went of keert ... er woont een extra persoon in je huis.

⛔️Grootste nadeel: het vertrek. Je gaat geven om elkaar.

⛔️De screening doet het bureau en jij via Skype. Maar toch kan het voorkomen dat je een minder goede au pair krijgt. 

⛔️De Taal 

Voordelen:

✅Vrijheid: je kan makkelijker weg van huis, even wandelen, uiteten (indien het kan).

✅Gezelligheid voor de kinderen.

✅De au pair helpt ook met lichte schoonmaakwerkzaamheden. (Nu vond Marune dit leuk om te doen 🤷🏼‍♀️)

✅Je leert veel over het thuisland van de au pair en van elkaar.

✅ Je hebt de kinderen thuis. 

De kosten:

Het bureau regelt heel veel en de prijzen zijn daarom best hoog. Omgerekend komt het neer op ongeveer €700.- per maand, waarvan de au pair maandelijks €340.- zakgeld krijgt. (Je krijgt hiervoor geen toeslag.) 

Daarnaast eet de au pair natuurlijk ook mee en gebruikt ook water & elektra etc. 

Er zijn meerdere au pair-bureaus in Nederland zie google.

Tot zover de praktische informatie.

Voor ons is dit de beste oplossing geweest het afgelopen jaar en wij gaan haar echt nog veel zien. 

Wij hebben niet voor een nieuwe au pair gekozen, omdat het steeds beter met mijn rug gaat. Celeste gaat nu naar de kinderopvang en Julian en Elinde hoeven natuurlijk niet meer getild te worden.

Liefs Mirjam 

3 jaar geleden

Wat fijn dat jullie zo’n mooie tijd samen gehad hebben. Ik ben zelf au pair in Amerika geweest, en heb nu (na 26 jaar) nog steeds geregeld contact met het gezin, voor mij zijn ze deel van mijn familie geworden