{{ message.message }}
{{ button.text }}

Duurzame keuzes voor de was?!

6 tips om energie en dus geld te besparen!

Afbeelding blog 'Duurzame keuzes voor de was?!' Achtergrond blur afbeelding

De was is de neverending story van elke ouder. Ons huishouden met drie kinderen is daarop geen uitzondering. Uiteraard zijn er een heleboel duurzame keuzes te maken bij deze stapels wasgoed. Ik help je op weg met duurzame keuzes voor de was.

Afbeelding blog 'Duurzame keuzes voor de was?!'

Een volle wasmachine wassen is energiezuiniger en bespaart water

Er zijn veel kleine en grote tips die je veel electriciteit en water kunnen besparen als je wast. Ik geef je mijn tips voor duurzame keuzes voor de was:

Een duurzame wasmachine

De meeste duurzame winst is te behalen bij het uitkiezen van een duurzame wasmachine. De wasmachine verbruikt veel energie om het water op te warmen en schoon te maken. Kiezen voor een machine met een A+++ label bespaart je op de lange termijn heel veel geld aan stroom. Wist je dat een gemiddeld huishouden 5% van zijn energie verbruikt in het wassen? Daar is dus best veel te halen!

Let bij het uitkiezen van een nieuwe machine zeker ook op de grootte van de trommel. Een groter huishouden was vaker grotere wassen, waardoor een grotere trommel niet alleen handig is, maar ook voordeliger en dus duurzamer. Bij minder personen in je huishouden is het verstandiger, want zuiniger, te kiezen voor een kleinere trommel.

Lagere temperaturen

Een nieuwe wasmachine koop je niet zomaar. Maar ook bij je bestaande machine is veel te besparen op je dagelijkse wasjes. Als je kiest voor het wassen op lage temperaturen bespaar je veel energie. Alle wasmachines hebben een 30 graden stand, maar veel machines hebben tegenwoordig nog koudere programma's. Voor heel veel wasgoed zijn deze lage temperaturen uitstekend om het goed schoon te krijgen. Voor vlekken, zoals grasvlekken op de broeken van mijn jongens, gebruik ik een vlekverwijderaar.

Gebruik de eco stand

Naast het wassen op lage temperaturen, gebruik ik het ECO programma van mijn wasmachine. Dit eco programma duurt veel langer, maar wast het zuinigst qua energie- en waterverbruik. Ik laat een machine met eco programma ook in de nacht draaien. Zo maakt het niet uit hoe lang het programma duurt; in de ochtend hang ik de was wel op! 

Ik was mijn handdoeken en schoonmaakdoekjes wel regelmatig op 60 graden. Hierdoor zorg ik er ook voor dat er geen vetluis in mijn wasmachine komt. Maar ook deze 60 graden was, heeft op mijn machine een eco-stand. Dat scheelt toch weer in het energiegebruik!

Was minder

Kleding die één keer gedragen is, hoeft echt nog niet in de was. Wij hangen onze kleding op een stoel, een hanger of aan een kledingkapstokje, zodat we het nogmaals kunnen dragen. Spijkerbroeken, truien en jurken gaan zeker twee dagen aan, als ze niet vies geworden zijn. Even je vest of jurk laten luchten voor het open raam laat het lekker lucht. Zo kan je kleding zeker nog wel meerdere dagen dragen.

Ook onze handdoeken gebruiken we vaker dan één keer. We zijn toch schoon al we uit de douche komen ;-). Handdoeken worden minimaal twee keer gebruikt voordat ze in de was gaan. Hierdoor was ik echt veel minder, wat me ook heel veel tijd scheelt als drukke moeder.

Wij hangen onze kleding op een stoel, een hanger of aan een kledingkapstokje, zodat we het nogmaals kunnen dragen.

Mascha (duurzamekeuzes)

Was een volle trommel

Mini-wasjes draaien in een halflege wasmachine kost veel onnodige energie en dus ook geld. Zorgen dat je wasmachine goed vol is, bespaart een hoop. Sorteer je kleding goed, en zorg ervoor dat je wastrommel vol is, voordat je een wasje draait. Een hand ruimte aan de bovenkant van je trommel is voldoende om te kleding schoon te maken. 

Hang je was aan de lijn te drogen

Als het enigszins kan hang ik de was buiten te drogen. Zo droogt de was door de zon en wind heel snel. Ook op onze zolder heb ik gelukkig plek voor een paar wasrekjes om te was te drogen, als het weer slecht is. Ik heb wel een droger. Zonder zou natuurlijk beter zijn. Maar ik gebruik 'm zo min mogelijk. De was drogen aan de waslijn bespaart je veel energie, en het is ook nog beter voor je kleding. Want van een wasdroger slijt je kleding veel sneller. 

Duurzame keuzes voor de was

Bij het wassen zijn er dus veel duurzame keuzes die je kunt maken. Ik hoop dat ik je een beetje heb kunnen inspireren. Welke dingen deed je al? Welke wil je gaan doen?

Kijk voor meer duurzame tips op mijn blog www.duurzamekeuzes.com

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je