Snap
  • Mama
  • Babyspullen
  • post

Durf jij weer te niesen

Over een klein ongemak waar 1 op de 3 moeders last van heeft

Vanmorgen was ik op kraamvisite bij een oud-huisgenootje. Ruim 3 jaar woonden we samen in hetzelfde studentenhuis, en ook al zien we elkaar nog maar een paar keer per jaar, die band blijft bestaan. Aan een half woord hebben we genoeg en we hebben dan meestal ook snel hele persoonlijke gesprekken.

Ongemak
Nadat ik haar knappe zoontje had bewonderd vroeg ik dan ook hoe het nu met haar gaat. De bevalling was prima verlopen, maar ze had aan de zwangerschap nog wel een klein ongemakje overgehouden; ze had haar blaas nog niet helemaal onder controle en kon dan ook niet vrijuit niesen of lachen zonder urineverlies.

Taboe
Over de kwaaltjes waar je tijdens je zwangerschap last van kunt hebben hoor je andere moeders wel vertellen; misselijk, maagzuur, bekkenklachten, vermoeidheid. Maar zelden hoor je vrouwen vertellen dat ze sinds hun bevalling last hebben van ongewenst urineverlies. Toch heeft 1 op de 4 vrouwen hier last van. Na de bevalling heeft zelfs 1 op de 3 vrouwen hier (meestal tijdelijk) last van. Niet zo heel gek eigenlijk; door het kindje dat in je buik groeit ontstaat er druk op je bekkenbodemspier waardoor deze (tijdelijk) minder goed werkt.

Herstel
Bij de meeste vrouwen komt de bekkenbodem na de bevalling geleidelijk weer terug in vorm (dus ook voor mijn vriendin is er nog hoop). De spierweefsels worden langzaam maar zeker weer stugger waardoor je weer controle krijgt over je blaas.

Lees verder

10 jaar geleden

Ik dacht dat ik nooit meer een 2e kindje zou willen, nog geen 2 jaar later is ze er toch gekomen :)

10 jaar geleden

Bekkenbodem oefeningen hebben mij na de eerste zwangerschap goed geholpen. Nu na de 2e denk ik nog wel wat oefening nodig te hebben. Toen de jongste 6 weken was stond ik samen met mijn oudste op een springkussen. Gezellig met vrienden en familie erbij. Nou... dat kun je dus beter ook niet doen. Kon toch echt even schoon ondergoed aantrekken. Ik schaam me er niet voor. Ik zeg gewoon dat het daar beneden allemaal nog niet helemaal goed werkt na het krijgen van onze mooie meid ;) Ik wist ook echt niet van hechtingen en urineverlies voor de eerste bevalling. Ik praat hier eigenlijk alleen met moeders over, omdat ik het liever ook niet tot in detail zou hebben willen weten voor de bevalling. Wat ik wel doe tegenwoordig is op een luchtige manier vertellen over de oefeningen en dat flesjes wat bij het toilet handig zijn om in huis te hebben voor het geval dat je 1 of 2 hechtingen hebt (had zelf een ontelbaar aantal hechtingen maar prikken doet het sowieso)

10 jaar geleden

Veel aanstaande moeders weten dit niet, juist omdat de meeste vrouwen dit niet vertellen. Goed om te horen dat oefeningen en een paar goede tips jou van dit probleem hebben afgeholpen M!

10 jaar geleden

Misschien heb ik niet genoeg boekjes en of folders gelezen maar ik wist niet tijdens mijn zwangerschap dat dit misschien zou kunnen gebeuren... heb er 2 jaar last van gehad na de geboorte van mijn dochter.... een paar goede oefeningen verder en een krukje bij het toilet hebben wonderen verricht;)...