{{ message.message }}
{{ button.text }}

Durf jij weer te niesen

Over een klein ongemak waar 1 op de 3 moeders last van heeft

Afbeelding blog 'Durf jij weer te niesen '

Vanmorgen was ik op kraamvisite bij een oud-huisgenootje. Ruim 3 jaar woonden we samen in hetzelfde studentenhuis, en ook al zien we elkaar nog maar een paar keer per jaar, die band blijft bestaan. Aan een half woord hebben we genoeg en we hebben dan meestal ook snel hele persoonlijke gesprekken.

Ongemak
Nadat ik haar knappe zoontje had bewonderd vroeg ik dan ook hoe het nu met haar gaat. De bevalling was prima verlopen, maar ze had aan de zwangerschap nog wel een klein ongemakje overgehouden; ze had haar blaas nog niet helemaal onder controle en kon dan ook niet vrijuit niesen of lachen zonder urineverlies.

Taboe
Over de kwaaltjes waar je tijdens je zwangerschap last van kunt hebben hoor je andere moeders wel vertellen; misselijk, maagzuur, bekkenklachten, vermoeidheid. Maar zelden hoor je vrouwen vertellen dat ze sinds hun bevalling last hebben van ongewenst urineverlies. Toch heeft 1 op de 4 vrouwen hier last van. Na de bevalling heeft zelfs 1 op de 3 vrouwen hier (meestal tijdelijk) last van. Niet zo heel gek eigenlijk; door het kindje dat in je buik groeit ontstaat er druk op je bekkenbodemspier waardoor deze (tijdelijk) minder goed werkt.

Herstel
Bij de meeste vrouwen komt de bekkenbodem na de bevalling geleidelijk weer terug in vorm (dus ook voor mijn vriendin is er nog hoop). De spierweefsels worden langzaam maar zeker weer stugger waardoor je weer controle krijgt over je blaas.

Lees verder

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je