Snap
  • Mama
  • Nieuws

Dopen

Vandaag hebben wij Fenna laten dopen, niet omdat wij zo veel met de kerk hebben of enorm gelovig zijn, maar omdat wij het geloof en dus ook de doop zien als een leidraad.. een manier van leven. Voor ons staat het dopen voor normen en waarden, je leven zo goed mogelijk willen lijden.. volgens de 10 geboden.. dus volgens het geloof. Ik zie god als ons geweten.

Lang niet iedereen laat hun kind dopen. Sommigen vinden dat dat een keuze is die hun kind zelf moeten maken later, anderen hebben er gewoonweg niets mee. Tja.. ieder zijn keuze.

Ikzelf ben gedoopt, mijn man is gedoopt en wij hebben onze eigen kijk op het geloof. Ik noem het maar een moderne kijk.  Ik heb niet de behoefte iedere zondag in de kerk te zitten. Ik ben op mijn eigen manier bezig met waar ik in geloof.

Fenna is gedoopt in de doopjurk waarin ook mijn man en zijn broer in zijn gedoopt en onze oudste dochter en de kinderen van zijn broer. De doopjurk is gemaakt van mijn schoonmoeders trouwjurk. Ik had  Fenna graag in mijn doopjurk willen dopen, maar die is onvindbaar opgeborgen door mijn beppe die inmiddels niet meer leeft.

Ik voelde mij wel wat ongemakkelijk in de kerk. Nooit ben ik daar en nu zit ik daar voorin in de kerk. Tja dat mensen mij dan misschien hypocriet vinden speelt dan wel door mijn hoofd. Verder zette onze oudste dochter van 2 jaar de kerk op stelten, toen ze met de andere kinderen terug kwam van de zondagsschool.  Onder de banken doorkruipen, de letters van de liturgieborden door de hele kerk sjouwen en op de preekstoel klimmen tijdens de preek. Ik kon wel door de grond gaan. Ik wilde haar wel keren, maar mijn man vond dat ik haar maar moest laten begaan, want anders zette ze het op een schreeuwen en zouden wij en de rest er meer last van hebben. Gelukkig konden veel mensen er wel om lachen, maar ik weet zeker dat ook een aantal mensen zich er aan geërgerd zullen hebben. Vooral de praatjes of gedachtes, dat wij ons kind niet onder controle hebben stoort mij.  Elize is helaas nogal een druk persoontje, met een enorme sterke wil en temperament. Hoe zorg je ervoor dat een meisje van 2 wel braaf bij haar ouders voor in de kerk op het bankje blijft zitten? Ik heb gelachen als een boer met kiespijn.

Fenna heeft haar vele malen beter gedragen tijdens haar doop. Geen gehuil toen ze water over haar hoofdje kreeg, pas op het einde.. omdat ze het tijd vond voor een voeding.

Pfff.. gelukkig doop je maar 1x.

10 jaar geleden

Ik kan me inleven wat je bedoelt. :) Zelf heb ik lang gezocht naar het geloof. Zo zie je maar dat ieder een eigen interpretatie heeft van geloof. Maar dopen is onderdeel van een monotheïstisch (christelijk) geloof. Waar het 'geloof' voor staat en wat het inhoud staat duidelijk staat beschreven. Koran, Thora, bijbel. Vind goed dat je buiten het boekje kijkt. Ik ben totaal niet van zwart-wit kijken. Was benieuwd waarom de een voor dopen kiest se ander voor rituele viering of iets dergelijks ;)

10 jaar geleden

Dat ik niet iedere zondag in de kerk zit, maakt mij niet opeens een niet-gelovige.. Zowel ik en mijn man zijn gelovig (christelijk) opgevoed, maar vooral ik heb niet de behoefte om dit op een vaste tijd en vaste plek te gaan overdenken of op een andere manier mee bezig te zijn. Dit kan prima op een andere gekozen moment, op een andere plaats, wanneer ik daar behoefte aan heb. Ik noem god liever mijn geweten, omdat het voor mij op deze manier goed is uitgelegd over wie of wat god is. Ik zie niet iemand die boven vanuit de hemel over ons waakt.. Tenminste niet zo letterlijk genomen, daarom heeft het geloof! Tja waarom dopen? Omdat ik mij er goed bij voel.. omdat het laat zien waar ik voor sta.. en ja echt heel goed uitleggen vind ik wel een beetje lastig.

10 jaar geleden

Wauw wat leuk dat je je kindje hebt kunnen dopen in traditie getrouwe jurkje. Wat mij als WEL gelovige tegen de borst stuit is. Waarom gekozen voor dopen? Jou idee achter dopen vind ik trouwens veel mooier dan de daadwerkelijke rede van dopen. Maar ik vind het inderdaad hypocriet dat wanneer men niet praktiserend is wel gebruik wil maken van 1 geloof. Mijn ouders hebben mij bewust met religie op laten groeien maar we mochten zelf kiezen. Geloof is iets spiritueels wat voor ieder individu anders word ervaren. Ouders kunnen hun kinderen opvoeden met normen & waarden & geloof. Maar ieder mens beslist voor zichzelf welk geloof ze aan willen hangen toch ? Vanwaar de vraag waarom dopen, het christelijke geloof etc? Ben daar wel benieuwd naar want vrienden van ons willen hun zoontje ook graag laten dopen. Maar hun rede was dat :'omdat m'n moeder het wil' . Dat vond ik nogal vaag ^^

11 jaar geleden

Wat leuk dat je dochter gedoopt is in een familiedoopjurk! Onze zoon en dochter zijn ook in een familiedoopjurk gedoopt! Wel erg jammer dat je eigen jurk niet meer te vinden was. Wij konden kiezen uit 2 doopjurken. Mijn moeder heeft er toen ik klein was 1 gemaakt. En mijn schoonmoeder had een doopjurk die ze van haar moeder gekregen had toen ze kinderen kreeg. Onze beide kinderen zijn in de doopjurk van mijn schoonmoeder gedoopt. Het leek mij leuk om onze dochter, die naar mijn moeder vernoemd is, in de doopjurk van mijn moeder te laten dopen. Maar mijn moeder vond die doopjurk helemaal niet mooi, toen ze de jurk van mijn schoonmoeder gezien had. Vandaar dat we toch maar voor die andere jurk gekozen hebben. Mijn moeder heeft onze dochter de kerk in gedragen, dat vond ik wel speciaal, omdat ze naar haar heet. Onze zoon die toen ruim anderhalf was, hebben we niet meegenomen naar de kerk toen onze dochter gedoopt werd, anders was dat vast ook niet goed gegaan...