Snap
  • Mama
  • Nieuws
  • post

Donor week

Ik zat nog in de brugklas en was 12 jaar oud

Wil jij donor worden?

Ik was 12 en kreeg een gastles op school over orgaantransplantatie. Direct wist ik het. Ik wilde donor worden. Inmiddels al weer 28 jaar geleden. Ik besprak het thuis en in die week werd ons hele gezin donor. Trots dat ik was. Ik had mijn eigen formulier en papa had mee getekend. Inmiddels is het papiertje vervangen door een mooier geplasticficeerd pasje.

Vorige week werd er geblogd over het vreselijke spotje. En ja het is vreselijk.

Jaren lang werkte ik in het ziekenhuis en ik heb beide zaken mee moeten maken. Ik werkte op de ok en heb organen weg moeten halen. Dit wordt met veel respect gedaan. Onbeschrijfelijk veel respect. Gezien ik het grootste kinderziekenhuis van nederland werkte heb ik ook organen mogen terugplaatsen. Dus ik weet als geen ander hoe goed er mee omgegaan wordt. Hoe veel levensvreugde je mensen kunt geven, hun naasten. Ziek zijn met een zwaard van damocles boven je hoofd gun je niemand. Mensen welke weer normaal kunnen functioneren dankzij donatie is zo iets moois!

Ik baal dus enorm van het spotje. Ik hoop dat voor diegene die nog geen keuze hebben weten te maken, ze dit spotje snel willen vergeten. En gewoon een keuze willen maken en deze willen laten registreren. Iedere keuze is goed. Maar maak een keuze en maak deze kenbaar. Zo belangrijk!

Ik zei ja! Kiezen jullie ook?

10 jaar geleden

@nahsuusje. Ik begrijp je en het is duidelijk.

10 jaar geleden

Uit ervaring weet ik dat het in west europa prima geregeld is. Jammet dat hij er zo angstig voor is. Miaar hij is zeker niet de enige. Toevallig sprak ik het weekend er nig iemandover. Die ook allerlei horrorscenario's ziet.

10 jaar geleden

Mijn man durft geen codicil in te vullen, omdat hij bang is voor hollywood-achtige zaken als organen oogsten zonder dat iemand echt dood is/ dood gaat. Ik zelf heb al sinds mijn 16e een codicil. Als mijn lijf een ander nog kan helpen na mijn dood, dan graag! En aangezien mijn man niets heeft ingevuld, zou ik (mocht hij als eerste gaan) toestemming geven om zijn organen te gebruiken.

10 jaar geleden

Ik snap jullie ik leg het jullie ook graag uit :) heb toen ik serieuse relatie kreeg goed overlegd met mn partner en toen besloten dat ik de keuze aan hem overlaat. Hij weet dat hij de keus heeft en hij weet ook hoe ik er over denk dus de vraag wat zou zij gewild hebben maak ik niet. Wij hebben er goed over gehad en wat er besproken is laat ik tussen ons maar het is geen definitieve nee. en een misschien is altijd nog meer dan een nee :)