Snap
  • Mama
  • Scheiden
  • Uitelkaar
  • scheiding

Divorce

Scheiden.. liever doe je het niet. Niemand trouwt met de intentie weer te moeten gaan scheiden. Toch is het niet onvermijdelijk en zeg nooit nooit. Ook ik had noooooit verwacht dit woord in mijn eigen context te gebruiken, maar it is what it is!

Zó vaak hoor je de meeste ellendige verhalen over scheidingen, waarbij mensen elkaar het leven zuur maken maar daarbij ook dat van hun kindjes. De zogenaamde vechtscheiding dus. Deze taferelen zijn niet alleen slopend, mega duur maar ook funest voor de kids. Hoe klein de kids ook zijn, al kunnen ze je nog niet verstaan, ze voelen wel allerlei spanningen van jullie beide! Dit is dus iets wat wij willen voorkomen.

Mocht je nu toch hebben besloten om te gaan scheiden of mocht het je overkomen, lees dan gerust even verder. Ik zal hier wat tips delen vanuit mijn eigen ervaring. Dit zal écht niet voor iedereen passend zijn want elke situatie is zó anders!

- Áls het kan, neem één gezamenlijke advocaat/mediator. De kosten deel je en zo voorkom je voor beide eigen hoge kosten voor ieder z’n eigen advocaat die met elkaar aan het vechten zijn.

- Probeer in het proces zoveel mogelijk samen al door te spreken, te onderhandelen en voor te bereiden. Zorg ook dat je ALLE, en dan bedoel ik ook echt alle, stukken die je advocaat opvraagt z.s.m. opstuurt. Met een niet-volledig overzicht van de gegevens kan je advocaat net niks en dat zou zonde van de dure tijd zijn.

- Ik vond het zelf fijn om al zo vroeg mogelijk afspraken te maken over wanneer Olivia waar zou zijn. Hoe jonger hoe beter om hier al aan te wennen. Rust, ritme en regelmaat, je kent het wel..

- Hou dus ook met het opstellen van het ouderschapsplan continu de belangen van je kind(jes) als uitgangspunt. Je kunt nogal verwikkeld raken in bepaalde zaken, maar als je in het belang van je kind(jes) denkt dan weet je wat het beste is om af te spreken.

- Om dingen snel te regelen, probeer zelf zoveel mogelijk voorwerk te doen en ga er zelf ook achteraan om een beetje schot in de zaak te houden. Bij mij heeft het uiteindelijk toch veel langer geduurd dan verwacht, wat toch niet helemaal nodig was geweest.

- Mocht je onder een bepaald jaarinkomen en/of eigen vermogen zitten dan kan het zijn dat je in aanmerking komt voor een toevoeging van de Raad van Rechtsbijstand. Dit betekent dat de Raad voor Rechtsbijstand jouw deel van de kosten voor de advocaat betaalt en dat je zelf alleen een eigen bijdrage betaalt. Deze eigen bijdrage is ook afhankelijk van jouw inkomen. Let wel op, er hangt een ‘resultaatsbeoordeling’ aan de toevoeging. Als je meer dan een bepaald bedrag uit de scheiding overhoudt, wordt de toevoeging ingetrokken en moet je jouw deel van de advocaatkosten met terugwerkende kracht alsnog betalen.

4 jaar geleden

Wij liggen hier ook in scheiding en hebben beide een andere advocaat.inmiddels zijn we al een paar maanden verder en nog zijn we geen reet opgeschoten met de zorgregeling voor de kids. Ik heb 3x een voorstel gedaan en het word tot nu toe niet geaccepteerd dus heb ik een 4e en laatste voorstel gedaan en nog niks gehoord.met hem erover praten helpt niet bepaald want dat maakt alles juist erger.hij is hier helaas het huis nog niet uit en slaapt op zolder en werkt overdag komt rond half 6 6 uur thuis.zodra de kids op bed liggen begint hij me soms te irritereren totdat ik me op zit te vreten..K ben deze situatie zo beu!mn vrienden en familie komen hier al byna niet omdat hij hier nog steeds woont en niet zomaar uit huis kan omdat hij daar het geld niet voor heeft,pfff wat een gezeik!effe gal spuwen hoor.we ondernemen nog wel samen dingen met de kids en dat gaat verder meestal wel goed.ik kreeg pas nog een pluim van iemand die hier regelmatig komt dat ik het zo goed vol kan houden ondanks de situatie..Nou ze moesten eens weten!ik kijk hem inmiddels wel weg hier uit huis!

4 jaar geleden

Precies hoe wij het ook gedaan hebben. Wij hadden een pdycholoog/mediator en advocaat die samen werkten, dat is ook echt een aanrader. De een zit erbij voor het gevoel en de emotie die er bij komt kijken en de ander zorgt juist dat alle afspraken juridisch kloppen, vonden wij echt heel fijn. Ongeacht hoe wij over elkaar denken, dit mag en zal geen invloed hebben op de band tussen ons en onze dochter. Ook al valt dat natuurlijk niet altijd mee haha

4 jaar geleden

Ja precies! De kindjes zijn er uiteindelijk altijd de dupe van! Wat er ook is gebeurd, kids voorop!

4 jaar geleden

Ik hoop dat mijn man en ik nooit uit elkaar gaan, maar als ik de tips zo lees, hoop ik dat als het gebeurd we op een goeie manier uit elkaar gaan. Dit lijstje zouden meer ouders mogen lezen. Ik zie zoveel vechtscheidingen om mij heen......Zo jammer voor de ouders en kinderen.