{{ message.message }}
{{ button.text }}

Dit lieve kleine pilletje

Je oogt zo onschuldig, een klein pilletje dat gemiddeld gezien door iedere vrouw in haar vruchtbare periode geslikt wordt.

Afbeelding blog 'Dit lieve kleine pilletje'

Of er een anticonceptiepil bestaat met zo weinig mogelijk hormonen (lees: geen bijwerkingen) en die toch sterk genoeg is om niet continu tussentijds ongesteld te zijn. Ow ja, ook nog graag rekening houdend met mijn PCOS (of zou dat er helemaal los van staan?).

Ik krijg gewoon de standaardpil voorgeschreven, even kijken hoe het gaat, anders kunnen we het daarna altijd nog aanpassen.

Mijn ogen screenen de bijsluiter en ik lees dat de werkzame middelen ethinylestradiol en levonorgestrel zijn. Het zal wel(?). De werking en de toepassing lees ik uitgebreid, want ik heb al jaren geen pil meer gebruikt, dus ik heb geen idee wanneer hij gaat werken.

Totdat ik uitkom bij “belangrijke informatie vooraf”, niet te gebruiken bij:

 • stolsels in de bloedvaten ivm verhoogde kans op trombose,
 • een beroerte,
 • aandoening van het hart,
 • sommige vormen van kanker.

Let op bij: migraine (aanvallen kunnen erger worden). Vervolgens lees ik een hele ruitemetuit wat te doen als je in welke week een pil vergeten bent. Goed, ik twijfelde al of ik weer wou beginnen met de pil…

Tot slot lees ik welke bijwerkingen kunnen optreden bij gebruik van dit lieve kleine pilletje. Vooral tijdens de eerste maanden kunnen voorkomen;

 • misselijk zijn, hoofdpijn, gevoelige of pijnlijke borsten,
 • vasthouden van vocht en daardoor iets zwaarder worden,
 • oogirritatie of droge ogen,
 • tussentijds bloedverlies,
 • menstruatie kan wegblijven,
 • somber voelen of emotioneel zijn,
 • meer zin in eten,
 • minder of meer zin in vrijen,
 • hoofdpijn of migraine,
 • huiduitslag, puistjes, vette huid en vet haar,
 • donkere vlekken in het gezicht. Dit kan blijvend zijn.

Je oogt zo onschuldig, een klein pilletje dat gemiddeld gezien door iedere vrouw in haar vruchtbare periode geslikt wordt. En toch stop ik je nog even in het keukenlaad. Misschien ben ik er later wel aan toe, nu nog niet.

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Gezond

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je