{{ message.message }}
{{ button.text }}

Dit jaar geen stressvol kerstfeest met familie en ik ben er blij mee!

Afbeelding blog 'Dit jaar geen stressvol kerstfeest met familie en ik ben er blij mee!
' Achtergrond blur afbeelding

Ben ik heel erg als ik toegeef dat ik uitkijk naar deze kerstdagen tijdens de lockdown? Begrijp me niet verkeerd. Natuurlijk zit ik niet op een lockdown te wachten. Ik kan alleen al een blog van achttien kantjes schrijven over wat ik überhaupt van deze lockdown vind. Maar laten we het gezellig houden. Het is tenslotte bijna kerst, de leukste tijd van het jaar…

Iedereen heeft zijn eigen rol

In een familie heeft iedereen zijn rol. Je zwager die altijd te laat is... De vrijgezelle schoonzus die de oren van je hoofd praat over haar kat… Het nichtje dat voor honderd dingen allergisch is… En je tante die een paar steken onder water geeft... Wat mijn rol is zou je aan mijn familie moeten vragen. Ik zal vast ook zo’n leuke rol hebben in de familie.

Gemopper

Je neemt je familie voor lief, je lacht met en om elkaar. Maar net als elke familie heeft je eigen familie ook bepaalde kenmerkende irritante trekjes. Waarschijnlijk ben je daar zelf ook mee besmet. Je ziet het alleen niet. Elke feestdag heb je er aan de ene kant zin in en aan de andere kant ook weer niet. Vooraf wat gemopper en als je er uiteindelijk ben, valt het allemaal best mee. Het is zelfs gezellig! Ik ben zelf zo’n mopperkont. Ondanks dat ik een groot gezin heb met vijf kinderen en dat niet als druk ervaar, vind ik veel mensen naast mijn gezin wel druk. Na de feestdagen ben ik dan altijd blij dat het er weer op zit. Klinkt lekker negatief. Dol om mijn familie te zien hoor. Maar ook dol om weer alleen met mijn gezin te zijn. Het kost me gewoon een hoop energie.

Ik regel het wel even

Niet alleen de familie kost me een hoop energie. Dat andere stuk is geheel aan mezelf te danken. Ik ben dol op koken en nogal kritisch op iemand anders zijn kookkunsten. Ook vind ik het leuk om plannen te bedenken en uit te voeren. Laat het kerstfeest regelen met alles erop en eraan nu helemaal aan mij besteed zijn. Vol enthousiasme bedenk ik alle gerechten, verdeel ik de taken met wie er de wijn meeneemt en verzin nog wat spelletjes om te doen. Een soort noodplan om niet met je schoonzus over haar kat te hoeven praten…

Heel mijn idee naar de knoppen

Alles tot in de puntjes bedacht en geregeld. Een hele planning erbij met wanneer je wat alvast kookt en wanneer je de boodschappen doet. Je denkt het helemaal top geregeld te hebben. Vervolgens ga je met je boodschappenlijstje naar de supermarkt net als iedereen… En komt in een overvolle supermarkt terecht waar iedereen dat laatste bakje garnalen wilt, wat jij net nodig had voor je voorgerecht. Je grijpt mis… Vervolgens ga je naar de volgende supermarkt en komt opnieuw dezelfde mensen tegen, die net als jij ook dat laatste bakje garnalen willen hebben, net als in de vorige supermarkt. Heel je idee naar de knoppen en moet je hierdoor over op plan b.

Uiteindelijk veel later dan gepland met aangepaste gerechten wil je de keuken induiken om alles voor te bereiden. Je kinderen denken daar alleen anders over. Je baby wilt niet slapen, je peuter kan zichzelf niet vermaken en je man heeft onverwachts een kerstborrel. Kak! Heel die planning naar de knoppen.

Nogmaals een kak momentje

Ondertussen is het eerste kerstdag en heb je amper wat van je to-dolijstje kunnen afstrepen en komt alles aan op vandaag. Een driegangenmenu koken voor 25 man, je huis aankant maken want dat is ondertussen ontploft plus je gezin een beetje gezellig aankleden, want het is tenslotte kerst. Uiteindelijk na een lange dag ploeteren in de keuken, afgewisseld met de haren doen van je kinderen als er net wat in de oven staat. Kan je om half 4 net op tijd onder de douche springen voordat ze om 4 uur voor de deur staan. Voorzichtig doe je je voet onder de warme straal om te voelen of de temperatuur goed is en daar gaat de bel… Je andere tante die standaard altijd een half uur te vroeg is staat voor de deur… Nogmaals zo’n kak momentje.

Geen tijd voor jezelf

Uiteindelijk dan maar wat droogshampoo in je haar omdat je geen tijd had om je haar te wassen. De leuke kerstjurk die je gelukkig wel alvast had gekocht trek je aan en haastig wat lippenstift om het feestelijk te maken. Je had graag wat meer tijd voor jezelf willen hebben, maar bent tevreden dat je dit er nog van kon maken. Je gezin, je huis en het eten ziet er in ieder geval perfect uit.

Een grote grijns op je gezicht

Tevreden en kapot loop je naar beneden waar ondertussen heel de familie al zit. Vol verwondering kijken ze je aan, omdat je het toch weer geflikt hebt. Je voelt een grijns op je gezicht komen omdat je het besef krijgt dat ze wel eens gelijk hebben. Maar toch geef je nuchter het antwoord dat het prima te doen was om een heel kerstfeest te organiseren naast een druk gezin. Ze moesten eens weten…

Kant en klare maaltijd

Dit jaar wordt het zo’n kant en klare bak vlees met salades en stokbrood. Gewoon lekker gourmetten met het gezin. Veel makkelijker en eigenlijk net zo lekker. Herinner me er volgend jaar aan om deze blog te lezen als ik weer lijd aan grootheidswaanzin. Wat maak ik het mezelf toch moeilijk elk jaar…

Hoe vier jij de kerstdagen?

Liefs,

Ashley 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je