{{ message.message }}
{{ button.text }}

Dingen die je als moeder best niet doet, of net wel

Tips van moeders, voor moeders.

Afbeelding blog 'Dingen die je als moeder best niet doet, of net wel'

Het moederschap is prachtig! Maar toch verandert je leven in een positieve zin erg drastisch. Bepaalde dingen die vroeger erg vanzelfsprekend waren, blijken nu plots een uitdaging. Hieronder enkele tips waar ik vrede mee heb moeten nemen afgelopen maanden. 

Tip 1: Probeer geen lijstjes te maken met wat je die dag reeds gedaan hebt. Of niet gedaan. Dat kan namelijk maar 2 kanten op gaan. Oftewel val je achterover van de hoeveelheid dat je op 1 dag hebt gedaan (letterlijk, het is soms duizelingwekkend. Heb ik superkrachten gekregen? Hoe combineer ik dit allemaal? En wat deed ik in godsnaam met mijn tijd voor ik kinderen had??? Ik kan het me bijna niet meer voorstellen!) Oftewel wil je een potje janken, omdat er een hele - wat leek - bezige dag voorbij is maar je feitelijk toch niets gedaan hebt (serieus, waar is die dag naartoe?). Buiten je kindje verzorgen, dan. 

Tip 2:  Leg je erbij neer. Jij bent de belangrijkste persoon in huis. Wees er dan ook zeker van dat de wereld zal vergaan wanneer je je wil wassen en even naar toilet moet. Is het niet je kind dat je nodig heeft, wees er dan zeker van dat je partner een brandende vraag zal hebben in de stijl van "schaat, waar liggen de propere rompers" of "schaat, de baby huilt" of iets in die stijl.. Je bent onmisbaar! Vervelend, maar geef toe... stiekem ook wel een ego-boost.

Tip 3: De microgolf is je beste vriend. Je eten opeten als het nog warm is, is best een opgave. Of althans met een jonge baby in huis. Misschien heb jij wel meer geluk dan ik, maar mijn baby weet het perfect te timen. Het maakt niet uit op welk moment van de dag ik eet: zodra mijn bord op tafel staat, of ze nu boven slaapt of beneden. Haar biologische wekker gaat af. Mama, mama, mama! Kleine porties eten en microgolf inzetten. Beste uitvinding ooit! 

Tip 4: Je geheugen zal nooit meer dezelfde worden eens je moeder bent. Dit zei elke moeder tegen mij en ik moet het beamen. Geheugen is over-rated. Je hebt zoveel aan je hoofd dat volgens mij je hersenen dingen beginnen te filteren. Belangrijke dingen schrijf je dus best op. Op een plaats waar je het makkelijk ziet. Een pakketje post-its kunnen je nieuwe redding worden. 

Tip 5: Je lichaam in zijn voor-zwangerschap staat krijgen is bijna onbegonnen werk. Natuurlijk krijg je die kilo's er terug af.. maar je zal altijd wel ergens een litteken blijven zien. Je doet er jezelf alle eer aan om te beseffen dat dit de realiteit is. Niet de harde realiteit a - la "zo kwam je nu eenmaal uit de zwangerschap" maar de realiteit in deze wereld. Kijk rondom je. Zeer veel vrouwen worden mama op een bepaald punt. Iedereen draagt zijn eigen littekens. Niemand ziet dit, maar ze zijn er wel. En de dag dat je dit beseft, zal je meer vrede hebben met je nieuwe lichaam. En misschien zelfs - zoals ik - trots zijn op je littekens en strepen her en der. Je bent namelijk echt. Maar het is wel een dingetje om te beseffen dat jij nu bij die helft van de bevolking hoort. 

Tip 6: Het is geen schande om de middagdutjes van je kindje te benutten om.... zelf ook een dutje te doen. Helemaal prima mama! 

Tip 7: Je huishouden loopt soms eens achter. Dit is ok. Maar loop niet in de valkuil om alles te willen doen uit frustratie of koppigheid of omdat een ander het niet doet. Zet je man ook maar aan het werk. Als mama durven we veel hooi op onze vork nemen, maar als het goed is, heb je een partner in je huis. Ze voelen zich soms het vijfde wiel (zeker bij borstvoeding-baby's) en vinden zichzelf soms heel wat omdat ze misschien meer werken dan jij, maar dit is geen excuus om niet het huishouden op te nemen waar jij (voorlopig) niet (meer) kan. Vergeet niet: mama zijn is een 24/7 job. Er zijn geen dagen vrijaf en er zal altijd meer op je schouders vallen dan bij papa's. Een beetje hulp van het mannelijk front is dus zeker op zijn plaats. Ook al moet je het een aantal keer geduldig herhalen. 

Succes mama's! 

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je