{{ message.message }}
{{ button.text }}

Denk jij dat je jouw kind veilig vervoert?

8 op de 10 kinderen zitten onveilig in de auto

Afbeelding blog 'Denk jij dat je jouw kind veilig vervoert? '

8 op de 10 kinderen zitten niet veilig in de auto, dat is gebleken uit onderzoek.  Het niet goed vastzetten van je kind kan leiden tot levensgevaarlijke situaties.

Afgelopen juli werden 470 kinderen tussen de 0 en 8 jaar oud geobserveerd voor onderzoek van Veiligheid NL, in opdracht van de Taskforce Kinderveiligheid, een samenwerkingsverband van o.a. VeiligheidNL, Maxi-Cosi, ErasmusMC en kindertraumachirurg dr. William Kramer (verbonden aan het ErasmusMC- Sophia Kinderziekenhuis)

Schokkende resultaten

Het kiezen van de juiste autostoel voor je kindje gaat meestal goed. Maar liefst 93% van de ouders koopt een geschikte autostoel voor hun kind. "Een schokkend resultaat is dat 9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren" - Saskia Kloet, Programmamanager Oproeien bij VeiligheidNL. "Met het kopen van de juiste autostoel ben je er echter nog niet. De volgende stappen zijn de correcte installatie van de autostoel in de auto én het goed vastzetten van je kind in de autostoel. Daarbij gaat nog veel mis. De gordel zit vaak gedraaid, volgt niet de juiste route, de gordel is niet goed vastgeklikt of de riempjes zitten veel te los." 

Weet je niet zeker welk autostoeltje jij nodig hebt? Of weet je niet zeker of het autostoeltje geschikt is voor jouw kind? Check het hier! 

9 op de 10 ouders denken dat ze hun kind veilig vervoeren

Saskia Kloet

Niet alleen ouders maken fouten bij het vastzetten van kinderen in de autostoel. Het onderzoek laat zien dat bijvoorbeeld opa's en oma's er nog meer moeite mee hebben. Kinderen worden onveiliger vervoerd bij anderen in de auto dan de eigen ouders. Dus, gaat je kind met iemand anders mee in de auto? Leg dan goed uit hoe het kind vastgezet moet worden en zorg ervoor dat er een autostoel aanwezig is! 

Hoe moet je het autostoeltje goed bevestigen? Dat lees je hier! 

Afbeelding blog 'Denk jij dat je jouw kind veilig vervoert? '

Hoe deze peuter in het stoeltje zit is NIET veilig. Kun jij vertellen waarom?

Levensgevaarlijk

Kinderchirurg-traumachirurg dr. William Kramer ziet helaas dagelijks de gevolgen van de onjuiste installatie van de autostoel. "Kinderveiligheid is een must. Een ongeluk gebeurt in een flits. Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen. Bij een niet goed sluitende gordel of bij een dikke winterjas slaat het hoofdje en de armen met grote kracht tegen de voorstoel en kan de gordel diep insnoeren, leidend tot ernstige inwendige verwondingen. Zorg dus ondanks de drukte in het gezin dat veiligheid voor uw kind nummer één is. In een goed autostoeltje, goed in de gordeltjes en bij baby’s en peuters in een stoeltje geplaatst tegen de rijrichting in." 

In de winter komt het vaker voor dat kinderen te los in het autostoeltje zitten. "Dit komt veelal door de winterjassen van de kinderen. Mijn dringende advies is om de winterjas uit te doen in de auto," -zegt dr.  William Kramer. 

Bij een frontale botsing en een loszittend autogordeltje schiet het kind als een raket naar voren tegen de voorstoelen of door de voorruit. Dit kan leiden tot levensgevaarlijke verwondingen.

Kinderchirurg - traumachirurg dr. William Kramer

Veilig onderweg

Je kunt al met een paar tips de veiligheid van je kind in de auto heel wat verbeteren:

  1. Installeer de kinderstoel altijd conform de handleiding. Neem de tijd om je goed te laten voorlichten. Het is belangrijk dat de autogordel niet gedraaid is, de juiste route volgt en goed vastgeklikt is. 
  2. Gebruik je ISOFIX? Check of alle bevestigingshaken goed vastzitten. In het geval van de baby- en peuterautostoel moet ook het derde bevestigingspunt gebruikt worden. 
  3. Trek de gordels van de autostoel goed aan. Er mag maximaal één centimeter ruimte tussen de gordel en het lichaam zitten. 
  4. Let bij een peuterautostoel op de hoogte van de harnas. Er mogen maximaal twee vingers ruimte tussen het harnasje en de schouders zitten. 
  5. Is jouw kind toe aan een kinderautostoel? Gebruik dan een autostoel mét rugleuning. 

Meer tips? Die lees je hier!

Controleer met aandacht

Het is van levensbelang dat ouders zich goed verdiepen in de juiste installatie van de autostoel. "Het installeren van een autostoel is lastig. We adviseren ouders altijd goed de handleiding te lezen en eventueel instructiefilmpjes te bekijken voor de juiste installatie. Laat het bij twijfel checken door een expert, bijvoorbeeld bij een erkend verkooppunt of de autostoelenfabrikant," zegt Judith van Sambeek, Marketingmanager bij Maxi-Cosi. 

Wil jij zeker weten dat je het stoeltje van je kind goed installeert én dat je kind veilig in het stoeltje zit? Kijk via deze link instructiefilmpjes van Veiligheid NL

Afbeelding blog 'Denk jij dat je jouw kind veilig vervoert? '

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Veiligheid NL. De inhoud ervan is van onszelf. 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je