{{ message.message }}
{{ button.text }}

De slimste, beste en handigste tips & trucs voor mama

Waarom moet elke mama het wiel opnieuw uitvinden? Ik heb de slimste, beste en handigste tips, trucs en producten verzameld.

Afbeelding blog 'De slimste, beste en handigste tips & trucs voor mama' Achtergrond blur afbeelding

Handen vrij met een draagdoek

Een baby heeft heel veel behoefte aan mama en het liefst is hij/zij de hele dag bij je. Zeker vlak na de geboorte, maar vaak ook weer tijdens een sprongetje. En hoewel je natuurlijk stapelgek bent op je kleintje, wil je ook wel eens je handen vrij hebben. Die was wordt namelijk niet vanzelf schoon en rond de lunch je eigen boterham kunnen smeren is ook wel zo handig. Met een draagdoek sla je twee vliegen in 1 klap: je baby'tje kan zich heerlijk tegen je aan nestelen en jij hebt je handen vrij. Het is natuurlijk ook heerlijk wandelen met je kleintje zo tegen je aan. Ik heb diverse draagzakken en -doeken geleend en geprobeerd en mijn voorkeur gaat uit naar een draagdoek. Dat is uiteraard per persoon verschillend, dus gewoon even proberen. Mijn zoontje weeg inmiddels 7,5kg maar ik draag hem nog steeds graag. 

 

Maak gebruik van die vitamine D druppels!

Elke mama weet dat baby's en peuters extra vitamine D nodig hebben. Nu kun je de dagelijkse dosis door de voeding roeren, maar je kunt het ook gedurende de dag af en toe op een fopspeentje of op je pink druppelen. Zeker als je baby'tje erg aan het huilen is, kan dat extra smaakje net even lekker genoeg zijn om te stoppen met huilen. Ze moeten die druppeltjes toch hebben, dus doe er je voordeel mee. Als deze tip voor jouw kleine werkt, let dan goed op welk merk vitamine D je koopt. Het ene merk is geconcentreerder dan het andere: van het ene merk heb je maar 3 druppels per dag nodig, van het ander 10. Even de verpakking checken dus voor het maximale effect.

 

Natte kinderwagen versus een schone vloer

In ons kikkerlandje worden we regelmatig getrakteerd op een frisse regenbui en alhoewel je die natuurlijk probeert te vermijden tijdens een wandeling, kun je lopen over natte straten onmogelijk voorkomen. Het grote nadeel is dat je met die natte wielen flinke vlekken kunt maken op je vloer als je weer binnen bent. Wanneer er zout gestrooid is in de winter, is het zelfs nog erger. Zeker op een natuurstenen of houten vloer geeft al dat zout en water lelijke plekken. De wielen afdrogen vind ik zo'n gedoe en dus hebben wij in de hal een wasbare deurmat gelegd waar wij onze kinderwagen op parkeren. Kan de wagen lekker uitdruipen en blijft de vloer gewoon droog en schoon.

FullSizeRender-2.jpg

 Zie hier onze kinderwagen-parkeerplaats!

 

Een stomer/blender voor babyvoeding

Vanaf ongeveer 4 maanden mag je meestal gaan beginnen met het geven van oefenhapjes. Vaak maar enkele lepeltjes per dag. Ontzettend zonde van het geld om daar potjes kant-en-klare babyvoeding voor te kopen, want je moet bijna het hele potje weggooien. Ik heb de stomer/blender van Philips Avent cadeau gekregen (maar ze zijn er ook van andere merken) en ik vind het een geweldige oplossing. Groente of fruit in blokjes snijden, water toevoegen, 10-20 minuten stomen, pureren en klaar! Je kunt de hapjes per miniportie invriezen en dus heb je zo min mogelijk verspilling. Als je tijdens het koken gelijk een paar porties stoomt kun je weken vooruit. Het is wel even een bedrag dat je moet neertellen om een stomer/blender te kopen (ongeveer 100 euro), maar als je daar potjes a 80 cent per stuk tegen over zet, heb je het er binnen een paar maanden uit.

 

Toe aan de eerste hapjes? Ga langs Ikea!

Tijdens je kraamtijd heb je waarschijnlijk eindeloos veel schattige slabbertjes gehad. En die heb je gebruikt tijdens het geven van de melkvoedingen. Maar als je eenmaal toe bent aan hapjes, zijn al die leuke katoenen slabbertjes niet meer zo handig. Wortelvlekken krijg je er namelijk met geen mogelijkheid uit. Althans ik niet ;-) Bij Ikea hebben ze diverse plastic slabbetjes en die veeg je met een stukje keukenpapier zo schoon. En als je dan toch bij Ikea bent, haal dan gelijk  een voorraadje ijsblokvormpjes. Die zijn perfect voor het invriezen van je vers gestoomde hapjes. In het begin is 1 blokje genoeg per keer en naarmate je kleine groter wordt, gebruik je meer blokjes. Deze spulletjes zijn vast ook bij andere winkels te krijgen, maar bij Ikea zijn ze erg voordelig geprijsd. En ik woon nu eenmaal bijna naast Ikea dus vandaar :-)foto.jpg

Voor een appel en een ei: super handige afneembare slabbertjes. Worteltjesproof! En ijsblokvormpjes voor een voorraadje babyvoeding in de vriezer.

 

Onmisbaar: een magnetronsterilisator

Flesjes, dopjes, speentjes, onderdelen van je kolfapparaat... Het hoeft tegenwoordig niet meer elke dag te worden uitgekookt, maar eens in de week wordt vaak aangeraden. En mocht jouw kleine uk spruw hebben, dan krijg je meestal het advies om dagelijks flesjes et cetera te steriliseren. Bespaar jezelf een hoop ellende met overkokende pannen en koop een magnetronsterilisator. Na de afwas gooi je alles erin, paar minuten in de magnetron en klaar! Ze zijn ook 2e hands veel te krijgen dus als je wilt, ben je voor een tientje klaar. Het enige dat je er overigens niet in moet doen, is de poedertoren. Die smelt. Weet ik inmiddels uit ervaring...

 

Weet waar je terecht kunt om je kleine te verzorgen

Na je bevalling ben je waarschijnlijk helemaal klaar met die comfortabele zwangerschapskleding of je kunt het maar niet laten om leuke spulletjes voor je kleine te kopen. Kortom: je hebt weer zin om lekker de stad in te gaan. Heerlijk, maar wel net even anders met een babytje erbij. Check bij andere mama's waar je goed kunt verschonen en waar je rustig kunt voeden. Vaak weten de ervaren moeders uit jouw omgeving precies waar je wel en niet moet zijn om een luier te verschonen et cetera, dus doe daar je voordeel mee. 

 

Hoe je dat laatste beetje poeder uit een pak Nutrilon krijgt

Alle mama's die (gedeeltelijk) flesvoeding geven, kennen waarschijnlijk de strijd om dat laatste beetje poeder uit het pak te krijgen. Het spul is duur genoeg dus om het weg te gooien is zonde, maar door het randje aan de binnenzijde, is het een lastig kwarweitje. De oplossing is simpel: knip onder dat randje het pak een stukje in, vouw er een tuutje van en je schuift de laatste schepjes poeder zo over in het nieuwe pak.

FullSizeRender-4.jpg

Openknippen, beetje omvouwen en je haalt de poederrestjes er zo uit.

 

Neem altijd schone kleding mee

En dan bedoel ik niet alleen voor je baby, maar ook voor jezelf! Want als je kleine alles onder spuugt (en dat doen ze nu eenmaal op de meest onmogelijke momenten) is het toch wel fijn om na een verkleedbeurt van je babytje, zelf ook wat schoons aan te kunnen trekken. Ik heb eens een heel kerstdiner naar zure melk geroken en dat was echt niet fijn ;-)

Last but not least...

Heb jij je kraampakket niet (helemaal) gebruikt, liggen er kleertjes in de kast die je niet zo leuk vindt of die inmiddels te klein zijn, heb je meer speelgoed gekregen dan jouw kleine ooit zal gebruiken, is jullie gezin compleet maar heb je nog een stapel positiekleding? Kortom: heb je bruikbare spulletjes over? Je kunt het natuurlijk bewaren, verkopen of  gewoon weggooien, maar vaak kun je er andere mama's heel blij mee maken. Je kraampakket kun je inleveren zodat het kan worden gebruikt voor bevallingen in ontwikkelingslanden, maar ook in Nederland wonen (aanstaande) moeders die best iets extra's kunnen gebruiken. Denk aan zwangere vluchtelingen die alles hebben moeten achterlaten. Vraag het eens aan je verloskundige, misschien begeleidt zij iemand in haar praktijk die wat spulletjes nodig heeft. 

bijzonder

banner2

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Nieuws

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je