{{ message.message }}
{{ button.text }}

De Sauna: een nodig momentje helemaal voor mij alleen

Het werd me allemaal even teveel en ik moest even de rust op zoeken

Afbeelding blog 'De Sauna: een nodig momentje helemaal voor mij alleen' Achtergrond blur afbeelding

Het is vrijdag 23 oktober en mijn emmer is vol je kan wel zeggen over vol. Dit is duidelijk te zien aan mij de laatste dagen. Een masker opzetten lukt zelfs niet meer. 

Na de Tia in 2017 en de burn-out in mei 2019 heb ik moeite met grote hoeveelheden prikkels in mijn blog's heb ik hier wel eens over geschreven. Soms word de drukte die me vroeger niet gek genoeg kon wel eens teveel. Druk en stress zijn niet altijd meer mijn vrienden terwijl vroeger handelen in onvoorziene situaties een van mijn krachten was. Dat moest ook wel in het vakgebied waar ik in werkte. 

Maar helaas zo werkt het helaas niet meer. Ik deel mijn dagen dan ook met zorg in en heb thuisbegeleiding die mij ondersteund in het verdelen van mijn belastbaarheid en inzichtelijk krijgen van een ontspannen structuur in mijn gezin. Ik ben er zo eentje van het kaliber het kan niet gek genoeg kom maar op en pak maar aan. En ren mijzelf daarin vaak voorbij. Voor de buitenwereld lijkt het dan vaak nog dat het allemaal goed gaat en ik wel door ga maar voor mijzelf voelt het als of ik een soort paardenbloem ben die in zijn pluis staat. Helemaal statisch en bij een klein zuchtje vliegt het uit elkaar. 

Ik voelde al een aantal weken dat mijn pluisjes alle kanten op begonnen te staan dat ze bij bepaalde geluiden flink begonnen te trillen. Maar ik gaf mezelf op mijn kop opgeven is geen optie kop op je bent geen mietje. Schop onder je kont en door gaan. 

Tot het vakantie werd herfstvakantie met de kids ik keek er zo naar uit boswandelingen maken leuke dingen doen ik had het al helemaal uitgestippeld een dagje naar Monkey Town een dagje naar het Zuiderzeemuseum een dagje naar het bos en een dagje naar Oma en op bezoek bij mijn familie. 

Pieter-Jan mijn man ging 4 dagen weg voor examen training van een brandweer collega. Dus ik stond er alleen voor een groot deel van de vakantie. Daarom had ik ook zo'n mooie planning gemaakt. 

Maar toen kwam de persconferentie nog maar 3 volwassen bezoekers per dag, Geen horeca meer open en dus ook bij de meeste locaties voor een uitje met de kids aangescherpte regels. 

Eerlijk ik zag het niet zitten om 20 euro a 30 euro entree te betalen voor een tijdsblok van 2 uur en dan ook nog geen mogelijkheid om rustig een kopje koffie te kunnen drinken.  En daarbij voor een gezin met een klein budget is een uitje een grote uitgave en dan zit je niet te wachten dat als je dan een keer wat doet je dan maar 2 uur mag blijven. Ik stel het dan liever uit.

Helaas betekende dit dat mijn planning in de soep liep. Ik was evengoed nog optimistisch ik bedacht een plan om de kinderen toch nog uit te dagen binnen met allerlei activiteiten zoals een parcours in huis maken waar ze over heen moesten klimmen en klauteren onderdoor kruipen en allerlei opdrachtjes konden uitvoeren. Een film avond met popcorn vanuit een zelfgebouwde tent etc etc . Maar ik heb nu eenmaal kinderen met een goede energie voorraad en ze hebben het nodig om iedere dag even een tijdje buiten te kunnen razen en uitgedaagd te worden. Helaas zat het weer niet mee, Jayson en Lieke vinden dat niet zo'n probleem ik persoonlijk ook niet ik ga gerust in de stromende regen met ze plassen stampen maar met een baby van 3 maanden die het snel koud heeft ga ik liever niet in de stromende regen lopen. Mijn planning liep volledig in de soep en op dag 3 alleen (lees de 7de dag van de vakantie ) was ik gesloopt. Mn ogen hingen op mijn kin. Maar het feest was nog niet voorbij ik had nog 2 dagen te gaan. Toen Pieter-Jan eenmaal zaterdag avond thuis kwam was ik dood moe uitgeput viel ik huilend in slaap omdat het me echt teveel werd. Dikke vette pech er achteraan want ik werd vervolgens ook nog eens ziek verkouden koorts en keelpijn ik begon me toch stilletjes aan zorgen te maken of ik al zou ik niet weten hoe ik dat voor elkaar had gekregen geen Corona virus kon hebben. Ik overlegde met PJ en besloot toch een test aan te vragen ik kon donderdag terecht maar dit betekende wel dat ik met de kinderen in quarantaine moest. Dat betekende een verlening van een week want ik zou dan pas op zijn vroegst vrijdag of zaterdag de uitslag hebben. 

De corona test was een hele ervaring prettig is het niet maar ik vond het wel verstandig om de test uit te laten voeren. Dus toen ik vrijdag avond laat te horen kreeg dat ik geen corona had was ik opgelucht ik had ook niet anders verwacht want inmiddels namen de klachten ook al af en was ik alleen nog maar een klein beetje neus verkouden. 

Maar ik zelf was daar in tegen totaal overprikkeld ik had in 2 weken nog helemaal niks voor mijzelf gedaan en echt 0,0 tijd gehad voor meditatie, ontspanning, huishouden. Mijn paardenbloempje was zeg maar al uit elkaar aan het spatten van de orkaan die iedere dag door mijn huis raast in positieve zin hoor want de kids waren super vrolijk maar ik kon echt geen geluiden of dingen meer zien en horen. 

Ik belde mijn man en vertelde hem duidelijk hoe ik er in zat dat ik nog maar een zuchtje  bij overbelasting vandaan was en dat ik echt even ME time nodig had. Even helemaal niks geen kinderen geen geluiden gewoon rust rust rust. Hij wist genoeg en zij.

Ghislain kijk even of je de Sauna kan boeken voor zondag dat helpt jou altijd heel erg. Mijn reactie ja maarr de horeca daar is dicht en hoe doe ik dat dan met eten en drinken en bla bla bla . Dan neem je eten en drinken mee .... !  Je gaat gewoon zondag naar de Sauna klaar.

Ik ben blij dat hij dit heeft gezegd. Inmiddels zaterdag avond was ik klachten vrij en pakte ik mijn tas in voor de Sauna. De laatste keer was voor de Corona uitbraak in Nederland en was ik pril zwanger van Max. 

De Sauna is voor mij de enige plek waar ik echt even tot mijzelf kan komen even helemaal niks en voor iemand die normaal alle prikkels opzuigt is de stilte daar echt een verademing. 

Zondag ochtend stap ik met mijn tas en overlevingsvoedingspakket met allemaal gezonde dingen in de auto. Op weg naar Therme Soesterberg voor de eerste keer normaal ga ik naar Bussloo dus iet wat onzeker over wat ik kan verwachten was ik wel. 

Eenmaal aangekomen was het meteen prima ik merkte al gouw dat het ongeveer gelijk was aan Bussloo alleen een stukje knusser. Maar knusser was juist fijn zeker nu in de Corona tijd het was super rustig en doordat het zo rustig was kon ik optimaal genieten. 

Ik heb een aantal meditaties mee gedaan. En heb langer in de Sauna's vertoeft dan ik normaal gesproken doe. Ook bedacht ik voor mijzelf welke kant wil ik op met mijn toekomst zoals het nu gaat zo kan het niet blijven. Mijzelf zo uitputten dat ik deze dagen nodig heb om te kunnen overleven is niet gezond. 

Maar hoe ga ik hierin een omslag maken. Liggend op een heerlijk warm water bed in de rust ruimte biggelen de tranen over mijn wangen ik was maar een kleine stap verwijderd van hoe ik me voelde tijdens de burn-out en hoe het toen met me ging. Ik ben te ver over mijn grenzen gerend. Ik kan en mag mezelf meer gunnen dan dat ! Ik kan en mag voor mijzelf tijd vrijmaken. En af en toe niet bezig zijn met mama zijn is gezond. 

Maar wat ga ik praktisch doen om dit te veranderen ? Ik heb besloten om dit als volgt te gaan doen .

-Kijken naar mogelijkheden in huis om een eigen meditatie/ Prikkel arme ruimte te creëren. En dit uiteraard ook met mijn man bespreken

-1 avond per week voor mijzelf ik draag de zorg over aan PJ als hij nachtdienst heeft wil ik overdag een aantal uren voor mijzelf. Om bijvoorbeeld een rondje te gaan wandelen of te kunnen bloggen. Of even naar een vriendin te kunnen zonder kinderen. 

-Ik ga nadenken en actief zoeken naar wat ik voor werk wil gaan doen ik ga namelijk binnenkort starten met een re-integratie traject maar ik stel voor mijzelf het doel te zoeken naar werk dat mij meer energie oplevert  dan dat het mij kost. 

-Ik wil mijzelf gaan scholen en verder ontwikkelen op meerdere gebieden 

-En er gaat vanaf maandag structuur komen in ons dagelijks leven 

-Het huishouden gaat op zijn kop het is wel netjes in huis maar het kan gestructureerd en dat ga ik met de thuisbegeleiding bespreken 


Natuurlijk heb ik me in die sauna niet alleen maar bezig gehouden met nadenken over hoe mijn leven anders moet. Want ondanks dat het me soms echt teveel is thuis met alle drukte besef ik me ook wat een rijkdom ik heb. 

En het feit dat ik een partner heb die mij zondag een dag Sauna gaf om op te laden, want veel mensen moeten het helemaal alleen doen. Ik zal mijn respect voor ouders die opvoeding en een gezinsleven alleen doen dan ook niet onder stoelen of banken schuiven . Maar ik vraag me wel af hoe doen jullie het allemaal ? Hoe houden jullie dat vol ? 

Ben ik nou zo gek dat ik na 4 dagen al in elkaar stort ? Of doe ik het nou zo ontzettend anders.


Het heeft me veel gebracht inzichten en rust deze dagen en ik raad jullie dan ook allemaal aan als je de mogelijkheid hebt financieel want een dagje Sauna te gaan dat eens gewoon te gaan proberen . Het is niet goedkoop een dag naar de Sauna dus ik weet ook dat dit helaas voor sommige mensen geen optie is. Investeer in jezelf en je eigen gemoedstoestand want je merkt dit ook terug in je gezinsleven. Dit kan al bijvoorbeeld een boswandeling zijn of het luisteren naar een meditatie op je telefoon. 

Sinds zondag zijn de kinderen ook een zonnetje in huis en merk ik dat ze wat beter naar me luisteren ik denk dat het ook te maken heeft met dat ik wat meer energie heb en daardoor ook weer wat dichter bij mezelf sta. Een vermoeide geïrriteerde moeder daar word natuurlijk niemand blij van. 

En ik denk dat ik niet de enige ben die soms zo vermoeid is dat je gewoon niet meer een leuke moeder bent. Maar dat is niet de schuld van de kinderen of mijn omgeving dat is mijn eigen schuld ik moet mijn grenzen bewaken en het is mijn taak om er voor te zorgen dat ik goed voor mijzelf en mijn omgeving zorg. 

Maar op de rem trappen is gewoon onwijs moeilijk. Ik vraag mij af hoe doen jullie dat ? Hoe werken jullie aan jezelf. In welke vorm nemen jullie tijd voor jezelf en rust?  Hoe delen jullie de dag in om het haalbaar te houden ?

Ik zou het graag in de reacties lezen maar je mag me ook altijd een DM sturen via instagram 

 Je kunt me vinden onder de naam 3lovealittlemore 

Bedankt weer voor het lezen :) *Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je