{{ message.message }}
{{ button.text }}

De relatie met... je vriendinnen

Fragment uit 'Supermama's, the true story' (nieuwe uitgave coming soon!)

Afbeelding blog 'De relatie met... je vriendinnen'

(...)

Je leefwereld verandert. Je interesses veranderen, evenals je behoeften. Dus is het helemaal niet zo gek dat ook je vriendenkring hierin mee evolueert. Dat sommige mensen niet meer passen. En andere mensen juist weer heel goed.

Ook voor wat betreft de invulling van je afspraken gaat er een wereld voor je open. Althans, zo was dat voor mij.

Gezellig afspreken om rustig koffie te drinken en bij te kletsen mét de kinderen erbij (‘want die kunnen dan gezellig samen spelen’) is gewoonweg een grote illusie. Er is geen sprake van rustig koffiedrinken en bijkletsen, simpelweg omdat er kroost ronddavert, dat in de gordijnen hangt, elkaar de hersens inslaat, een broek heeft volgescheten, om koekjes vraagt, om limonade vraagt, om de iPad vraagt, kortom: om aandacht vraagt.

Ga voor een bijklets-met-kinderen-date uit van het volgende scenario en dan kan het eigenlijk alleen maar meevallen:

Jij en je vriendin plannen een afspraak, zij komt langs, laat haar kroost los in je woonkamer, waarop datzelfde kroost vervolgens samen met dat van jou alle speelgoedkasten leeghaalt. Je voelt al een lichte ergernis, en die zal alleen maar toenemen. Je maakt koffie die niet warm genuttigd zal worden, want om de haverklap wordt jullie gesprek verstoord door eentje van haar of eentje van jou en na hooguit twee uurtjes, en dat moment wordt duidelijk aangegeven door een complete meltdown van een van de aanwezige kinderen, pakt je vriendin met een hoofd dat net zo verhit is als dat van jou haar spullen weer in, zoekt haar kinderen bij elkaar en worstelt de bekende ‘we gaan nee we gaan nu echt nee we moeten echt gaan nee het spelen is voorbij nee we gaan nu echt’-jasjes aan worsteling.

Dan kruipen jullie in elkaars bezwete oksel voor een welgemeende knuffel en met de legendarische woorden ‘We spreken binnenkort af zonder kinderen, dan kunnen we eens bijkletsen’ nemen jullie afscheid.

Elke relatie nadat je kinderen hebt gekregen, of het nu gaat om de relatie met je partner of met je vriendinnen, vergt werk. Kost enige moeite. Misschien wel meer dan voorheen.Probeer hier, als het even kan, tijd voor te maken. Ook al heb je geen zin en zat je liever op de bank met een dekentje.

Maak tijd voor elkaar, al is het maar een uurtje. Struin eens door de stad. Pak een terrasje of een middagje sauna. Klets bij. Deel. Bespreek de kinderen, en bespreek ook juist de dingen die niks met de kinderen te maken hebben. Lach samen tot ze je huig kunnen zien.

Voor echte vriendinnen hoef je geen make up op. Hoeft je haar niet mooi te zitten en mag je kleding best bevlekt zijn. Echte vriendinnen geven om jóu, niet om een spic en span gestofzuigd en aangeharkt huis. Echte vriendinnen luisteren naar je, geven je advies, houden je zo nu en dan een spiegel voor en lachen én janken met je mee. Geloof mij: echte vriendinnen zijn hun gewicht waard in goud. Dus koester ze en poets ze op. Zodat jullie na elke date en onbedaarlijke lachbui welgemeend kunnen zeggen: ‘Fok hee, dit gaan we écht vaker doen!’

(...)

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je