Snap
  • Mama
  • Nieuws

De plus en min van de batterij

Er zijn ontelbare dingen die je kunt bedenken die geweldig mooi zijn aan het moederschap. En zo ook dingen die minder geweldig zijn.

Ik zou graag mijn 5 'plussen' en mijn 5 'minnen' met jullie delen. Moederschap heeft zijn ups en downs. Naast intens geluk bestaat er ook een zwart gat. Lastig is, dat dit zwarte gat niet vaak besproken wordt. Het is een taboe om als ouder te 'klagen'. Ik wil dan ook niet klagen :) maar voor mij persoonlijk 5 punten van beide kanten belichten (in willekeurige volgorde).

Wauw!

1. Dat gevoel van een warm, glibberig lichaampje wat na één uur en tien minuten persen op je buik wordt gelegd. Onwerkelijk, ongelofelijk, onbeschrijfelijk. Opluchting, verdriet, blijdschap en euforie komt allemaal samen. Je weet niet wat je overkomt, maar wat je wel weet. Dit is zo mooi en bijzonder!!

2. Als de kleine meid onrustig is bij een ander, komt ze altijd tot rust bij mama. Ik ben haar veilige haven, haar moeder op wie ze altijd kan bouwen. Die volledige overgave is zo bijzonder. 

3. Ze heeft jouw ogen, en jouw glimlach. Je ziet jezelf en je man terug in je kleine. Anderen zien het ook. Het is echt jouw kleine meisje. Van ons samen. Samen gemaakt en voor ons altijd volmaakt.

4. Trots, is een gevoel wat overheerst en heel mooi is. Want ja, ze ontwikkelen zich zo snel. Pas wel op dat je niet vol trots alleen nog maar over je kleintje praat. Het is een valkuil waar je snel in valt, maar niet iedereen uit je omgeving zit te wachten op de verhalen over de eerste 'vaste' drol.

5. Die lach die je van je kleintje krijgt is onbetaalbaar. Het kan ieder verdrietig moment doen vergeten en je naar het hier en nu halen. Onbetaalbaar mooi!

Mwah...

1. Je kunt je niet voorbereiden op wat komen gaat. Ik hou van weten wat me te wachten staat. Nou, gooi dat maar overboord. Je kunt je niet voorbereiden op het moederschap. En als je eenmaal moeder bent, dan weet je helemaal niet meer wat de dag je gaat brengen. Go with the flow. 

2. Avondeten is de eerste periode geen moment van rustig tafelen meer. Nee, de kleine lijkt precies te weten wanneer je gaat eten. Dat moment kiest ze uit om haar huilmomentje/mamahonger/clustermoment te hebben. Ze wil bij je zijn. Kortom; normaal eten zit er eventjes niet meer in. (Lees wel; dit komt uiteindelijk weer goed. Dus.. go with the flow).

3. Waar is die gebruiksaanwijzing?! Wanhoop, onzekerheid, verdriet, boosheid, frustratie; geloof me je komt het allemaal tegen. Wanhoop is de ergste die je kunt hebben en helaas voor mij; deze is regelmatig aanwezig. Soms weet je echt even niet meer wat je met je kleine aan moet. Dat wil je niet voelen, want ja.. ik wilde toch zelf zo graag een kindje? Nee, het geeft niets om dit te voelen. Geloof mij; 99% van de mama's kent dit gevoel.

4. Gooi de wekker maar gewoon weg, want die heb je niet meer nodig. Uitslapen is er niet meer bij. Dus wat doe je voor je slaap: Je ligt uiterlijk half 10 's avonds in bed om lekker bij te slapen en de volgende dag weer aan te kunnen. Wat een leven he.. kinderen.

5. Kinderen, zo mooi.. zo bijzonder. Klopt. Absoluut. Maar er zijn momenten dat de roze wolk er even niet is. Dat je wil klagen, dat je het niet leuk vindt, dat je verlangt naar een weekje vrij, dat je wil zeuren en dan je er echt doorheen zit. Doe dit vooral! Ook dit hoort erbij. Want hoe mooi en bijzonder het ook is, je levert een hoop van jezelf in. Je cijfert jezelf vaak onbewust weg en soms moet je even een stapje terug nemen en jezelf weer even op de voorgrond zetten. 

9 jaar geleden

Wat een fijne blog om te lezen en ik kan me hierin helemaal vinden. Ik ben een alleenstaande moeder en doe vanaf de geboorte van m'n zoontje alles alleen. Heerlijk vind ik het wanneer mijn zoontje wordt opgehaald van de creche (om de week) door de oppas zodat ik kan hardlopen. Om de week gaat hij nu het weekend naar zijn vader en dan heb ik ook tijd voor mezelf. Ik mis hem dan wel hoor en kan niet wachten totdat hij thuis wordt gebracht. Ik denk dat een goede balans tussen tijd met je kind en tijd voor jezelf belangrijk is. Als jij niet happy bent, voelt je kind dat gelijk, dus dan is het wel zo prettig om op te kunnen laden.

9 jaar geleden

Nee, absoluut niet! Ik kan me het heel goed voorstellen. Ik was zelf 'blij' om weer aan het werk te gaan. Inderdaad onder andere om de reden die jij aangeeft; dan ben je even weer 'Carmen' in plaats van mama en kind. Even andere mensen, andere gesprekken en bovenal even niet de verantwoordelijkheid en het onvoorwaardelijk klaarstaan voor je kindje. Het is super mooi en ik ben echt helemaal verliefd op mijn meisje. Maar ook mama's hebben tijd voor hunzelf nodig. Dus je niet schuldig over voelen. Ik denk dat er heel veel mama's zijn met zo'n zelfde soort gevoel. En degene die het niet hebben.. daar ben ik jaloers op :) Die mogen hun geheim met ons delen.

9 jaar geleden

Ik vind het echt onwijs fijn om dit te lezen. Ik ben zelf een "thuisblijfmama". Al 2 jaar ben ik eigenlijk niet mezelf... maar 'mijn zoontje en ik'. Het is super fijn om altijd bij hem te kunnen zijn hoor! Ik geniet er volop van en ik mis niks van zijn ontwikkeling. Het is momenteel een echte peuter puber, en het gaat me langzaam een beetje opbreken dat ik al 2 jaar lang niks voor mezelf heb gedaan. (Alleen soms even de supermarkt in als de kleine man op bed ligt en mn man thuis is) Familie woont niet dichtbij en ik heb geen oppas. Op een verjaardag had ik het met mijn schoonzus over de creche en familie die kan oppassen. Het vloepte er bij mij ineens eruit: 'Wat zou het heerlijk zijn als je je kindje even weg kan brengen als je ze even zat bent'...... waarop mijn schoonzus verontwaardigd zei 'Wat bedoel je met "als je ze zat bent"? Ik zakte echt door de grond.... ben ik dan zo'n slechte moeder als ik het soms even "zat" ben? :(

9 jaar geleden

Bedankt voor de tips, ik ga ze nodig hebben. En erg leuk dat je blog zo onderscheidend is!