{{ message.message }}
{{ button.text }}

De opvoeding-hoe trek je als ouders één lijn?

Het is belangrijk om als ouders één lijn in de opvoeding te trekken, maar hoe doe je dat eigenlijk?

Afbeelding blog 'De opvoeding-hoe trek je als ouders één lijn?'

Toen ik zwanger was van de eerste had ik natuurlijk al een bepaald beeld over de opvoeding van ons kind. Mijn partner zou iets soepeler zijn en ik wat strenger. Dit zou samen voor de perfecte balans zorgen. In de praktijk gaat het over het algemeen dan ook prima, maar soms blijkt het samen op één lijn zitten in de opvoeding wat minder eenvoudig. Hieronder vind je dan ook een aantal tips om het wat gemakkelijker te maken.

Waarom op één lijn in de opvoeding?

Kinderen hebben behoefte aan duidelijkheid en structuur. Wanneer daar continu van wordt afgeweken kan dit erg verwarrend zijn, met als resultaat een kind dat de grenzen regelmatig opzoekt of misschien helemaal niet meer luistert. Wanneer mama bijvoorbeeld heel streng is en papa alles goed vindt komt er een ongewenst patroon in de opvoeding. Jullie zitten dan niet op één lijn en dat merken kinderen al heel jong. De kinderen kunnen jullie tegen elkaar gaan uitspelen met onderlinge irritaties of zelfs ruzie als gevolg.

Hoe trek je samen één lijn in de opvoeding?

Het belangrijkste van samen op één lijn zitten in de opvoeding is het gezamenlijk vaststellen van basisregels. Deze regels gaan over belangrijke dingen als eten, slapen, normen en waarden en sociale regels. Wanneer dit lukt, kom je als ouders al een heel eind, aangezien juist de simpele dingen als 'wel of niet snoepen / televisie kijken / gamen' en de bedtijden vaak de meeste onderlinge strijd opleveren.

Praat met elkaar! Communiceren is het sleutelwoord in een relatie. Praat dus ook samen over de opvoeding van de kinderen. Op deze manier is het vinden van de gulden middenweg vaak prima te doen.

Zie elkaar niet alleen maar als ouders, maar vooral ook als partners. Zorg voor voldoende tijd met zijn tweetjes. Ga eens lekker met zijn tweetjes uiteten of een weekendje weg. Door extra tijd en aandacht aan elkaar te besteden kan je ook op het gebied van opvoeden meer van elkaar hebben.

Kom je er toch niet altijd uit? Onthoud goed dat jullie allebei het beste willen voor jullie kind(eren). Door dit te beseffen is 'water bij de wijn' doen minder moeilijk.

Ruzie over de opvoeding? Laat dit nooit merken aan de kinderen, maar praat het conflict uit wanneer zij er niet bij zijn.

Is altijd op één lijn zitten in de opvoeding noodzakelijk?

Natuurlijk is het belangrijk om als ouders zoveel mogelijk één lijn te trekken. Toch is af en toe een uitzondering maken geen probleem. Jullie zijn immers twee verschillende persoonlijkheden. Misschien heb jij bijvoorbeeld wel wat meer geduld dan je partner of juist andersom. Wanneer de basisregels duidelijk zijn en deze ook consequent worden nageleefd, komt de rest vanzelf wel. Heb je oudere kinderen en vragen over het opvoeden van pubers? Klik dan hier en lees meer.

Zitten jij en je partner op één lijn in de opvoeding van de kinderen? Heb jij nog tips voor andere ouders? Reageer ook!

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Tags: #Mama, #Relatie

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je