{{ message.message }}
{{ button.text }}

De ongezouten mening op het internet

.. wat eigenlijk een vorm van pesten is

Afbeelding blog 'De ongezouten mening op het internet' Achtergrond blur afbeelding

Een week geleden plaatste ik een post op mijn Instagram account met de volgende tekst :

Ik lees me toch weer een hoop onzin betreft meningen over influencers. Kijk die bol.com collab was wel duidelijk afgelopen week. Die werd iets too much tegelijk gelanceerd. Agree. En toch was het leuk om te zien, bij sommige (de één doet dat net even wat gezelliger dan de ander, dat kan en mag gelukkig) 🎁.

Maar dat mensen anoniem (gemene) meningen gaan uiten onder posts, daar word ik nou wel een beetje moe van. Waarom is dat? Verveling.. Frustratie (wat dan heel gek is om te uiten op iemand die je niet kent).. Jaloezie.. Dit is gewoon een vorm van pesten, snapte ✌🏻.

Dus jongons en meiden. Leave lekker iedereen in hun waarde. Het is bijna kerst.

En ik merkte aan mezelf dat ik er nog niet over uitgesproken was. Hele lappen tekst onder een foto doe ik maar zelden, maar dit is een onderwerp wat zo gaande is. Instagram. Moeders. Moeders met Instagram. Moeders op Instagram. Moeders tegen moeders op Instagram.

Ik word er naar van. En misschien in deze tijd, hallo Lockdown 2.0 en bijna kerst, wel net een beetje meer.

Als je net je blije aankondiging hebt gedaan dat je zwanger bent begint het eigenlijk al. Waar ga je bevallen? Ga je borstvoeding geven? Wil je het geslacht weten? Merendeel uit interesse, geloof ik soms niet. Vragen omdat het 'hoort', ja die geloof ik wel. En de uitkomst van de vragen is waar vrouwen meningen over hebben, heuse meningen.

Die meningen (met naast bovenstaand nog 100 andere dingen) worden vaak geuit op internet. Het liefst in anonieme reacties. Veilig vanachter hun smartphone, tablet, computer, whatever. Met als doel? 'Ik weet het beter', 'Niet volgens de boekjes', 'Iemand dom laten voelen', 'Een schuldgevoel aanpraten', 'Iemand nog extra taggen in de comments voor versterking?'. Als je het mij vraagt, pure afgunst. En het is gewoon een vorm van pesten. Ik walg ervan.

Ook ik heb zo m'n momenten dat ik de drang voel kennis te delen. Maar kennis waarover? Over mijn zwangerschap. Over mijn kind. Over mijn lijf. Voelen zij zich hetzelfde? Krijgen zij hetzelfde kind? Krijgen zij dezelfde bevalling? Met hetzelfde trauma? Nee. Nee. Nee. Nee. Dus ja. Wat is goed, wat is fout hé. Het is vooral PERSOONLIJK!

Iemand die totaal anders over opvoeding denkt dan jij. Mooi toch, dat het kan. Een moeder die niet meer werkt of juist nog fulltime werkt. Mooi toch, dat het kan. De mom-influencer die haar hele stories vol gooit met haar kids of die ene die altijd een samenwerking heeft. Mooi toch, dat het kan.

Denk even na voordat je je mening geeft. Is een vraag niet beter? Want je denkt veel te weten over iemand, maar is dat ook zo? Moeders zijn niet te plaatsen in hokjes en je hoeft al helemaal niet voor ze te denken. Ze zijn vrouw, ze zijn sterk, ze zijn zichzelf en daar heeft iedereen mee te dealen. Want weet je, het moedergevoel klopt altijd.

En dat lijkt me nou een mooie kerstgedachte! 

*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je