Snap
  • Mama

De meest overgewaardeerde items van de baby-uitzet

Nu ik 2 prinsesjes heb ben ik inmiddels een expert op het gebied van baby-uitzet. Een aantal zaken zijn zwaar overgewaardeerd is mijn idee!

Ergens in maart 2013 gingen Jurre en ik met een uitgeprint lijstje naar een aantal baby-winkels. Van die grote warenhuizen tot aan de nok toe vol gestouwd met alles op het gebied van baby. Daar lopen dan van die overijverige types rond die je maar wat graag willen helpen met spullen verzamelen. 

Ergens in maart 2015 gingen we zonder lijstje naar een groot baby-warenhuis. Wederom was deze tot aan de nok toe gevuld met baby-spul. We kochten een badje en het eerste pakje. De rest hadden we nog, al dan niet gebruikt. Na bestudering vind ik dat er een heleboel baby gerelateerde items zijn waar mijn broek van af zakt en mijn wenkbrauwen omhoog schieten. Ik heb een lijstje, voorzien van commentaar.

1. Neuspompje

Serieus, moet ik deze toelichten? Nou vooruit dan maar. Ondanks dat dit een keer of 2 heeft gewerkt is het een item dat al gauw in diverse huishoudens ligt te verstoffen. Ik moet toegeven dat Jurre er best handig mee is, maar ik kan er helemaal niets mee. Heb je gezien hoe groot het gaatje is waar het snot doorheen moet? Een beetje snottebel heeft een doorsnede van een centimeter. De opening van het neuspompje is een halve milimeter. Dus waar komt de rest van het snot terecht? Nou nergens, het blijft gewoon in het neusje zitten. Tot nu toe geen idee wat wel werkt. Dus gewoon maar stug met een spuitje wat zoutoplossing erin duwen. Of gewoon laten uitzieken. 

2. Spuugdoekjes

Braaf kocht ik tijdens mijn allereerste zwangerschap een flinke stapel spuugdoekjes. Je zou er een stuk of 6 nodig hebben op een dag dacht ik. Netjes gewassen en gestreken liggen ze ruim 2,5 jaar na dato nog steeds in de kast. Iedereen weet hoeveel een baby kan spugen. Een gewoon mondje vol kan zo'n doekje inderdaad prima opvangen. En ook een mondhoekje kan je ermee afvegen. Daarmee houdt het dan wel op hoor. Als je baby een halve fles uitspuugt dan ben je nergens met zo'n ieniemieniedoekje. Of je moet met een stuk of 4 van die doekjes de fles willen geven... Inmiddels kan ik mijn eigen winkel vullen met hydrofielen. Niet gestreken en opgevouwen, maar gewoon in een grote bak, direct klaar voor gebruik. 

3. Flessenwarmer

Mocht je borstvoeding geven uit een fles dan kan ik mij zo voorstellen dat zo'n flessenwarmer best handig is. Omdat ik die ambitie nooit heb gehad stond mijn flessenwarmer al gauw stof te verzamelen. Ook dachten wij dat het wellicht handig zou zijn op vakantie. Dit hebben we opgelost met warm water uit de kraan. Ook tijdens nachtvoedingen kon ik dit ding niet bepaald waarderen. Tegen de tijd dat het ding warm was gaf de baby aan de hele buurt een prachtig concert en was ik alweer in slaap gesukkeld. De snelste manier was 30 seconden magnetron. Moest er wel voor naar beneden, maar liever dat dan buurtbemiddeling op de stoep.

4. Dekentjes en lakentjes

Mijn prachtige gebreide dekentjes en lieflijke lakentjes liggen nog altijd min of meer ongebruikt in de kast. Ik heb 2 slaapzak-baby's die het zelfs nog presteren om met slaapzak aan de dekens weg te trappen. Beide dames begonnen er al in de buik mee. Zodra ze een beetje fatsoenlijk mij konden schoppen sliep ik 's nachts zonder mijn dekens. Deze trend hebben ze na hun geboorte doorgezet. Ik ben inmiddels in het bezit van een heel arsenaal aan slaapzakken; newborn, mouwloos, winter, zomer, noem het maar op. 

5. Wipstoeltje

Heerlijk je kind laag op de grond terwijl jij op de bank zit of aan tafel. Echt fantastisch knus om te zien. Op tafel zetten is levensgevaarlijk. Je baby zal maar zo beweeglijk zijn dat ie er zo vanaf wipt. Als ik mijn baby op de grond zou willen hebben, dan ligt ze op een speelkleed. En als ik haar niet op de grond wil hebben dan ligt ze in de box of bij mij. In een wipstoel horen ze er gewoon net niet bij en ze kunnen ook nog niet eens vrij bewegen. Kan iemand mij het nut van de wipstoel vertellen? Ik zoek er al een poos naar, maar ik begrijp het gewoon echt niet... 

6. Pyjama's

Ik snap dat er heel veel mama's zijn die het heerlijk vinden om hun baby 's avonds te badderen en dan een heerlijk pyjamaatje aan te trekken. Zodat ze vervolgens weer opnieuw kunnen beginnen omdat de baby naast het spuugdoekje heeft gespuugd. Pyjama's vind ik pas nodig en handig vanaf een maand of 6. Dan slaapt mijn kroost vanaf een uur of 7 en kunnen ze heerlijk onafgebroken 12 uur slapen. Nu ben ik sowieso niet van het 'badderige'-type, maar mijn voorkeur in de eerste 4 maanden zijn gewoon lekkere zachte (box)pakjes. Wel zo handig. 

7. Haarborstel en kam

Ik moet nog lachen als ik terugdenk aan het moment dat ik een borstel en kam kocht voor mijn ongeboren dochter. Ook twijfelde ik of het een roze of neutraal setje moest zijn. Oke, er zijn natuurlijk baby's die worden geboren met een weelderige bos haar dat je kan borstelen, maar 99% van de baby's zijn gewoon kaal of hebben een beetje pluis. Ik kan mij het gezicht van echtgenoot ook nog herinneren toen ik gelukzalig het pluis van dochter aan het borstelen was. Hij vroeg nog of ik ze allemaal wel op een rijtje had. Gelijk daarna heb ik met mijn gezonde verstand de beide items in de kliko gegooid. 

8. Luieremmer

Een half jaar na de geboorte van Sara stond het ding nog altijd redelijk ongebruikt in de babykamer. Ik had namelijk al een luieremmer. Zo'n hele grote grijze. Waarin ik al mijn restafval gooide. Ik vond een luieremmer maar 'gedoe'. Er moesten van die dure cassettes in en om het correct te gebruiken moest je zo ongeveer een universitaire studie hebben gevolgd. En ondanks dat de fabrikant 'wetenschappelijk' kon verklaren dat het geurvrij was bleek dit echt niet zo te zijn. Laat er een paar dagen een poepluier in zitten, in de zomer, en stank gegarandeerd. Dus als eerste gingen de poepluiers mee naar beneden. Kleine moeite om dan ook de plasluiers mee te nemen. Ik heb hem weggegeven in de hoop dat de emmer zijn nut nog ergens vind. 

9. Navelbandjes

Ik geloof niet dat ik hier ook maar iets aan toe te voegen heb. Ik moet ook bekennen dat ik nog steeds geen enkel idee heb waar je ze voor gebruikt en waarom. 

10. Badthermometer

Spendeer die paar euro maar aan leuke kleertjes of handige overslagrompers. Gewoon een beetje gezond verstand, een elleboog, een pink of als je echt twijfelt kan je ook een gewone digitale thermometer gebruiken. Alle methodes zijn sneller dan zo'n badthermometer. Of het kan natuurlijk nog beter; een badje met een ingebouwde digitale thermometer. Ben je direct van het gezeik m.b.t. temperatuur af. Tip; koop ook echt niet zo'n 8-delige badset. Veel te duur en de helft ga je echt niet gebruiken; borstel/kam, badthermometer en luieremmer. Zie punten 7,8 en 10.

Als laatste noem ik nog even een strijkplank en een strijkijzer. Die staan niet op de lijst voor de baby-uitzet maar zijn in mijn huishouden totaal nutteloos en overbodig. Alle hydrofielen liggen gewoon heerlijk niet opgevouwen in een bak. Die moet je trouwens ook niet strijken want dan drogen ze beter. Overhemden draagt Jurre nauwelijks en als hij ze wel draagt dan met trots een gekreukelde. De redenatie die Jurre heeft is dat hij toch al verkering heeft. Kleding die gestreken moet worden probeer ik niet te kopen. Ook de kleding van de meisjes wordt niet gestreken. Weet je hoeveel werk dat is? Heb je met veel bloed, zweet en tranen een mooi boxpakje gestreken, spugen ze alles onder (waarschijnlijk omdat je nog steeds spuuglapjes gebruikt) en moeten ze nieuwe kleren aan. Als ik mijn strijkplank + ijzer in 3 jaar tijd 5 keer heb gebruikt is het veel. Dus wat mij betreft mag deze op de lijst met overgewaardeerde items. 

En ongetwijfeld zullen er nog meer overgewaardeerde items zijn. Wellicht volgt er nog een tweede deel, als ik ze weer heb weten te verzamelen ;-)



8 jaar geleden

Met een neus pompje kon ik ook niet echt over weg. Maar toen het dus wel een keer lukte werkte hij enorm goed. Spuugdoekjes hebben we hier we veel gebruikt. Deze waren voor onze dochter 90% van de keren groot genoeg. Flessen warmer ook nooit gehad... Dekentje en lakentje wel veel, ook in de kinderwagen waar ze overdag ook veel in sliep. Wipstoel op de bank en de eerste hapjes geven maar :). Onder het eten de wipstoel op tafel. Wij hadden geen geld voro een dure stokke stoel met newborn set. pyjama voor de eerste maanden nee.... Waarom een kind omkleden terwijl deze er een hekel aan heeft? Gewoon zo met kleding en al in bed. Dit was net zo comfortabel als een pyjama en scheelde mij weer 30 minuten lang troosten.... En als ze nog 3 a 4 keer per dag slapen en je zou elke keer een pyjama aan doen moet je je kindje minimaal 8 keer per dag omkleden... De haarborstel en kam heb ik wel zeker veel gebruikt. Mijn dochter werd geboren met een enorme bos haar en deze is ook nooit weggegaan. De luieremmer... Hier geen dure luxe maar gewoon een emmer met deksel. Maar ook hier belande de plasluiers na een tijdje gewoon benden in de prullenbak, die we elke 2 dagen legen. en de poep gelijk in de container. De navelbandjes ging in mijn bv om de lek melk op de vangen. ;) En als laatste de badthermometer. Mijn dochter is nu 3 en ik gebruik deze nog elke keer dat ze in bad zit. Ik vind hem ideaal! Maar hier hebben we dan ook echt een bad kraan met een warm water knop en een koud water knop.... Wat ik zelf onnodig vind is een lading met dingen als zeep etc wat er op staat. Mijn dochter is 3 en ik gebruik nog steeds dezelfde fles shampo en douche gel als dat ze geboren was. Hydrofiel washandjes, vind ik net schuurpapier als ze nat zijn.... Ben daar maar ook snel van afgestapt. En nu kan ik niets mee bedenken maar er zijn zeker weten nog veel meer dingen!

8 jaar geleden

Hahah ik moet altijd zo lachen om je blogs! Het wipstoeltje heb ik ook echt heel veel gebruikt. Wij kunnen dat ding in de hoek van de bank klem zetten onder de kussens, echt ideaal! Zo kon ons meisje toch gezellig bij ons op de bank, net alsof ze op dr troon zat haha. Ik moest ook lachen om je stukje over de strijkplank. Ik heb alle kleertjes van Liv 1x gestreken toen ik nog zwanger was. Vorige week moest mijn man netjes gekleed uit eten, ik heb eerst een kilo stof van de plank af moeten blazen haha wat een tijdverspilling zeg dat strijken!

8 jaar geleden

Same here! Hoewel de spuugdoekjes/slabbetjes hier wel een uitkomst zijn vanwege een rommelig etertje ;) Dekentjes worden hier wel veel gebruikt, zowel op bed en box als gewoon lekker op de bank. We zijn nogal koukleumpjes.. Wipstoeltje heb ik niet, wel een gewone. Deze kan makkelijk op de bank, tafel enzovoorts zonder gevaar voor vallen. Heel fijn! Ik heb ook wel es dingen op zo'n lijst gezien waarvan je dacht... Why?

8 jaar geleden

Het wip stoeltje stond hier op de bank dan wel een kussen er af gehaald dat ze er absoluut niet af kon kletteren. zij kreeg regelmatig haar hapjes terwijl zij in die stoel zat. wij hadden super handig een badje met ingebouwde thermometer. die is tot 6 maanden gebruikt toen ging ze gezellig met ons mee onder de douche. dat van de rest & de strijkplank en strijkijzer sluit ik me volledig bij aan. sterker nog, ik heb er niet eens 1! als ik kledingstukken heb die niet kreukproof zijn hang ik ze direct op uit de wasmachine om te drogen, dan drogen ze kreukvrij op ! ideaal :)