{{ message.message }}
{{ button.text }}

De eeuwige strijd die schermtijd heet

Afbeelding blog 'De eeuwige strijd die schermtijd heet'

AU! Dit is er zo eentje, een blog met een gevoelig onderwerp; schermtijd. Het levert vaak discussie op wanneer ik begin over de eeuwige strijd die schermtijd heet. Toch gooi ik 'm erin, maar dit keer met een hele belangrijke achterliggende gedachte. In de maand oktober zijn namelijk de nationale OogCheckWeken. Het blijkt namelijk dat kinderen tegenwoordig veel last van bijziendheid hebben en rara wat zou daar de (mede) oorzaak van zijn? Juist ja, schermpjes. Onze generatie kinderen kijkt te veel en te vaak dichtbij. (Het gevaar bestaat overigens ook voor boekenwurmen.) Het is alleen daarom al ontzettend belangrijk om bewust om te gaan met schermtijd. 

Wist je dat er een stelregel is om de kans op bijziendheid te kunnen verminderen? Het is de 20-20-2 regel; na 20 minuten dichtbij kijken, 20 seconden in de verte kijken en dagelijks minimaal 2 uur buiten spelen. En o wat moedig ik dit dag na dag aan. In de tijd dat de kinderen hele dagen thuis waren door "C", is de schermtijd hier drastisch omhooggegaan. Jullie vast niet onbekend hiermee J. Daarna werd hun zusje geboren en heb ik het losgelaten, ik had wel andere dingen aan m'n hoofd. 

Maar goed, de jongens worden gewoon niet gezelliger van het kijken naar schermpjes (wat ik overigens wel herken van mijzelf) en daarbij is het gewoon niet goed voor hun ogen, dus er moest even iets veranderen. Het blijft een zoektocht naar hoe het aan te pakken, ik heb al menig advies geprobeerd. Van; "laat het toch gewoon wat meer los, de lol gaat er vanzelf wel af" (not!), tot "gewoon vasthouden aan de 30 minuten per dag". Ik weet niet hoe het bij jullie gaat, maar het blijft hier vaak een strijd. Wanneer we het compleet loslaten en ze zelf laten bepalen, zitten onze snotneuzen de hele dag met diezelfde neus in een scherm; tv, telefoon, oude Nintendo, alles wordt aangegrepen om maar naar een schermpje te kunnen kijken. En nee, dat wordt na verloop van tijd niet minder. En dan die strijd wanneer ze het schermpje uit moeten doen. Het allerergste m.i. en ik ben van mening dat kinderen, in ieder geval die van ons, gewoon grenzen nodig hebben. Duidelijkheid voor alles. 

Zo hebben we ook daarvoor al een aantal dingen geprobeerd. Bijvoorbeeld sleutels. Beide jongens kregen 4 sleutels per dag, waarvan 1 sleutel voor een kwartier schermtijd stond. Wanneer ze samen speelden/keken, was het gewoon beiden 1 sleutel inleveren. Want ja, ze zijn slim en scharrelden, dachten ze, zo even 2 uur schermtijd bij elkaar door te zeggen dat de ze enkel mee keken en de ander het spelletje speelde. In praktijk werkte deze methode goed, ware het niet dat ik zelf erg slecht ben in de tijd bijhouden en ze dus ongemerkt nog heel lang keken. En geef je ze 1 vinger...

Ik ga tijdens de OogCheckWeken een afspraak maken bij de opticien voor Mats, en jullie?

Nu zijn we weer over op een oude methode; wanneer mama gaat koken, dus rond 16.30, mag er een schermpje aan en eerder niet. Het werkt als een tierelier, gingen zonder pardon erin mee en ze kijken dus hooguit een uurtje en weten waar ze aan toe zijn. De treinbaan is weer uit de kast gehaald en ik hoef ze niet meer naar buiten te schoppen, maar ze gaan gewoon. Voor alle partijen dus een win-win situatie. Waar ik ook even goed aan moet denken is de 20 seconden in de verte kijken wanneer het een "dichtbij scherm betreft.

Waarom ik er zo op hamer? Ik ben zelf bijziend, was al jong brildragend, geen probleem verder; maar heb liever ook dat het, mochten ze dat stukje van mij geërfd hebben, niet erger wordt dan de bijziendheid die ik heb. Tevens kan bijziendheid tegenwoordig wanneer het op tijd wordt opgemerkt met bijvoorbeeld lenzen geremd worden. Want hoe eerder bijziend herkend en beperkt wordt, hoe beter dat is.

Wanneer je niet zuinig genoeg met je ogen omgaat, kan ook een relatief simpel ogende (haha leuke woordspeling) bijziendheid, op latere leeftijd omslaan tot ernstiger klachten. Meer informatie hierover, locaties waar je ogen kan laten checken en een online risico-analyse vind je op www.ikkijkverder.nl Heel belangrijk!

Ik ga tijdens de OogCheckWeken een afspraak maken bij de opticien voor Mats, en jullie?

Deze blog is geschreven om bewustwording te creëren tijdens de landelijke OogCheckWeken (gehele maand oktober). Wil je meer informatie? Ga dan naar deze site.


*Mamaplaats faciliteert een open en voor iedereen toegankelijk social platform. Zij is niet verantwoordelijk voor inhoud en authenticiteit van posts. Algemene voorwaarden.

Login bij Mamaplaats
Login

Nog geen account bij Mamaplaats?
Registreren
profiel aanmaken

Ik heb al een account.
Ja, dat wil ik

Nee, dank je